ΡΟΥΜΠΙΝΙ:Άνοδος μετοχών για δύο χρόνια και αμέσως μετά η μεγάλη καταστροφή

23:15 2/5/2013 - Πηγή: BankWars

Η κίνηση της FED να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της αύξησης του προγράμματος τυπώματος χρήματος είναι πιθανό να οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας φούσκας στις μετοχές και τα assets εντός της επόμενης διετίας, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί κατά τι χειρότερο από την προηγούμενη κρίση του 2008. Αυτό υποστηρίζει ο γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini, ο οποίος …προτρέπει τους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές όσο προλαβαίνουν, καθώς εκτιμά ότι οι κεντρικές τράπεζες

δημιουργούν μια τεράστια απάτη που θα οδηγήσει σε «φούσκα».
Ο Roubini προβλέπει άνοδο στις τιμές των μετοχών σε ορίζοντα διετίας, καθώς η Federal Reserve συνεχίζει τις προσπάθειες στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ωστόσο προειδοποιεί τους επενδυτές ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Ο πρόεδρος και συνιδρυτής της Roubini Global Economics που ονομάστηκε Dr Doom όταν προέβλεψε σωστά την οικονομική κρίση του 2008, έγραφε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι “το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι ενέσεις ρευστότητας της Fed δεν σημαίνει ότι δίνεται πίστωση στην πραγματική οικονομία, αλλά μάλλον ευνοείται η μόχλευση και η ανάληψη κινδύνων στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

“Η έκδοση ριψοκίνδυνων junk ομολόγων με σύμφωνα χαλαρότητας και υπερβολικά χαμηλα επιτόκια αυξάνεται. Το χρηματιστήριο ανεβαίνει, παρά την επιβράδυνση της οικονομίας και το χρήμα και τα κεφάλαια εισρέουν στις υψηλής απόδοσης αναδυόμενες αγορές”, προσθέτει ο Roubini.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια αργή έξοδος από την πολιτική νομισματικής χαλάρωσης της FED θα ήταν παρόμοια με αυτή της 2004, όταν η κεντρική τράπεζα άρχισε να ανεβάζει τα επιτόκια. Από τον Ιούνιο του 2004 έως τον Δεκέμβριο του 2007 η FED αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Τότε, η σταδιακή αύξηση των επιτοκίων είχε κατηγορηθεί ότι βοήθησε στη διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής για μεγάλο διάστημα και επιδείνωσε τη φούσκα στην αγορά ακινήτων.

Όπως έκανε γνωστό χθες η FED, θα διατηρήσει στα 85 δισ. δολάρια το μήνα το ύψος του προγράμματος αγοράς ομολόγων της, όμως, δήλωσε προετοιμασμένη να αυξήσει ή να μειώσει το χρήμα που τυπώνει, καθώς οι οικονομικές συνθήκες θα αλλάζουν.

Σύμφωνα με τον Roubini, αυτό και παρόμοια τέτοια προγράμματα από άλλες κεντρικές τράπεζες έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην Ευρωζώνη και κυρίως στην προβληματική περιφέρεια.

Όπως υποστηρίζει, ακόμα κι αν τα επιτόκια αρχίσουν να ανεβαίνουν (από το 2015, όπως λέει, και μετά), αυτό θα γίνει αργά και σταθερά. Εάν γίνει πολύ βιαστικά, θα μπορούσε να οδηγήσει σε συντριβή τις αγορές assets”
“Η έξοδος από τη νομισματική χαλάρωση της FED και τις πολιτικές για μηδενικό επιτόκιο εμπεριέχει ρίσκο: μια πολύ γρήγορη έξοδος θα συντρίψει την πραγματική οικονομία, ενώ μια καθυστερημένη έξοδος θα δημιουργήσει πρώτα μια τεράστια φούσκα και μετά θα οδηγήσει το χρηματοοικονομικό σύστημα σε συντριβή. Εάν δεν υπάρξει καλή διαχείριση, το πιο πιθανό είναι να σκάσουν οι φούσκες”.

Keywords
Τυχαία Θέματα