ΟΤΟΕ: Πάρτε μέρος στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής – Εξώδικο στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ

Eξώδικη δήλωση – διαμαρτυρία προς το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ απέστειλε η ΟΤΟΕ, εκπροσωπώντας όλα τα σωματεία εργαζομένων στις τράπεζες, με την οποία ζητά να ασκηθούν άμεσα τα δικαιώματα για τη συμμετοχή του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.

“Με

δεδομένο ότι οφείλετε να διασφαλίσετε τα περιουσιακά δικαιώματα των εργαζομένων και συνταξιούχων που είναι ασφαλισμένοι στο Ταμείο σας, σας τονίζουμε εμφατικά ότι πρέπει να ασκήσετε άμεσα τα δικαιώματά σας για τη συμμετοχή του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ στην αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.

Τούτο επιβάλλεται από την ανάγκη διατήρησης της περιουσιακής τους αξίας συμπορεύεται δε με τις υπερνομοθετικής ισχύος διατάξεις των άρθρων 29, παρ. 1, 42, παρ. 2 της εταιρικής οδηγίας (79/91 ΕΟΚ) και την νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που δεν δικαιολογεί καμία απολύτως παρέκκλιση από τις προστατευτικές για τα δικαιώματα των παλαιών μετόχων διατάξεις της 2ης εταιρικής Οδηγίας, ανάμεσα στις οποίες η διάταξη του άρθρου 29 παρ. 1 για το προτιμησιακό τους δικαίωμα σε κάθε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών καθώς και στη διάταξη του άρθρου 42 για την ισότιμη μεταχείριση των εν λόγω παλαιών μετόχων από τον νομοθέτη και από κάθε άλλη αρχή του κράτους μέλους (βλ. και άρθρο 8 παρ. 2 Ν. 3884/2010).

Συνεπώς, οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί δήθεν απαγορευμένης κρατικής, άμεσης ή έμμεσης ενίσχυσης δεν έχει καμία σχέση και δεν προσφέρεται για τον περιορισμό ή αποκλεισμό του Ταμείου σας από το ποσοστό συμμετοχής του στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας και ειδικά στο ποσοστό που απαιτείται να καλυφθεί από τον «ιδιωτικό τομέα».

Σας επισημαίνουμε ότι στην περίπτωση που δεν προβείτε εγκαίρως στην άσκηση των προτιμησιακών μετοχικών δικαιωμάτων του Ταμείου στη διαδικασία αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, θα προβούμε στα νόμιμα κατά όλων των υπευθύνων για την αποκατάσταση της ζημίας που θα προκληθεί στους ασφαλισμένους.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παρακαλείται να επιδώσει την παρούσα στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ όπως εκπροσωπείται και να ενημερώσει άμεσα τα παραπάνω μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου για το περιεχόμενό της και τις νόμιμες συνέπειες σε περίπτωση παράλειψης συμμετοχής του Ταμείου στην αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας”.

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ

Οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν χθες επερώτηση στη Βουλή, κάνοντας λόγο για «διαστάσεις σκανδάλου». Η ζημιά την οποία θα υποστεί η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων θα είναι τεράστια, γιατί θα πουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές εκατομμύρια δικαιώματά τους που είχαν ως μέτοχοι αυτών των τραπεζών, χάνοντας τη θέση που είχαν (ως ποσοστό μετοχών) στο μετοχικό κεφάλαιό τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «νέα λεηλασία της περιουσίας των Ταμείων», που έρχεται ένα χρόνο μετά τη ληστεία την οποία υπέστησαν με το κούρεμα των ομολόγων του Δημοσίου τα οποία κατείχαν (13 δισ. ευρώ από τα 25 δισ. ευρώ των αποθεματικών τους) και ρωτά τους υπουργούς πώς θα καλυφθούν οι απώλειες της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα