Παιχνίδι σε δύο ταμπλό στο Χρηματιστήριο – Τα σενάρια, τα stories και οι στρατηγικές που ενισχύουν τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση

Πώς κινούνται τώρα διεθνείς και εγχώριοι παίκτες – Οι ζυμώσεις στη Large Cap

Αν κάτι έχει γίνει ορατό και σαφές το τελευταίο διάστημα, και σε ένα βαθμό προϊδεάζει και για το τι θα επακολουθήσει στη συνέχεια, εφόσον οι αγορές συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο, είναι ότι το εγχώριο «παιχνίδι» γίνεται σε δύο επίπεδα, σε δύο «ταμπλό». Με συμμετοχή τόσο των ξένων επενδυτικών funds, όσο και των ελληνικής «κόπιας» επενδυτικών σχημάτων, αλλά

και των βασικών μετόχων ή πασών των εγχώριων δυνάμεων της αγοράς, brokers, traders και lobbies. Οι βασικές λοιπόν αυτές «κατηγορίες», στις οποίες είναι παραπάνω από έντονη η κινητικότητα και τα πονταρίσματα, αν εξαιρέσουμε τα έτσι κι αλλιώς «παντός καιρού» βαριά χαρτιά, είναι δύο. Και σε γενικές γραμμές χωρίζονται και σε υποομάδες, αναλόγως των ειδικών χαρακτηριστικών τους, των προοπτικών τους και λοιπών «προθέσεών» τους.

Τα πρώτο «γκρουπ»

Το πρώτο γκρουπ στο οποίο γίνεται «παιχνίδι» εν πολλοίς αφορά σε υψηλότερο επίπεδο στο οποίο μεγάλη συμμετοχή, αν όχι συντριπτική, έχουν τα διεθνή επενδυτικά funds και τα ξένα private equities. Τα οποία ως γνωστόν έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις με κάποιες μετοχές της Large Cap, ενώ «κοιτούν» και προς κάποιες εκτός αυτής. Παράλληλα, στο ίδιο «ταμπλό» αλλά σε άλλη υποομάδα μπορεί να ενταχθούν μετοχές με story και ισχυρό σενάριο που προσελκύει ξένα και εγχώρια funds, ή που αναμένεται να αποτελέσουν πεδίο «ζύμωσης» και «εξελίξεων».

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το έτερο διευρυμένο επίπεδο μετοχών στις οποίες τα «πονταρίσματα» πάνε και έρχονται εμπεριέχει μετοχές της ευρύτερης μικρομεσαίας βαθμίδας, αλλά και της Περιφέρειας. Γκρουπ μετοχών από τις οποίες άλλες ήδη «πρωταγωνιστούν» κι άλλες δείχνουν ότι θέλουν να τις «ακολουθήσουν». Εδώ, βέβαια, το «παιχνίδι» έχει άλλο χαρακτήρα, είναι πιο ζωηρό αλλά και ριψοκίνδυνο και ένα είναι το μόνο σίγουρο. Οτι βασικοί μέτοχοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι ίσως έχει φτάσει η ώρα, ώστε να φτιάξουν αποτίμηση, προκειμένου να δώσουν πακέτα πλειοψηφικά ή μειοψηφικά, brokers και traders «βλέπουν» ότι είναι η ώρα να «βγάλουν τα σπασμένα», τα δε lobbies έχουν αντιληφθεί πως είναι η ευκαιρία να «ξεθάψουν από τα ντουλάπια αραχνιασμένες μετοχές». Αυτό που δεν είναι σίγουρο, είναι αν οι φήμες, οι προθέσεις και τα όσα λέγονται στα «εγχώρια road shows» στα στέκια της αγοράς θα επαληθευθούν ή θα μείνουν «σχέδια στα συρτάρια».

Το «δεύτερο γκρουπ»

Το ένα λοιπόν «επίπεδο» μετοχών, στις οποίες το «παιχνίδι» είναι παραπάνω από εμφανές, περιλαμβάνει περιπτώσεις εταιρειών που είτε έχουν από καιρό αναπτύξει στενές σχέσεις με τους ξένους είτε σταδιακά δημιουργούν τις προϋποθέσεις, ώστε να μπουν σε αυτό το «κλαμπ». Μετοχές με growth story, προοπτικές, ηγετική θέση, οι οποίες παρά το γεγονός ότι εδώ και καιρό έχουν περίοπτη θέση στις λίστες των ξένων κεφαλαίων, συνεχίζουν να δέχονται προσκλήσεις για συμμετοχή σε ανά την Ευρώπη, και όχι μόνο, παρουσιάσεις. Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη, Μιλάνο, Νέα Υόρκη και λοιπές «οικονομικές πρωτεύουσες» είναι μερικοί μόνο από τους προορισμούς των ανθρώπων εταιρειών, όπως οι, ΓΕΚ-Τέρνα, Μυτιληναίος, Jumbo, Σιδενόρ, Folli Follie, Σαράντης, Φουρλής. Και βέβαια, ζωηρό παραμένει το διεθνές ενδιαφέρον για μετοχές, όπως η Lamda Development, η Frigoglass, τα χαρτιά του ομίλου Βιοχάλκο, το Υγεία με το Ιατρικό και το Ιασώ. Παράλληλα, δεν είναι μικρό το ενδιαφέρον για μετοχές, όπως οι ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ.

Βασικοί μέτοχοι, brokers, traders και lobbies εν δράσει…

Πέρα πάντως από τις διεθνείς παρουσιάσεις, όπως είπαμε, υπάρχουν και τα εγχώρια road shows. Που μπορεί να μη γίνονται σε ευρωπαϊκές πόλεις αλλά στα μπαράκια και τα εστιατόρια των Αθηνών, να μη συμμετέχουν διεθνείς fund managers αλλά Ελληνες βασικοί μέτοχοι, brokers, ενίοτε και λομπίστες, αλλά έχουν και αυτά το δικό τους ενδιαφέρον. Ενίοτε δε, αυτού του είδους οι συνεστιάσεις καταλήγουν τις επόμενες μέρες σε ανάλογα ράλι στο ταμπλό, πολλές φορές όμως παραμένουν απλά σχέδια επί χάρτου. Πάντως, για να μην αδικούμε ούτε τώρα κάποιες περιπτώσεις, ενδεχομένως όντως πίσω από τις διάφορες φήμες να υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια και διεργασίες που ουδείς βέβαια μπορεί να γνωρίζει αν θα τεθούν σε εφαρμογή. Και μάλλον χρειάζεται «έμπειρο μάτι» για να ξεχωρίσει ένας απλός επενδυτής αν έχουμε να κάνουμε με υπαρκτό σενάριο, άσχετα αν ολοκληρωθεί ή με απλές φήμες που θέλουν να φτιάξουν κλίμα. Βέβαια, το ταμπλό στα μικρομεσαία και περιφερειακά χαρτιά παραμένει «καυτό».

Φωτιά ή μόνο καπνός;

Και ίσως είναι λογικό κάποιοι βασικοί μέτοχοι να επεξεργάζονται εξαγορές ή πωλήσεις να θέλουν να δώσουν «πακέτα» σε εγχώριους και ξένους επενδυτές. Να υπάρχει δηλαδή «καπνός πίσω από τη φωτιά» και να θέλουν οι επιχειρηματίες να ανεβάσουν επίπεδο οι εταιρείες τους.

Αλλά είναι και πιθανότατο απλά και μόνο κάποιοι brokers να θέλουν να «ανεβάσουν αποτίμηση» στα χαρτιά, να προσελκύσουν τη μαρίδα, ενώ ουδείς μπορεί να αποκλείσει τη δραστηριοποίηση των απανταχού lobbies της «Λ. Αθηνών» που «είδαν φως και μπήκαν». Κατά συνέπεια, καλές οι αποδόσεις και τα πονταρίσματα, αλλά το «παιχνίδι» θέλει μεγάλη προσοχή και δεν προσφέρεται για όσους δεν αντέχουν τις συγκινήσεις και το ρίσκο!

Από κει και πέρα, βέβαια, στο εν λόγω ταμπλό γίνεται κυριολεκτικά χαμός, και απ’ όλα έχει ο μπαξές.

Stories και φήμες

Οπως είναι εύκολα αντιληπτό, ουκ ολίγες μετοχές έχουν ανεβάσει στροφές είτε γιατί έχουν κάποιο story είτε γιατί τις «κινεί» μια φήμη ή ένα lobby είτε για κανένα απολύτως λόγο! Και είναι λογικό μέσα στο γενικό χαμό να «χάνεται η μπάλα». Ωστόσο, αυτό το δεύτερο επίπεδο «παιχνιδιού» στη Λ. Αθηνών συνεχίζει να προσφέρει συγκινήσεις, κάποιες μετοχές προσπαθούν να ξεχωρίσουν, κάποιες άλλες απλά και μόνο να προκαλέσουν εντυπώσεις. Πού θα οδηγήσει αυτό το «παιχνίδι» ουδείς μπορεί να το ξέρει εκ των προτέρων, όμως, χρειάζεται προσοχή και «ψάξιμο», καθώς ανάμεσα στις περιπτώσεις που έχουν «ζουμί», καιροφυλακτούν και αυτές που κρύβουν μεγάλους «κινδύνους».

Keywords
Τυχαία Θέματα