ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ CNBC, BBC ΚΑΙ RBS – ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ – ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Με το βλέμμα στραμμένο στην ελληνική “ιδιαιτερότητα” των ευρωεκλογών, δεδομένης της πιθανότητας να προκληθεί στη χώρα η αναγκαιότητα για πρόωρες εκλογές, ξένοι αναλυτές προσπαθούν να βρουν απαντήσεις για το ποιά μπορεί να είναι η επόμενη μέρα για την Ελλάδα. Εν όψει μάλιστα της έναρξης το φθινόπωρο των διαπραγματεύσεων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, το ενδιαφέρον κορυφώνεται, καθώς τυχόν πρόωρες βουλευτικές εκλογές

που θα προκύψουν από την αδυναμία της κυβέρνησης να σταθεί, ανατρέπουν πολλές από τις μέχρι σήμερα παραδοχές.

CNBC: Κίνδυνος πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα

Το αμερικανικό δίκτυο CNBC αναλύοντας την κατάσταση στην Ελλάδα λίγες ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές, αναφέρεται στην πιθανότητα πολιτικής αστάθειας σε περίπτωση που τα ποσοστά της κυβερνητικής συμμαχίας μειονεκτήσουν σε σχέση με αυτά του ΣΥΡΙΖΑ.

Οπως σημειώνει η πρώην βουλευτής, οικονομολόγος Ελενα Παναρίτη : «Αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν τα πάνε καλά στις Ευρωεκλογές, τότε η πιθανότητα πρόωρων εκλογών ανεβαίνει. Αμέσως θα αμφισβητηθεί το πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης».

Οπως σημειώνεται στο άρθρο του CNBC, για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, η οικονομία στην Ελλάδα θα είναι το επίκεντρο των προεκλογικών συζητήσεων. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βγήκε στις αγορές, τα προβλήματα από τις πολιτικές λιτότητας εξακολουθούν να «χτυπούν» μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Παράλληλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ένα κενό χρηματοδότησης με την Ελλάδα ύψους 5,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Μαίου του επόμενου έτους, ενώ το ΔΝΤ δηλώνει ευθαρσώς πως η πολιτική σταθερότητα είναι κλειδί για την πρόοδο και την ανάπτυξη της χώρας.

Εντύπωση κάνει στο αμερικανικό δίκτυο και ο αριθμός των υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές (περίπου 40.000 άνθρωποι ζητούν τη ψήφο των συμπολιτών τους), θεωρώντας πως αυτό είναι ένα φαινόμενο που… βγαίνει από τα χρόνια της κρίσης. Οι παραδοσιακοί πολιτικοί μένουν στη γωνία και νέοι άνθρωποι αποφασίζουν να βγουν μπροστά και να εμφανιστούν στο πολιτικό προσκήνιο.

BBC: Καταρρέουν ΝΔΠΑΣΟΚ – Απρόβλεπτο το πολιτικό σκηνικό –Έκπληξη (;) το Ποτάμι

H πολιτική στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ τόσο απρόβλεπτη αναφέρει σε άρθρο του στο BBC News ο ανταποκριτής του βρετανικού ειδησεογραφικού οργανισμού στις Βρυξέλλες,Chris Morris.

Αυτό συμβαίνει όταν περάσουν χρόνια οικονομικής κατάρρευσης αναφέρει και σημειώνει ότι οι δημοτικές εκλογές αυτού του Σαββατοκύριακου αλλά και οι Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν το επόμενο, κρύβουν πολλές εκπλήξεις.

Όπως εκτιμά, το μόνο βέβαιο είναι ότι τα δύο παλαιά κόμματα που είχαν χωρίσει τη χώρα στα δύο, καταρρέουν.

Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι το ΠΑΣΟΚ, το σοσιαλιστικό κόμμα που κυβέρνησε την Ελλάδα ως οικογενειακή υπόθεση, έχει πολλά προβλήματα.

Η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, τα πηγαίνει ακόμα καλά επειδή λίγο ως πολύ είναι η μόνη λύση που μπορεί η επιχείρηση να επιλέξει γράφει ο Κρις Μόρις.

Σύμφωνα με τον Βρετανό δημοσιογράφο, πέρα απ’ αυτό, όλοι περιμένουν ως άρπαγες: Ο ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής το αγόρι της αφίσας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που τίθεται κατά της λιτότητας, τον Αλέξη Τσίπρα, θα μπορούσε να κερδίσει αυτές τις εκλογές.

Αν το κάνει, ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι θα απαιτήσει νέες εθνικές εκλογές και μπορεί να αισθανθεί την πολιτική να κινείται προς την κατεύθυνσή του, σημειώνει ο Chris Morris. Μπορεί κανείς να τον σταματήσει; Η ΝΔ πιστεύει ότι μπορεί.

Αλλά η έκπληξη θα μπορούσε να είναι ένα νέο φιλοευρωπαϊκό κόμμα του κέντρου, Το Ποτάμι εκτιμά ο κ. Μόρις: Το κόμμα αυτό αν και δημιουργήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα λάβει την τρίτη θέση στις εκλογές.

Υπήρξαν κάποιες γκρίνιες σχετικά με το ποιος βρίσκεται πίσω από Το Ποτάμι και την ξαφνική άνοδό του καθώς και το ότι μπορεί να είναι απλώς ένα πυροτέχνημα. Ωστόσο ο ιδρυτής του, ο τηλεοπτικός δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης, δηλώνει ότι είναι αποφασισμένος να αλλάξει τα πράγματα.

Το δημοσίευμα του BBC News συνεχίζεται με την επισήμανση ότι μερικοί από τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους οδεύουν στο πολιτικό περιθώριο και όπως δείχνουν τα πράγματα, η ακροδεξιά είναι σχεδόν βέβαιο πως θα εκπροσωπηθεί στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η Χρυσή Αυγή, αν και θεωρείται από πολλούς νεοναζιστικό κόμμα, φαίνεται ότι θα κερδίσει έδρες. Πολλοί Έλληνες θα νιώσουν ντροπή αλλά η Χρυσή Αυγή “δεν δίνει δεκάρα”, γράφει ο Chris Morris.

Έτσι η ελληνική πολιτική σκηνή θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν την παρακολουθήσει κανείς. Οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι η τραυματική εμπειρία των τελευταίων ετών θα γεννήσει τελικά ένα πιο καθαρό και πιο υπεύθυνο πολιτικό σύστημα.

Αλλά θα είναι μια δύσκολη διαδρομή και αυτές οι εκλογές θα αποτελέσουν μια σημαντική δοκιμασία, καταλήγει το δημοσίευμα.

Royal Bank of Scotland: Tέσσερα εκλογικά σενάρια

Οι αγορές παραμένουν ανήσυχες για το πολιτικό ρίσκο. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της κυβέρνησης κατά 2% πριν τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ωστόσο, η στήριξη στο ΠΑΣΟΚ έχει υποχωρήσει στο 3-5%, πολύ χαμηλότερα από το 12% που είχε στις γενικές εκλογές του 2012. Νέα κόμματα, όπως το Ποτάμι με 7,5%, απορροφούν σταθερά ψηφοφόρους από τη βάση του ΠΑΣΟΚ. Μια ισχνή απόδοση του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να υπονομεύσει την κυβερνητική σταθερότητα εάν υπάρξει αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα. Ωστόσο, η πιθανότητα να ακολουθήσουν εθνικές εκλογές μετά τις ευρωεκλογές περιορίζεται μόλις στο 10-15% σύμφωνα με τους αναλυτές του οίκου.

Τα εκλογικά σενάρια

Επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ αλλά με μικρή διαφορά είναι το βασικό σενάριο της RBS για τις ευρωεκλογές.

Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ εκτιμάται στο 5%, με την RBS να τονίζει ότι το κόμμα έχει μικρό κίνητρο να ρίξει την κυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ θα προτιμήσει να μείνει στην κυβέρνηση και να ελπίζει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού καθώς θα ανακάμπτει η οικονομία, υπογραμμίζεται στην ανάλυση.

Το βασικό σενάριο της RBS είναι ουδέτερο για την Ελλάδα, αναφέρεται στην έκθεση

Η RBS συμπληρώνει ότι ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλούσε μεταβλητότητα, ενώ δεν βλέπει εκλογές για το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με το σενάριο της τράπεζας που συγκεντρώνει μέτριες προοπτικές (moderate probability), νικητής των ευρωεκλογών θα είναι είτε η ΝΔ είτε ο ΣΥΡΙΖΑ (με μικρή διαφορά) αλλά το ΠΑΣΟΚ θα λάβει περίπου το 3% των ψήφων.

Αυτό το σενάριο χαρακτηρίζεται αρνητικό για την Ελλάδα, ωστόσο η χώρα δεν θα οδηγηθεί σε εκλογές, εκτιμά η RBS.

Μια φτωχή εκλογική επίδοση του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές καθώς η νέα ηγεσία θα μπορούσε να στηρίξει την κυβέρνηση.

Εναλλακτικά η κυβέρνηση θα μπορούσε να αντλήσει στήριξη από ανεξάρτητους βουλευτές ή αντάρτες του ΠΑΣΟΚ αναφέρει η RBS.

Το τρίτο σενάριο (μικρής πιθανότητας) χαρακτηρίζεται ως θετικό για την Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτό η ΝΔ επικρατεί του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει ποσοστό άνω του 5%. Σε αυτή την περίπτωση το κυβερνητικό σχήμα παραμένει σταθερό με τον Βενιζέλο – κατά πάσα πιθανότητα- να παραμένει στο τιμόνι του κόμματος.

Η RBS αναφέρει ακόμη ένα σενάριο στο οποίο δίνει μικρή πιθανότητα να πραγματοποιηθεί. Βάσει αυτού ο ΣΥΡΙΖΑ πετυχαίνει μια νίκη με διαφορά μεγαλύτερη του 5% της ΝΔ. Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται να προκληθούν εκλογές.

Σύμφωνα με την RBS μια σημαντική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να αμφισβητήσει τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης ειδικά σε ό,τι αφορά τις νέες συμφωνίες που θα υπογράψει τον Αύγουστο.

Αν αυτή η εξέλιξη συνδυαστεί με ποσοστό του ΠΑΣΟΚ κάτω του 5% η πίεση για εκλογές θα μπορούσε να αυξηθεί δραματικά.

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αντισταθεί στις πιέσεις για εκλογές αναφέρει η RBS αλλά αυτό είναι το πιο επικίνδυνο σενάριο για τις εκλογές.

Original article: ΠΩΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ CNBC, BBC ΚΑΙ RBS – ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ – ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ.

Keywords
ελλαδα, cnbc, bbc, rbs, εκλογες 2012, bbc, cnbc, rbs, bbc news, νεα δημοκρατια, χρυση αυγη, εκλογες, συριζα, ελενα, ΠΑΣΟΚ, ΔΝΤ, news, morris, νέα, λύση, τσιπρας, δημοσκοπηση, royal, scotland, τραπεζες, σημαίνει, βενιζελος, original, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, εκλογικα αποτελεσματα, αλλαγη ωρας, παναριτη ελενα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, βουλευτικές εκλογές 2012, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2010 δημοτικες, κομματα, βουλευτες, αυγη, γωνια, δημοκρατια, ηγεσια, οικονομια, πιεση, προγραμμα, news, αδυναμια, αρθρο, βγαινει, εβδομαδες, βλεμμα, βρισκεται, βρυξέλλες, γεγονος, δικτυο, ελενα, ευρω, εξελιξη, ετων, ετος, υποθεση, θεοδωρακης, θετικο, κυβερνηση, κομμα, λύση, μικρο, νικη, ντροπη, προβληματα, ρυθμιση, ρισκο, σεναριο, το αγορι, τριτη, ισχυρος, φθινοπωρο, φορα, χρυση, αγορι, αγορες, bbc news, χωρα, ιδιαιτερο, μεινει, morris, μπροστα, ουδετερο, scotland, σημαίνει, σκηνη
Τυχαία Θέματα