Σαμαράς – Βενιζέλος καταστρώνουν τα σχέδιά τους απέναντι στις πιέσεις των δανειστών – Νέα συνάντηση αύριο

(upd)Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, ενόψει της έλευσης της Τρόικας στην Αθήνα για την έναρξη των νέων κρίσιμων διαπραγματεύσεων. Οι δύο αρχηγοί θα συναντηθούν εκ νέου αύριο, Πέμπτη, κυρίως για το ζήτημα των αμυντικών βιομηχανιών.

Οι δύο άνδρες έχουν τονίσει επανειλλημένα ότι θα αποφευχθεί η λήψη νέων οριζόντιων μέτρων, ενώ το χρηματοδοτικό κενό για το 2014, απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά και τα αμυντικά συστήματα αναμένεται να απασχολήσουν τους δύο αρχηγούς.

Σε ό,τι αφορά στο δημοσιονομικό κενό για το 2014, κυβερνητικές πηγές, την προηγούμενη εβδομάδα, στις Βρυξέλλες, βεβαίωναν ότι εκτιμάται στα 500 εκατ. ευρώ, «με το χειρότερο δυνατό σενάριο». Για τον λόγο αυτόν, οι ίδιες πηγές εξέφραζαν την έκπληξή τους για το γεγονός ότι η Τρόικα προσδιορίζει το ίδιο κενό γύρω στα 2 δισ. ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν, επίσης, ότι η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού των 500 εκατ. ευρώ, είναι δυνατή με στοχευμένες παρεμβάσεις μείωσης δαπανών. Ως παράδειγμα ανέφεραν την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, χωρίς καμία εξαίρεση.

Σχετικά με την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών, το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ Τρόικας και ελληνικής πλευράς για την ΕΛΒΟ. Σημείωναν, ωστόσο, ότι υπάρχουν διαφωνίες για την ΕΑΣ, ενώ για τη ΛΑΡΚΟ αναμένεται η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις, ύψους 137 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα