Που θα πάει ο χρυσός; Ταύροι, αρκούδες και…συνωμότες

Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΑΠΙΤΕΥΤΗ ΒΟΥΤΙΑ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΑ 1361 ΔΟΛΑΡΙΑ χωρίζει τους αναλυτές σε τρία στρατόπεδα: Στους ταύρους, στις…αρκούδες και στους …συνωμότες.
- Ο John Reade, υπεύθυνος για το χρυσό στα hedge funds του John Paulson, δηλώνει ότι η πρόσφατη πτώση δεν έχει αλλάξει την θέση του για το χρυσό. “Οι ομοσπονδιακές κυβερνήσεις τυπώνουν χρήμα με εντυπωσιακούς ρυθμούς, δημιουργώντας ζήτηση για χρυσό

ως “εναλλακτικό νόμισμα” για ιδιώτες και θεσμικούς αποταμιευτές και για τις κεντρικές τράπεζες” υποστηρίζει.
“Ενώ ο χρυσός μπορεί να εμφανίζει μεταπτώσεις βραχυπρόθεσμα - και περνάει τώρα μια από τις περιοδικές του προσαρμογές – πιστεύουμε ότι η μακροπρόθεσμη τάση για αύξηση της ζήτησης χρυσού αντί για νομίσματα παραμένει άθικτη. Είναι αυτή η προσδοκία για την υποτίμηση των νομισμάτων που κάνει τον χρυσό μια ελκυστική επένδυση μακροπρόθεσμα.

- Ο George Soros εκτιμά ότι μακροπρόθεσμα ο χρυσός δεν θα ακολουθήσει πτωτική πορεία, παρά την τρέχουσα τάση των επενδυτών να μειώνουν τις θέσεις τους στο πολύτιμο μέταλλο.
Σε πρόσφατη συνέντευξη του στην South China Morning Post ο κ. Soros υποστήριξε ότι ανεξάρτητα από την τρέχουσα “απογοήτευση” των επενδυτών, οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να αγοράζουν χρυσό.
Όπως τόνισε, ο χρυσός θα συνεχίσει να αποτελεί μακροπρόθεσμα επενδυτικό καταφύγιο, παρά την μεταβλητότητα που παρατηρείται σε μια κρίση. Αναλυτικά, σε ερώτηση για το ποια είναι η θέση του για το χρυσό ο κ. Soros απάντησε:
“Αυτή είναι μια πολύπλοκη ερώτηση. Έχει απογοητεύσει το κοινό, γιατί υποτίθεται ότι είναι το απόλυτο επενδυτικό καταφύγιο. Αλλά όταν το ευρώ ήταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης πέρυσι, ο χρυσός κατέγραψε πτώση, γιατί αν οι άνθρωποι έπρεπε να πουλήσουν κάτι, μπορούσαν να πουλήσουν χρυσό. Συνεπώς πουλούσαν χρυσό. Οπότε ο χρυσός ακολούθησε πτωτική πορεία. O χρυσός είχε καταστραφεί ως επενδυτικό καταφύγιο, είχε αποδειχτεί ότι δεν είναι ασφαλής. Εξαιτίας της απογοήτευσης, οι περισσότεροι μειώνουν τις θέσεις τους σε χρυσό. Αλλά οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αγοράζουν, οπότε δεν περιμένω να υποχωρήσει ο χρυσός. Όταν υπάρχει η προοπτική της κρίσης, εμφανίζονται περιστασιακές μεταπτώσεις ή άλματα. Οπότε σε καθημερινή βάση ο χρυσός είναι ευμετάβλητος, αλλά δεν υπάρχει τέτοια τάση μακροπρόθεσμα”.


Οι αρκούδες

- Societe Generale: Προβλέπει πτώση της τιμής του χρυσού στα $1.375 ανά ουγκιά στο τέλος του 2013, διακηρύσσοντας το τέλος της εποχής του χρυσού.

- Goldman Sachs: Αναμένει πτώση της τιμής του χρυσού στα $1.270 ανά ουγκιά στο τέλος του 2014.

Αναλυτές και των δύο οίκων βασίζουν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία του χρυσού στη μείωση των ενεργητικών στα Εxchange-Τraded Funds χρυσού (σ.σ. έναι είδος αμοιβαίων κεφαλαίων τα οποία, όμως, είναι διαπραγματεύσιμα σε χρηματιστήρια, όπως και οι μετοχές) . Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι οι εκροές από τα ETFs χρυσού στις αρχές του έτους αντανακλούν πτώση στην εμπιστοσύνη για τις προοπτικές του πολύτιμου μετάλλου.
Τα ETFs ξεφορτώθηκαν 106 τόνους χρυσού τον Φεβρουάριο, τις μεγαλύτερες εκροές στην Ιστορία, σύμφωνα με τα στοχεία του Bloomberg. Από τις αρχές Ιανουαρίου, τα ενεργητικά στα ETFs χρυσού έχουν μειωθεί κατά 140 τόνους.

- Ο Damien Courvalin, αναλυτής της Goldman Sachs, υποστηρίζει ότι η μείωση των ενεργητικών στα ETFs χρυσού “είναι πολύ ταχύτερη από αυτή που αναμέναμε”. Παράλληλα, προειδοποιεί ότι αν συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό, η πτώση στις τιμές θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Ο Michael Haig της Societe Generale σημειώνει ότι “αν συνεχίσουμε να παρατηρούμε εκροές από τα ETFs χρυσού, ο αντίκτυπός για το χρυσό θα είναι ολέθριος”.
Παρόμοια άποψη με τους δύο αναλυτές έχει και η Susi Cooper της Barclays, η οποία εκτιμά ότι “oι εκροές από τα ETFs χρυσού αποτελούν το μεγαλύτερο καθοδικό ρίσκο για τις τιμές του χρυσού”.

Και οι θεωρίες συνομωσίας….

Και ενώ οι απόψεις διχάζονται δεν λείπουν και οι θεωρίες συνομωσίας. Μια από αυτές καταθέτει ο Paul Craig Roberts (συγγραφέα του “Ηοw the Economy was lost: The War of the worlds”). Σύμφωνα με αυτόν η πτώση στην τιμή του χρυσού οφείλεται σε μια προσπάθεια χειραγώγησης της αγοράς του χρυσού από την Fed για να προστατέψει την ανταλλακτική αξία του δολαρίου.

Όπως υποστηρίζει, την Παρασκευή 12 Απριλίου, η αγορά χτυπήθηκε με 500 τόνους “ακάλυπτων πωλήσεων” (naked short). O κ. Roberts υποστηρίζει τη θεωρία του στον ισχυρισμό ότι μόνο η Fed μπορεί να επιφέρει ένα τόσο μεγάλο “χτύπημα” στην αγορά χρυσού.

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι την Παρασκευή “πουλήθηκαν” 500 τόνοι χρυσού κάνει τον εξής συλλογισμό:

Πόσες ουγκιές είναι 500 τόνοι; Ένας τόνος έχει 2.000 λίβρες. 500 τόνοι ισοδυναμούν με 1.000.000 λίβρες. Μια λίβρα έχει 16 ουγκιές, οπότε 500 τόνοι αντιστοιχούν σε 16.000.000 ουγκιές.

Ποιος έχει 16 εκατομμύρια ουγκιές χρυσού ή το αντίστοιχο ποσό ώστε να καλυφθεί σε περίπτωση που χρειαστεί; Με την τιμή του χρυσού στα 1.550 (όπως ήταν στην αρχή της Παρασκευής) το ποσό ανέρχεται στα $24.800.000.000.

Τι συμβαίνει όταν 500 τόνοι χρυσού πέφτουν στην αγορά σε μια μέρα; Οι τιμές πέφτουν. Οι επενδυτές που θέλουν να πουλήσουν μεγάλες ποσότητες προτιμούν να το κάνουν σταδιακά για να μην ρίξουν τις τιμές. Η πώληση 500 τόνων έριξε την τιμή του χρυσού κατά 73 δολάρια η ουγγιά. Αυτό σημαίνει απώλειες 1,1 δισ. δολαρίων για τον πωλητή. Ποιος μπορεί να χάσει τόσα λεφτά; Αναρωτιέται ο ίδιος και απαντά: μόνο μια κεντρική τράπεζα.

ΠΗΓΗ: EURO2DAY.GR

Keywords
Αναζητήσεις
ταυροι αρκουδες στο χρυσο
Τυχαία Θέματα