Πρόωρες συντάξεις τέλος – Φρένο στις εθελούσιες εξόδους – Συγχωνεύονται τα ταμεία

12:39 2/4/2015 - Πηγή: BankWars

Τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις επιθυμεί να βάλει η κυβέρνηση, όπως προβλέπει η λίστα Βαρουφάκη, ενώ αναμένεται να προχωρήσει και στη συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων από το β΄εξάμηνο του 2015.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι το τέλος των πρόωρων συντάξεων δεν αφορά όσου έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Παράλληλα θα μπει τέλος στα προγράμματα εθελούσιας εξόδου που εφαρμόζονται κυρίως στις τράπεζες και τις ΔΕΚΟ.

Ειδικίτερα,

σύμφωνα με το real.gr, η κυβέρνηση προωθεί:

α) την αναβολή εφαρμογής του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων (σύμφωνα με το Νόμο 3863/2010) με δημοσιονομικό κόστος μόλις 2 εκατ. ευρώ για το 2015 και

β) την αναβολή εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις με κόστος 326 εκατ. ευρώ για το 2015.

-Την διατήρηση του ΕΚΑΣ, η οποία θα κοστίσει επιπλέον 82 εκατ. ευρώ, ενώ 600 εκατ. ευρώ θα χρειαστούν για την καταβολή της 13ης σύνταξης στους συνταξιούχους που εισπράττουν κάτω από 700 ευρώ.

Στο κείμενο αναφέρεται η νέα ρύθμιση για χρέη προς τα ταμεία, με στόχο επιπλέον έσοδα 300 εκατ. ευρώ, καθώς και το μέτρο επέκτασης της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης σε ειδικές ομάδες ανασφάλιστων έως τον Φεβρουάριο του 2016.

Προτείνεται επίσης, η μείωση του διοικητικού κόστους με τη δημιουργία ομάδας που θα είναι υπεύθυνη για την διασύνδεση και συμβατότητα των ταμείων.

Παράλληλα, προτείνονται μέτρα όπως μείωση του χρόνου απονομής των συντάξεων μέσα από προσλήψεις και αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος, θεσμοθέτηση απλούστερου τρόπου πιστοποίησης αναπηρίας, αξιοποίηση της περιουσίας των ταμείων με επιπλέον έσοδα της τάξης των 50 εκατ. ευρώ, ενώ 150 εκατ. ευρώ για το 2015 και 300 εκατ. ευρώ για το 2016 εκτιμά ότι θα εισπράξει το δημόσιο από τη δημιουργία ενός Μοναδικού Μητρώου Οφειλετών που θα υποστηρίζει τη διαδικασία είσπραξης οφειλών.

Τέλος, εφόσον αξιολογηθούν όλα τα παραπάνω μέτρα και μετά από νέες αναλογιστικές μελέτες, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ενοποιήσεις ταμείων, προσδοκώντας έσοδα της τάξης των 10 εκατ. ευρώ

Keywords
Τυχαία Θέματα