Περί δημοσκοπήσεων – Μπήκαν τα εκατομμύρια στην Attica Bank – Το Χρηματιστήριο στα “μπαλκόνια”

Ο  Όττο Έντουαρντ Λέοπολντ, πρίγκιπας του Μπίσμαρκ,, ο πρώτος Καγκελάριος της Γερμανικής Αυτοκρατορίας, αμέσως μετά την ίδρυση της το 1871,  έλεγε ότι  «οι άνθρωποι ποτέ δεν λένε τόσα ψέματα, όσα μετά το κυνήγι, στη διάρκεια του πολέμου και πριν τις εκλογές».

Απρίλιος 2023 και η προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα άρχισε, με τα ψέματα, κυρίως στα social media, να συναγωνίζονται το ένα το άλλο.

Αγαπημένο ψέμα κομματικών μηχανισμών, ο σχολιασμός των δημοσκοπήσεων.

Που εμμέσως πλην σαφώς, τις καταγγέλλουν ως ψεύτικες και στημένες στους οπαδούς τους, με στόχο να τους κινητοποιήσουν «για να τις ανατρέψουν».

Πολλές οι ομοιότητες με αυτό που κάνουν πρόεδροι ποδοσφαιρικών ομάδων, οι οποίοι όταν χάνουν, τα ρίχνουν μια στους διαιτητές, μια στο «σύστημα», μια στην κυβέρνηση. Και ποτέ φυσικά στον εαυτό τους και στις επιλογές παικτών ή προπονητών από το δικό τους «σύστημα» διοίκησης.

Για να επανέλθουμε στις δημοσκοπήσεις, κανένας σοβαρός πολίτης δεν θεωρεί ότι αυτό που βγάζουν, αυτό θα βγάλει και η κάλπη. Γνωρίζουν όλοι ότι η δημοσκόπηση έχει ένα συν πλην 3% «περιθώριο» λάθους, όπως επίσης, ότι αποτελεί τάση και όχι αποτέλεσμα κάλπης. Αντιπροσωπεύει την χρονική περίοδο στην οποία γίνεται και όχι αυτό που θα γίνει σε ένα μήνα.

Ανατρέξαμε σε δημοσκοπήσεις του τέλους του 2014, εν όψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015, στις οποίες πρώτο κόμμα ήλθε ο ΣΥΡΙΖΑ  με 36,34% και δεύτερο κόμμα η Νέα Δημοκρατία με 27,81.

Δείτε ποια διαφορά έδιναν οι εταιρείες υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ:

Η Kάπα Research έδινε διαφορά 3,4% υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ η  Metron Analysis 4,4%, η Rass 4,8%, η  Pulse 5%, η MRB 5,2%, η Marc 6,2%, η ALCO 6,6%, η GPO 6,7% και η  Palmos Analysis 10%.

Δεν θυμάμαι να έχει κάνει …εκστρατεία τότε κατά των εταιρειών η φερόμενη, όπως και αποδείχθηκε, δεύτερη ΝΔ. Επίσης, δεν θυμάμαι να έχει βγει ο ΣΥΡΙΖΑ και να έχει αμφισβητήσει την πρωτιά που οι εταιρείες του έδιναν.

Προς τι λοιπόν σήμερα το μίσος …και ο σπαραγμός, που οι δημοσκοπήσεις βγάζουν πρωτιά ΝΔ;

Αλλάζουμε πίστα.

Χρηματιστήριο: Ανέβηκε και αυτό στο «μπαλκόνι» το προεκλογικό και φοβάται πως θα πάμε και σε τρίτες εκλογές για να βγει κυβέρνηση; Μένει να φανεί στις αμέσως προσεχείς ημέρες-εβδομάδες, όταν οι δημοσκοπήσεις θα γίνουν σαφέστερες.

Όσον αφορά στις  τραπεζικές μετοχές, η μεγαλύτερη του δείκτη πτώση, δεν φαίνεται να δικαιολογείται από τα δεδομένα αποτελεσμάτων, προοπτικών, όπως αυτά περιγράφονται και στις εκθέσεις των αναλυτών των οίκων αξιολόγησης. Το αντίθετο.

Μιας και ο λόγος για τις τράπεζες, το πρώτο βήμα, μέσα στα πολλά που έχουν να γίνουν, ώστε να γίνει πραγματικότητα ο 5ος τραπεζικός πυλώνας, με την αυγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας, πραγματοποιήθηκε χθες.

Ολοκληρώθηκε η ΑΜΚ ύψους 473,3 εκατ ευρώ της Attica Bank και σήμερα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις. Στις 28 Απριλίου θα ξεκινήσει η  διαπραγμάτευση των μετοχών στο ΧΑ. 

Στην ΑΜΚ η Thrivest, συμφερόντων Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη, Αλ. Εξάρχου, συμμετείχε με 30 εκατ. ευρώ, η Παγκρήτια Τράπεζα (το 45% της οποίας ελέγχει η Thrivest) με 34 εκατ. ευρώ, το  Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με 329 εκατ. ευρώ,  ο  e-ΕΦΚΑ με 40 εκατ. ευρώ και οι 4 συστημικές τράπεζες, με 10 εκατ. ευρώ η κάθε μία, καλύπτοντας το Ταμείο των Μηχανικών ΤΜΕΔΕ που τελικά δεν πήρε μέρος στην ΑΜΚ.

B&B

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα