ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ! – ΠΟΙΑ Η ΤΥΧΗ “7″ ΜΙΚΡΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Ούτε μια ούτε δύο αλλά 7 μικρές τράπεζες βρίσκονται προς πώληση στην Ελλάδα, είτε με απευθείας πώληση του 100% των μετοχών είτε μέσω αναζήτησης στρατηγικού συμμάχου. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει και πάλι η κουβέντα για την τύχη των μικρών και μεσαίων τραπεζών. Να σημειωθεί πως πριν λίγο καιρό η Τράπεζα

της Ελλάδος υλοποίησε ένα ευρύτερο σχέδιο άμεσης διάσωσης των μικρών και μεσαίων τραπεζών. Στην πρόσφατη διάταξη που πέρασε η ΤτΕ καθορίστηκαν ταχύρρυθμες διαδικασίες για απορροφήσεις τραπεζών με βάση προσωρινή αποτίμηση που θα κάνει η ΤτΕ.

Με αυτό τον τρόπο επιχειρείται να θεσπιστεί συγκεκριμένος μηχανισμός και διαδικασία για την απορρόφηση των κραδασμών. Το ζουμί όλο βρίσκεται στο ότι θα μπορεί η Τράπεζα της Ελλάδος να σφραγίζει ταχύτατα τις διαδικασίες για τη διάσπαση μίας τράπεζας σε καλή και κακή με επόμενο βήμα τη συγχώνευση ή απορρόφηση της υγιούς τράπεζας από άλλη παρακάμπτοντας την έως τώρα γραφειοκρατία. Αυτό θα επιτυγχάνεται με τον εξής τρόπο: πλέον θα αρκεί μία προσωρινή αποτίμηση από την Τράπεζα της Ελλάδας και μετά θα ακολουθεί η οριστική αποτίμηση από ελεγκτικές εταιρείες που χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο. Σύμφωνα με τη διάταξη επείγουσα περίπτωση μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων τραπεζών προκύπτει μόνον εφόσον υφίσταται αδυναμία λειτουργίας μιας τράπεζας, ελλείψει κεφαλαίων ή σε περιπτώσεις όπως αυτή της Proton Bank.

Πάντως τραπεζικοί κύκλοι διατυπώνουν ανησυχίες για το κατά πόσο θα μπορέσουν οι μικρές τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν. Και αυτό διότι θεωρείται δύσκολο να συγκεντρωθεί το ποσό των 1,635 δισ. ευρώ, που απαιτείται για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Όσες δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια και δεν έχουν χαρακτηριστεί συστημικές θα διασπαστούν σε «good» και «bad bank», σύμφωνα με όσα ορίζει το μνημόνιο.

Μία από τις λύσεις για να διατηρηθεί ο ιδιωτικός χαρακτήρας των τραπεζών είναι να υπάρξει συμφωνία του ΤΧΣ, της Τράπεζας της Ελλάδος, του υπουργείου Οικονομικών και της Τρόικας, οι ιδιώτες μέτοχοι να καλύψουν το 51% και το υπόλοιπο 49% να το εγγυηθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Επίσης αυτό που προτείνουν κάποιοι είναι πω εάν δεν καταφέρουν οι μικρές τράπεζες να συγκεντρώσουν το 100% των κεφαλαίων που χρειάζονται να δημιουργηθεί μία «bad bank», στην οποία θα μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια και με αυτό τον τρόπο θα μειωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες.

Keywords
Τυχαία Θέματα