Πως θα καθορίζεται ο κατώτατος μισθός – Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο

Το πολυνομοσχέδιου που φέρνει η κυβέρνηση σήμερα στη Βουλή για συζήτηση περιλαμβάνει (μεταξυ πολλών άλλων) και διάταξη που ορίζει πως θα καθορίζεται από το 2017 ο εθνικός κατώτατος μισθός.

Με πράξη του υπουργικού συμβουλίου, μετά από εισήγηση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας και αφού προηγηθεί κοινωνικός διάλογος, θα καθορίζεται το κατώτατο όριο.

Για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού θα λαμβάνονται υπόψη η ανεργία αλλά και η ανάπτυξη της χώρας. Επίσης, θα υπάρξει διαβούλευση μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων -με την

υποστήριξη οικονομικών κέντρων και οργανισμών- ώστε στο τέλος Ιουνίου κάθε έτους να προσδιορίζεται το ύψος του κατώτατου μισθού.

Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, για τον ορισμό του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου θα διεξάγεται διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της Κυβέρνησης με την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη, εξειδικευμένων επιστημονικών, ερευνητικών και συναφών φορέων και εμπειρογνωμόνων, σε θέματα οικονομίας και ιδίως οικονομίας της εργασίας, κοινωνικής πολιτικής καθώς και εργασιακών σχέσεων και το συντονισμό από επιτροπή.

Keywords
Τυχαία Θέματα