Συρία: “Αγριεύουν” οι Ρώσοι – Στέλνουν δύο πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο – Γιατί ο Πούτιν στηρίζει τον Άσαντ

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι εξελίξεις που αφορούν ενδεχόμενη στρατιτωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Συρία, με τους Ρώσους να δείχνουν τα…δόντια τους, ενισχύοντας την πολεμική τους παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ρωσία θα αναπτύξει ένα ανθυποβρυχιακό σκάφος και ένα καταδρομικό εξοπλισμένο με πυραύλους στη Μεσόγειο για να ενισχύσει την ναυτική της παρουσία στην περιοχή, εξαιτίας της «γνωστής

κατάστασης» εκεί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Πηγή του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ότι η κατάσταση επιτάσσει «να προβούμε σε ορισμένες αναπροσαρμογές» στη ναυτική μας παρουσία.

Γιατί στηρίζει τον Άσαντ ο Πούτιν

Σε τρεις άξονες τοποθετεί τους λόγους για τους οποίους η Ρωσία στηρίζει έμπρακτα το καθεστώς Άσαντ ο αναλυτής Krishnadev Calamur της NPR.

Ο πρώτος άξονος είναι στρατηγικός και αφορά το λιμάνι της Ταρτούς στη Συρία, το οποίο φιλοξενεί τη μόνη διεθνή στρατιωτική βάση εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Σε οικονομικό επίπεδο, είναι ενδεικτικό ότι τον Ιούνιο του 2012, τα οικονομικά συμφέροντα της Ρωσίας στη Συρία, διαμορφώθηκαν στα 20 δισ. δολ. εκ των οποίων τα 5 δισ. αφορούσαν πωλήσεις όπλων.

Τέλος, ο Andranik Migranyan, διευθυντής τους Ινστιτούτου για τη Δημοκρατία και τη συνεργασία που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, εξηγεί ότι η θέση της Ρωσίας γίνεται εύκολα κατανοητή.
«Καταρχήν, η Ρωσία τάσσεται κατά οποιασδήποτε αλλαγής στο καθεστώς της Συρίας αλλά και άλλων χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, καθώς εκτιμά ότι τέτοιες προσπάθειες καταλήγουν στο χάος και τα αποτελέσματα έρχονται σε πλήρη αντίθεση από τις αρχικές προθέσεις. Αυτό αποδείχθηκε τόσο στη Λιβύη, όσο και στην Αίγυπτο».

Keywords
Τυχαία Θέματα