ΣΑΜΑΡΑΣ-ΚΙΝΑ: Ποιούς Κινέζους επιχειρηματίες είδε ο Πρωθυπουργός

Την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες και εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων στην Κίνα, πέρα από το επίσημο πρόγραμμά του.Είχε επαφές με εκπροσώπους των Huawei, ZTE, China Development bank, China Import Export Bank, China

Minsheng Bank και Cosco.

Επίσης συναντήθηκε με εκπροσώπους οκτώ επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε αεροδρόμια και αερογραμμές, τουρισμό και real estate, λιμάνια, μέταλλο (νικέλιο), σιδηρόδρομο καθώς επίσης και με εταιρείες νέων τεχνολογιών και καινοτομίας.

Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί σήμερα με το δήμαρχο της Σαγκάης και το απόγευμα θα μιλήσει στο ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ.

Την Κυριακή, θα αναχωρήσει για επίσκεψη εργασίας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας, ενώ αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας θα επιστρέψει στην Αθήνα.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

«Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς πολιτισμό και πολιτισμός χωρίς ανάπτυξη», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σήμερα το πρωί στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Φόρουμ που διοργανώνει η πόλη Χαντζόοου και στο οποίο ήταν το τιμώμενο πρόσωπο.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι «η αρμονία με το περιβάλλον είναι το ζητούμενο», καθώς, όπως είπε, «αρμονία σημαίνει αρετή, ευημερία και ομορφιά».

Στην ίδια πόλη ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον Γιου Τσε Σεν, ο οποίος είναι πρόεδρος της Πολιτικής Διάσκεψης των Αντιπροσώπων του Λαού.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη η περιοχή, όπου δραστηριοποιούνται πολλοί Έλληνες στο ναυπηγικό τομέα, αποτελεί συνδετικό κρίκο της Ελλάδας με την Κίνα.

Ο κ. Σαμαράς θα συναντηθεί σήμερα με το δήμαρχο της Σαγκάης και το απόγευμα θα μιλήσει στο ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ.

Την Κυριακή, θα αναχωρήσει για επίσκεψη εργασίας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της χώρας, ενώ αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας θα επιστρέψει στην Αθήνα.

ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΚΙΝΑΣ

Αυτό είναι το κοινό ανακοινωθέν που υπογράφουν οι δύο χώρες που επισημοποιεί το κινεζικό ενδιαφέρον, μεταξύ άλλων, και για τις αποκρατικοποιήσεις:

«Ελλάδα και Κίνα συμφωνούν να διατηρήσουν τις υψηλού επιπέδου ανταλλαγές και επαφές τους και να προχωρήσουν σε στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στη νέα εποχή» αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν μεταξύ των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κίνας που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση των επίσημων επαφών του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Το ανακοινωθέν αναφέρει ακόμη ότι «η Κίνα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στον χώρο της νοτιανατολικής Ευρώπης και την ανατολικής Μεσογείου. Τα δύο μέρη επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να εργαστούν για την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υποστηρίζουν τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα.

Η Κίνα εκτιμά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους και θα εξακολουθήσει να επιδεικνύει κατανόηση και υποστήριξη προς την Ελλάδα.

Τα δύο μέρη θεωρούν αναγκαίο να εντατικοποιήσουν τη διμερή συνεργασία στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, να ενθαρρύνουν την αμοιβαία επενδυτική δραστηριότητα και να εμβαθύνουν τη συνεργασία στους τομείς της ναυτιλίας, των τηλεπικοινωνιών και των υποδομών. Η Ελλάδα καλωσορίζει και χαιρετίζει τη συμμετοχή κινεζικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και δηλώνει την πρόθεσή της να παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις και υποστήριξη».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα