Πλειστηριασμοί ακινήτων: Προστασία Α’ κατοικίας μόνο για τους πραγματικά αδύναμους – Κίνδυνος κατάρρευσης των αξιών

08:03 6/6/2013 - Πηγή: BankWars

Η αγορά του real estate είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα κι όσο υπάρχει παρέμβαση υπέρ όσων δεν πληρώνουν τόσο θα αυξάνονται οι άνεργοι από το σταμάτημα της οικοδομικής δραστηριότητας όσο και θα απαξιώνονται και οι περιουσίες των Ελλήνων. Βέβαια στα παραπάνω ο ισχυρός αντίλογος αφορά τις οικογένειες εκείνες που βρέθηκαν σε αδυναμία και θα κινδυνέψουν να χάσουν τα σπίτια τους.

«Σε καμία περίπτωση δεν μιλήσαμε για ασύδοτους πλειστηριασμούς αφού ήδη μελτούμε

δράσεις υπέρ συγκεκριμένων ομάδων. Αναφερθήκαμε στην ανάγκη όμως να προλάβει η Πολιτεία ένα πρόβλημα που καθημερινά βυθίζει την οικοδομική δραστηριότητα, απαξιώνει τις περιουσίες των πολιτών και δημιουργεί συνθήκες κερδοσκοπίας στις πωλήσεις ακινήτων» τονίζει πηγή του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στόχος, να βρεθεί φόρμουλα δράσης αλλά και προστασίας τόσο των συνεπών δανειοληπτών όσο και των ομάδων εκείνων που βρίσκονται σε αδυναμία. Πάντως μέσα στο 2014 η κυβέρνηση δεν προτίθεται να εφαρμόσει ένα οριζόντιο μέτρο, αλλά εκτιμά πως εάν δεν υπάρξει παρέμβαση, το πρόβλημα θα κακοφορμίσει και σε ένα με δύο χρόνια το πολιτικό αλλά και κοινωνικό κόστος θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.
ΤΙ ΕΙΧΕ ΕΠΙΣΗΜΑΝΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ο κ. Σκορδάς, επικαλούμενος τους κινδύνους από την παράταση του παγώματος των πλειστηριασμών, δήλωσε κατά τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επί του νομοσχεδίου για την διευκόλυνση των δανειοληπτών, ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στο φαινόμενο των μαζικών πλειστηριασμών με το τέλος της οικονομικής κρίσης που θα έχει ως συνέπεια τη δραματική πτώση στην αξία της ακίνητης περιουσίας του πολιτών.

«Μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2013 στην Ισπανία έγιναν 42.000 κατασχέσεις σε δανειολήπτες». «Εδώ δεν έγινε καμία. Αυτό έτσι το περνάμε; Άνευ αξίας;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Και εδώ, αν θέλετε, επειδή δεν φοβάμαι και να πω αλήθειες, θα σας πω ότι έχουμε και έναν πολύ μεγάλο προβληματισμό. Αλλά θα πρέπει από τώρα, και το λέω για να το βάλουμε στο μυαλό μας και να το δούμε σε επόμενες αφορμές, ότι όσο θα βγαίνει η οικονομία από την κρίση τι θα κάνουμε με τις αναστολές πλειστηριασμών, που σωρεύονται από το 2008 και το 2009. Γιατί κάποια στιγμή θα μπει αναγκαστικά ένα τέλος στην αναστολή των πλειστηριασμών.

Μα σε πέντε χρόνια, μα σε δεκαπέντε χρόνια. Ξέρετε τι θα έχει γίνει τότε; Θα έχει μπουκώσει το σύστημα με ένα πολύ μεγάλο αριθμό ακινήτων, που αν βγουν μαζικά έξω από το καθεστώς της αναστολής, τότε θα μηδενίσουμε την ακίνητη περιουσία του κάθε Έλληνα πολίτη. Αυτό θέλετε να συμβεί; Ή θέλετε έγκαιρα να έρθουμε να το συζητήσουμε όλο το καλοκαίρι και όλο το φθινόπωρο»

ΤΙ ΛΕΝΕ ΕΠΙΣΗΜΑ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Δεν θέτει ζήτημα πλειστηριασμών προς την κυβέρνηση η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος Χ. Γκόρτσος, από το βήμα της Βουλής.

«Από τη στιγμή που όπως είπατε, η κυβέρνηση άνοιξε και ξαναέκλεισε το θέμα των πλειστηριασμών δεν βλέπω τον λόγο να το ξανανοίξω εγώ, αυτό το θέμα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χ. Γκόρτσος, ερωτηθείς από βουλευτές σχετικά με τη θέση της Ένωσης στο ζήτημα των πλειστηριασμών ακινήτων.

«Πρέπει όμως να πω ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει πίεση της Ένωσης προς την κυβέρνηση για το θέμα», είπε ο κ. Γκόρτσος και πρόσθεσε ότι «οι τράπεζες δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να μαζέψουν ακίνητα όπως μαζεύονταν στο παρελθόν τα αυτοκίνητα». Σημείωσε επίσης ότι και «στις περιπτώσεις που επιτρέπονται οι πλειστηριασμοί ο αριθμός είναι πολύ μικρός».

Keywords
Τυχαία Θέματα