Π. Μαρινάκης: Η πανεπιστημιακή Αστυνομία δεν καταργείται, επανεξετάζεται η λειτουργία της

Με αναφορά στη συμμετοχή του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία άρχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, επισημαίνοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε σειρά επαφών με ηγέτες κρατών: «Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν, τον καγκελάριο της Γερμανίας

Όλαφ Σολτς, τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα.

«Η Ελλάδα για μία ακόμα φορά πρωταγωνιστεί στις διεθνείς εξελίξεις, υπερασπίζεται τα συμφέροντά της και ανοίγει δρόμους για διεθνείς συνεργασίες λύνοντας ειρηνικά τις διαφορές της με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο» τόνισε ο κ. Μαρινάκης και υπογράμμισε ότι εδώ και τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν καταφέρει να ισχυροποιήσουν σημαντικά τη θέση της χώρας στο διεθνή χώρο, να την καταστήσουν έναν υπολογίσιμο σύμμαχο, έναν ισότιμο συνομιλητή, έναν πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η δέσμευσή μας απέναντι στους Έλληνες είναι να κάνουμε την Ελλάδα ακόμα πιο ισχυρή και σε αυτό στόχευσαν όλες οι κινήσεις και οι επαφές του πρωθυπουργού στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν επεσήμανε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει να συνομιλεί με τη Δύση και το γεγονός ότι οι επιθετικές πρακτικές και ρητορικές έχουν αποκλιμακωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα δημιουργούν ένα μομέντουμ το οποίο δεν έπρεπε να χαθεί κι έναν νέο δίαυλο επικοινωνίας». Όπως πρόσθεσε, η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών έγινε σε καλό κλίμα: «Οι αρχηγοί των δύο κρατών συμφώνησαν ότι είναι προς όφελος των δύο κρατών το θετικό κλίμα να έχει συνέχεια και συνέπεια, και πως η επόμενη συνεδρίαση του ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη».

Αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία των υπουργών άμυνας των δύο χωρών για τη διευθέτηση συνάντησης για δραστηριότητες Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός προσβλέπει σε συχνότερες επαφές σε όλα τα επίπεδα ώστε να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. «Όπως είπε ο πρωθυπουργός, δεν σημαίνει ότι ως διά μαγείας λύθηκαν τα προβλήματά μας με την Τουρκία, αλλά διαφαίνεται μια διάθεση να δούμε το πλαίσιο των σχέσεών μας μέσα από μια θετική οπτική» τόνισε ο κ. Μαρινάκης και αναφέρθηκε στους τρεις άξονες που θα δομηθεί αυτή η συνεργασία: στον πολιτικό διάλογο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ο τρίτος άξονας προσέγγισης αφορά τη λεγόμενη θετική ατζέντα.

Στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι χθες Τετάρτη υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τροπολογία επί της έκθεσης του 2022 για την Αλβανία σχετικά με τη σύλληψη του δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη από τις αλβανικές Αρχές. Η τροπολογία κατατέθηκε από το ΕΛΚ με πρωτοβουλία της ευρωομάδας της ΝΔ. «Οι μεθοδεύσεις των αλβανικών Αρχών κατά της ελληνικής μειονότητας δεν γίνονται ανεκτές ούτε από την ελληνική κυβέρνηση ούτε και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο δρόμος της Αλβανίας προς την Ευρώπη περνά από τον σεβασμό του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πραγματοποίησε μια αναλυτική παρουσίαση του νέου οικονομικού σχεδίου νόμου που τέθηκε προς διαβούλευση και το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του μήνα» είπε στη συνέχεια ο κ. Μαρινάκης, υπογραμμίζοντας ότι περιλαμβάνονται μέτρα για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Όσον αφορά το θέμα της πανεπιστημιακής Αστυνομίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε: «Δεν υπάρχει κανέναν άδειασμα κανενός υπουργού από τον πρωθυπουργό. Υπήρξε μια πρόταση η οποία δεν έγινε αποδεκτή, σχετικά με την έφιππη αστυνομία… Στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της ασφάλειας στα πανεπιστήμια. Ένα κλίμα το οποίο θα ευνοεί τους φοιτητές και τους καθηγητές, θα τους προστατεύει και θα απομονώνει παραβατικές συμπεριφορές. Και σε αυτή της πολιτική έχουν γίνει πολλές κινήσεις… Η πανεπιστημιακή αστυνομία, το λέω ρητώς, δεν καταργείται και δεν υπήρξε ποτέ τέτοια πρόθεση, και δεν υπήρξε καμία τέτοια διατύπωση. Αντιθέτως, επανεξετάζουμε συνεχώς πώς θα έχει τον καλύτερο δυνατό ρόλο και τον καλύτερο δυνατό τρόπο λειτουργίας, σε συνεργασία με όλη την υπόλοιπη Ελληνική Αστυνομία».

Τέλος, ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της αντιμετώπισης του καύσωνα, τονίζοντας ότι ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα και ότι είναι διαθέσιμα ακόμη περισσότερα μέσα και προσωπικό προκειμένου να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε ανάγκη παραστεί σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα