ΨΗΦΟ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΖΗΤΑ Ο Α.ΣΑΜΑΡΑΣ – Πως θα κινηθούν ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, αντιπολίτευση

[UPD] Ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή έχει αποφασίσει να ζητήσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς – σύμφωνα με πληροφορίες – ως απάντηση στην πρόταση νόμου που κατέθεσαν ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ώστε να ακυρωθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για το λουκέτο στην ΕΡΤ.

Κυβερνητικές

πηγές απέκλειαν πάντως το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να υποχωρήσει από το σχέδιο για τη δημιουργίας μιας νέας ΕΡΤ.

Νωρίτερα το BankWars μετέδιδε:

Δεν υποχωρεί ο Α. Σαμαράς

Δεν υποχωρεί ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς από την απόφαση να κλείσει την δημόσια τηλεόραση. “Αποφασίσαμε να κλείσουμε προσωρινά αυτό που υπήρχε έως τώρα και να δημιουργήσουμε μια νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση”, τόνισε ο Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Αθήνα.

Στο ακέραιο θα λάβουν όλοι οι εργαζομένοι της ΕΡΤ τις νόμιμες αποζημιώσεις, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, κληθείς να τοποθετηθεί επί του θέματος.

Μιλώντας στη σχετική εκδήλωση για την υπογραφή της συμφωνίας κυβέρνησης – Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τη στήριξη του εξωτερικού εμπορίου της χώρας, ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε γενναία κίνηση το κλείσιμο της ΕΡΤ, διευκρινίζοντας πως “τη στηρίζουμε όλοι αυτή την απόφαση” και πρόσθεσε πως “θα φροντίσουμε ώστε να γίνει ομαλά και άμεσα η μετάβαση στο νέο φορέα”.

Κλυδωνίζει την κυβέρνηση το λουκέτο στην ΕΡΤ

Μπαρούτι μυρίζει το πολιτικό σκηνικό μετά την αιφνιδιαστική απόφαση για λουκέτο στην Δημόσια τηλεόραση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, και συμφώνησαν τα δύο κόμματα να καταθέσουν άμεσα πρόταση νόμου για την επίσπευση της επικύρωσης ή μη της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που μονομερώς προχώρησε η ΝΔ.

Σημειώνεται πως ήδη από χθες έγινε γνωστή η πρόθεση του Πρωθυπουργού να πάει σε πρόωρες εκλογές σε περίπτωση που δεν περάσει το νομοσχέδιο.

Το μεν Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι δεν κάνει πίσω και ότι η ΕΡΤ θα πρέπει να κλείσει. Εφόσον μάλιστα γίνει δεκτό το σχέδιό του για την ίδρυση του νέου φορέα θα φέρει προς κύρωση στην Βουλή και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά το κλείσιμο. Η Πράξη μάλιστα μπορεί να εγκριθεί και με την αποχή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ εφόσον βέβαια πειθαρχήσουν οι βουλευτές της ΝΔ κάτι που δεν θεωρείται βέβαιο αφού και μεταξύ της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας υπάρχει δυσαρέσκεια.

ΑΝΕΛ: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σύμφωνα με ανακοίνωση τους, η οποία φέρει την υπογραφή των 18 βουλευτών.

Σύμφωνα με τους ΑΝΕΛ, η κατάθεση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, γίνεται λόγω απώλειας της δεδηλωμένης, ενώ αποφάσισαν την κατάθεση πρότασης νόμου, με ένα μόνο άρθρο, για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, την οποία αντισυνταγματικά κατέθεσε ο πρωθυπουργός.Οι ΑΝΕΛ καλούν όλα τα κόμματα της της αντιπολίτευσης που διαφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης, να στηρίξουν την πρόταση μομφής.Οι κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ – Οι πρωτοβουλίες ΚΚΕ

Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου που προβλέπει το κλείσιμο ΔΕΚΟ και φορέων και της κοινής υπουργικής απόφασης για την ΕΡΤ.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με αυτό τον τρόπο «αποκαθίσταται η υπηρεσία της δημόσιας ραδιοφωνίας και τηλεόρασης, η απρόσκοπτη και συνεχής λειτουργία της οποίας επιβάλλεται από το άρθρο 15 του Συντάγματος, η δημοκρατική ανάγκη για αντικειμενική ενημέρωση και ποιοτικά προγράμματα, αλλά και από αδήριτους εθνικούς λόγους ενημέρωσης και ψυχαγωγίας των απομακρυσμένων περιοχών και του εγκατεσπαρμένου νησιωτικού χώρου, καθώς και των πολλών εκατομμυρίων Ελλήνων μεταναστών – ομογενών σε όλα τα σημεία του ορίζοντα».

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης αρνήθηκε να συμπράξει με τους Ανεξάρτητους Ελληνες για να συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός βουλευτών και να κατατεθεί πρόταση μομφής στην κυβέρνηση.

«Την πρόταση μομφής στην κυβέρνηση θα την κάνει ο λαός» ήταν η δήλωση του κ. Λαφαζάνη στην ολομέλεια της Βουλής.

Το ΚΚΕ κατέθεσε 4 τροπολογίες σε όλο το νομοσχέδιο που εκκρεμούν στη Βουλή προτείνοντας την λαρση των συνεπειών της πράξης νομοθετικού περιεχομένου.

ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΕΡΤ: Δεν μου επιτρέπει το Σύνταγμα να παρέμβω ΤΣΙΠΡΑΣ: Πλήγμα στη δημοκρατία

Αδυναμία παρέμβασης για το κλείσιμο της ΕΡΤ δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Παπούλιας, τόνισε ότι «πρέπει να υπάρχει Δημόσια Τηλεόραση, γιατί η ενημέρωση του λαού μπορεί να γίνεται μόνο από ιδιωτικά κανάλια», ωστόσο επισήμανε ότι οι δυνατότητες παρέμβασης του είναι περιορισμένες από το Σύνταγμα. Όπως είπε δεν μπορεί να αναπέμψει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, διότι δεν του δίνει το δικαίωμα και την ευχέρεια αυτή το Σύνταγμα.Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας χαρακτήρισε το κλείσιμο της ΕΡΤ ως «πλήγμα στη Δημοκρατία, στην ελευθερία του λόγου, στην κοινωνική συνοχή, αλλά και στους θεσμούς» και συγκεκριμένα στον θεσμό της Προεδρίας, διότι, όπως επισήμανε, «το να νομίζουν κάποιοι ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι κλητήρας για να θυροκολλεί απολύσεις εργαζομένων είναι μια υποτίμηση και υποβάθμιση του θεσμού».«Εμείς πιστεύουμε ότι το τελευταίο πράγμα που μας έχει μείνει σ’αυτόν τον τόπο να υπερασπιστούμε είναι οι θεσμοί και η Δημοκρατία. Και νομίζω ότι, όπως το ίδιο το Σύνταγμα ορίζει, αυτό πρέπει να το κάνουν πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι πολίτες: να προστατεύουν τους θεσμούς και τη Δημοκρατία», σημείωσε.ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΥΒΕΛΗ – ΠΟΣΠΕΡΤΤην κατηγορηματική αντίθεση της Δημοκρατικής Αριστεράς στην απόφαση του πρωθυπουργού να κλείσει την ΕΡΤ εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ.Κουβέλης ύστερα από τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΠΟΣΠΕΡΤ.«Είμαστε αντίθετοι, είμαστε αντίπαλοι με το κλείσιμο της ΕΡΤ. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση είναι απαράδεκτο να κλείσει. Η οποιαδήποτε ρύθμιση δεν δικαιολογεί ούτε για μια στιγμή κλειστή τη ραδιοτηλεόραση», τόνισε ο κ. Κουβέλης, ανακοινώνοντας ότι η ΔΗΜΑΡ θα καταθέσει πρόταση νόμου, με την οποία θα καλεί τις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου να μην ψηφίσουν, να μην κυρώσουν την πράξη νομοθετικού περιεχομένου.Στην πρόταση νόμου θα αναφέρεται ότι η μη κύρωση θα έχει αναδρομική ισχύ έτσι ώστε να μην παραχθεί το οποιοδήποτε δυσμενές αποτέλεσμα για την ΕΡΤ ανέφερε ο κ.Κουβέλης.Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεσμεύτηκε ότι θα δώσει μάχη για να ανοίξει η δημόσια ραδιοτηλεόραση «ανεξάρτητα από την ανάγκη να υπάρξουν αναδιαρθρώσεις, να υπάρξει ανορθολογισμός, να αναβαθμιστεί η ΕΡΤ για να μπορέσει δημοκρατικά να ανταποκριθεί σε αυτό που θέλει ο ελληνικός λαός και επιβάλει η ουσιαστική ενημέρωση και επικοινωνία».«Είναι τελείως διαφορετικό ζήτημα αυτό από την απαράδεκτη επιλογή να κλείσει η ΕΡΤ. Για εμάς είναι θέμα δημοκρατίας», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς.ΚΟΜΙΣΙΟΝ: Δεν επιδιώξαμε το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά…“Η Κομισιόν δεν επιδίωξε το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά ούτε αμφισβητεί την εντολή της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαχείριση του δημόσιου τομέα”, αναφέρει για το κλείσιμο της ΕΡΤ, ανακοίνωση της Ευρ. Επιτροπής.

“Η απόφαση των ελληνικών αρχών θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο των μεγάλων και απαραίτητων προσπαθειών που αναλαμβάνουν οι αρχές προκειμένου να εκσυγχρονίσουν την ελληνική οικονομία. Αυτές περιλαμβάνουν τη βελτίωση της αποδοτικότητάς και της αποτελεσματικότητάς της στο δημόσιο τομέα”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Επίσης, η ανακοίνωση τονίζει ότι η Κομισιόν κατανοεί τη δύσκολη κατάσταση του προσωπικού της ΕΡΤ και αναμένει ότι οι ανακοινωθείσες απολύσεις θα διενεργούνται σε πλήρη συμφωνία με το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Επίσης σημειώνει πως η Κομισιόν δεν μπορεί να υποδείξει στα κράτη-μέλη πώς να οργανώσουν τις δημόσιες ραδιοτηλεοράσεις τους: «θα θέλαμε να αναδείξουμε το ρόλο των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αξίες σε όλες τις οικονομικές συνθήκες, για χάρη της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης, της ελευθερίας των μέσων, της ποιότητας και της έκφρασης της πολιτισμικής πολυμορφίας».

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΡΤ

Τέσσερις ευρωβουλευτές που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τους Οικολόγους (Μαριλένα Κοππά, Άννυ Ποδηματά, Σπ. Δανέλλης και Ν. Χρυσόγελος) κατέθεσαν ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την ΕΡΤ.

Σ΄ αυτήν, ζητούν ενημέρωση από την Κομισιόν για το αν η τρόικα έχει επιβάλλει την απόφαση κλεισίματος της ΕΡΤ για δημοσιονομικούς λόγους και βάσει του Μνημονίου και αν αυτή είναι συμβατή με τις κοινοτικές οδηγίες για τη δημόσια και ελεύθερη πληροφόρηση.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Δημοσιεύτηκε σήμερα Πράξη νομοθετικού Περιεχομένου με βάση την οποία τα περιουσιακά στοιχεία μιας δημόσιας επιχείρησης που καταργείται περιέρχονται στο δημόσιο. Παράλληλα υπογράφτηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία αναστέλλεται η λειτουργία 4 τηλεοπτικών καναλιών, 7 ραδιοφωνικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, 19 περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών και ενός ιστότοπου της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.

Ερωτάται επομένως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Θεωρεί συμβατή με την προάσπιση του δημόσιου αγαθού της αντικειμενικής και πλουραλιστικής ενημέρωσης την πλήρη κατάργηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα;

Είναι επιβεβλημένη από την τρόικα η απόφαση αυτή; Συμπεριλαμβάνεται στις υποχρεώσεις της χώρας στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης (αν και είναι γνωστό ότι η ΕΡΤ δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό);

Είναι σύμφωνη η Επιτροπή (ως μέλος της τρόικα) με την απόφαση αυτή και αν ναι μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για άλλα κράτη που βρίσκονται σε πρόγραμμα;

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ BANKWARS ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΡΤ ΕΔΩ

Keywords
ζητα, ΠΑΣΟΚ, δημαρ, Αντωνης Σαμαρας, σαμαρας, ζητα, ανεξαρτητοι ελληνες, το θεμα, βουλη, ΕΡΤ, νέα, τραπεζες, αθηνα, στουρναρας, νεα δημοκρατια, εκλογες, συριζα, ΔΕΚΟ, λαφαζάνης, ΚΚΕ, συνταγμα, τσιπρας, ποσπερτ, ισχύ, θεμα, τροικα, μνημονιο, κυα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, ολγα λαφαζανη, απολυσεις στο δημοσιο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, σχεδιο αθηνα, κομματα, βουλευτες, κουβελης, το θεμα, δημοκρατια, θεμα, οικονομια, πλαισιο, τηλεοραση, αρθρο, αφορμη, γινει, γινεται, δημοσιο, δηλωση, δωσει, εγινε, ειπε, υπαρχει, ελευθερια, ενημερωση, επικοινωνια, ιδιο, ιδρυση, υπηρεσια, κυβερνηση, κειμενο, κινηση, κυρια, κρατικο, λαφαζάνης, λειτουργια, λουκετο, μαξιμου, ομαδα, υπογραφη, ποσπερτ, προγραμματα, ρυθμιση, ρολο, συγκεκριμενα, σχεδιο, ισχύ, δικαιωμα, ευχερεια, λαφαζανη, μεινει, πηγες, πληροφοριες
Τυχαία Θέματα