Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Μόσχας – Κιέβου στη Λευκορωσία – Συμφωνία για νέο γύρο επαφών – Οι τέσσερις όροι που θέτει ο Πούτιν

Ολοκληρώθηκαν, μετά από περίπου 7 ώρες, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τόσο τα ρωσικά, όσο και τα ουκρανικά κρατικά ΜΜΕ, ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών στην περιοχή Γκόμελ της Λευκορωσίας.

Η συνάντηση είχε ως στόχο την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός και την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσε νωρίτερα η ουκρανική προεδρία.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω πληροφορίες

για το αν επιτεύχθηκε κάποιου είδους συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Переговоры РФ и Украины завершены, сообщает источник:https://t.co/8NhoHVimjX pic.twitter.com/Ejuelk5efH

— ТАСС (@tass_agency) February 28, 2022

Οι τέσσερις όροι που θέτει ο Πούτιν

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, λίγη ώρα πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ, η επικοινωνία διήρκησε μιάμιση ώρα και όπως μεταδίδει το RT ο Πούτιν επανέλαβε τους τέσσερις όρους που θέτει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να σταματήσει τον πόλεμο που μαίνεται για 5η μέρα.

Οι τέσσερις όροι είναι οι εξής:Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην ΚριμαίαΑποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτουςΑποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτουςΔιασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της ΟυκρανίαςΜην χτυπάς αμάχους και πολιτικές υποδομές»

Ο γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του να σταματήσουν τα πλήγματα εναντίον των αμάχων, να διαφυλαχθούν οι πολιτικές υποδομές και να διασφαλιστεί η πρόσβαση στους οδικούς άξονες στην Ουκρανία, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ελιζέ.

Και στα τρία αυτά σημεία ο Πούτιν «επιβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμος να δεσμευτεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ο Μακρόν ζήτησε από τον Πούτιν να παραμείνουν σε επαφή τις επόμενες ημέρες, με τον ρώσο πρόεδρο να συμφωνεί.

Τις τελευταίες ώρες ο Μακρόν συνομίλησε επίσης «πολλές φορές» με τον ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στόχοι των δυο πλευρών

Οι συζητήσεις των αντιπροσωπειών των δυο χωρών, έγιναν στο σημείο «Aleksandrovka – Vilcha» της πόλης Γκόμελ της Λευκορωσίας. Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από το γραφείο του Ζελένσκι, η ουκρανική αντιπροσωπεία στις συνομιλίες με την Ρωσία ζήτησε την αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων από το ουκρανικό έδαφος, περιλαμβανομένων της Κριμαίας και του Ντονμπάς.

H ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε εκεί με ελικόπτερα. Σε αυτή συμμετείχαν ο υπουργός Αμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τοτσίτσκιι, ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, οι βουλευτές Αρακάμια και Ουμέροφ και ο εκπρόσωπος της Τριμερούς Ομάδας Επαφής, Κόστιν.

Η Μόσχα εκπροσωπήθηκε από το δεξί χέρι του προέδρου Πούτιν, Βλαντιμίρ Μεντίνισκι, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν, τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής της Κρατικής Δούμας, Λεονίντ Σλούτσκι και τον Ρώσο πρεσβευτή στη Λευκορωσία Μπόρις Γκριζλόβ.

Λευκορώσος ΥΠΕΞ που καθόταν στην κεφαλή του τραπεζιού καλωσόρισε αντιπροσωπείες από την Ουκρανία και τη Ρωσία διαβεβαιώνοντας τες ότι θα πρέπει να αισθάνονται «απόλυτα ασφαλείς»: «Να διασφαλίσω ότι όλα θα διεξαχθούν ομαλά. Η ασφάλειά σας είναι εγγυημένη θέλω να αισθάνεστε όλοι ασφαλείς. Ελπίζουμε να επιλύσετε τις διαφορές σας, ο λαός της Λευκορωσίας εύχεται για αυτό». «Αγαπητοί φίλοι, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας μου ζήτησε να σας καλωσορίσω και να παρέχω τα πάντα για το έργο σας, όπως συμφωνήθηκε με τον Πρόεδρο Ζελένσκι και τον Πρόεδρο Πούτιν. Μπορεί να αισθάνεστε απόλυτα ασφαλείς εδώ. Αυτό είναι το ιερό μας καθήκον», είπε ο Βλαντιμίρ Μακέι. «Ο Πρόεδρος Λουκασένκο ελπίζει ειλικρινά ότι, κατά τις σημερινές συνομιλίες, θα είναι δυνατό να βρεθούν λύσεις σε όλα τα ζητήματα αυτής της κρίσης. Όλοι οι Λευκορώσοι προσεύχονται για αυτό. Οποιεσδήποτε προτάσεις, ως προς τη διοργάνωση της σημερινής συνάντησης, θα εξεταστούν και θα εκπληρωθούν απολύτως», πρόσθεσε. «Ανυπομονούμε για τα αποτελέσματα».

Σύμφωνα με το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το βασικό θέμα των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και η απόσυρση των στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας, μεταδίδει το RIA Novosti.

Στην αντιπροσωπεία, η οποία έφτασε στην περιοχή Γκόμελ με ελικόπτερο, συμμετέχει επίσης ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρεζνίκοφ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας, στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Άμυνας Ολεκσιι Ρέζνικοφ, ο σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας Μικαίλο Ποντολιάκ και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Μίκολα Τοτσίτσκι και ο βουλευτής Νταβίντ Αρακχάμια, πρόεδρος του κόμματος του Ζελένσκι.

Θα ακολουθήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων

Σύμφωνα με τον σύμβουλο του επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, οι δύο αντιπροσωπείες θα αναχωρήσουν για τις πρωτεύουσές τους, προκειμένουν να υπάρξουν διαβουλεύσεις και στη συνέχεια θα ακολουθήσει νέος γύρος διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, οι δύο πλευρές προσδιόρισαν μια σειρά από θέματα που έχουν προτεραιότητα, ενώ έχουν καθορίσει και μια λίστα με πιθανές λύσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα