Δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα το 2015-16 λέει το ΥΠΟΙΚ

[UPD] Δεν ανησυχεί το υπουργείο οικονομικών η έκθεση της Κομισιόν που αναφέρει πως η Ελλάδα θα χρειαστεί να λάβει νέα μέτρα για την διετία 2015-16 παρά το γεγονός πως φαίνεται να πιάνει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2013-2014.

Σε αυτή ακριβώς την βελτίωση “ποντάρει” το οικονομικό επιτελείο ώστε όταν βελτιωθεί η ρευστότητα στην οικονομία μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών,

σταθεροποιηθεί η οικονομία, και αρχίζουν να αποδίδουν οι προσπάθειες αναδιάρθρωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να μην χρειαστούν πρόσθετα μέτρα όπως προβλέπει η Κομισιόν.

Το δημοσιονομικό κενό για την περίοδο 2015-16 είναι 4,2 δισ. ευρώ και όχι 8 δισ. ευρώ, τονίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έκθεσης της Κομισιόν.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, το συνολικό κενό δεν είναι 1,8% του ΑΕΠ το 2015 και επιπλέον 2,2% το 2016, καθώς το 2,2% του 2016 είναι «σωρευτικό».

Δηλαδή, εξηγούν, ότι αν ληφθούν μόνιμα μέτρα 1,8% του ΑΕΠ το 2015, τότε το 2016 χρειάζονται επιπλέον μέτρα 0,4% του ΑΕΠ.

Αυτή η προσαρμογή, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, είναι ευκολότερη να γίνει χωρίς νέα μέτρα, καθώς όπως λένε ισοδυναμεί με μία αύξηση της τάξεως του 5% περίπου των εσόδων της γενικής κυβέρνησης το 2015-16.

Χθες, ο Γ. Στουρνάρας, μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup στις Βρυξέλλες, δήλωσε: “Είμαι πεπεισμένος πως δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για τη διετία 2015 – 2016″.

Νωρίτερα το Bank Wars μετέδιδε:

Γ.ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Δε θα χρειαστούν νέα μέτρα – Το Eurogroup είπε “ναι” στη διπλή δόση των 7,5 δισ

To “πράσινο φως’ για την εκταμίευση της διπλής δόσης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup. Ενέκριναν για την Ελλάδα τις δόσεις του Μαΐου, ύψους 4,2 δισ. ευρώ και του Ιουνίου, ύψους 3,3 δισ ευρώ. “Είμαι πεπεισμένος πως δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα για τη διετία 2015 – 2016″, δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας, μετά το πέρας των εργασιών του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Και πρόσθεσε: Εντός των επόμενων εβδομάδων θα υλοποιηθούν τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του Ιουνίου ύψους 3,3 δισ. ευρώ.
H απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της διπλής δόσης των 7,5 δισ. ευρώ προς την Αθήνα αποδεικνύει πως η ελληνική κυβέρνηση κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Την συγκατάθεσή της για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα έδωσε και η γερμανική κυβέρνηση, με επιστολή του υφυπουργού Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ προς το ομοπονδιακό Κοινοβούλιο.

“Η τρόικα εκτιμά ότι η Ελλάδα πληροί τους περισσότερους από τους όρους του προγράμματος διάσωσης για το πρώτο τρίμηνο”, επισημαίνει ο κ. Κάμπετερ και διευκρινίζει ότι μόνο τρία από τα προαπαιτούμενα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά, όπως λέει, “αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα”.

“Ενόψει της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012 και το πρώτο τρίμηνο του 2013 και υπό την προϋπόθεση της επιβεβαίωσης από την τρόικα για την εφαρμογή των προαπαιτουμένων, η κυβέρνηση εγκρίνει την καταβολή της επόμενης δανειακής δόσης στην Ελλάδα”, αναφέρεται στην επιστολή του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικών.

Στο ίδιο κείμενο, ο κ. Κάμπετερ τονίζει ακόμη ότι η τρόικα θεωρεί την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σχεδόν ολοκληρωμένη, ενώ υποστηρίζει ότι το μειωμένο εργασιακό κόστος και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα