Σε ENERGEAN και ΕΛΠΕ οι πρώτες αναθέσεις για έρευνες πετρελαίων

08:39 5/7/2013 - Πηγή: BankWars

Η κοινοπραξία ENERGEAN OIL AND GAS / PETRA προτάθηκε ομόφωνα από την επιτροπή αξιολόγησης ως ανάδοχος για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων.

Επίσης ομόφωνα επιλέχθηκε για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού, η κοινοπραξία ΕΛΠΕ/EDISON/PETROCELTIC, στο πλαίσιο του γύρου παραχωρήσεων με την διαδικασία της «Ανοικτής Πρόσκλησης» (Open Door), που είχε προκηρύξει το υπουργείο Περιβάλλοντος στις 2 Ιανουαρίου 2012.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ

η Επιτροπή μετά την κατάθεση των αρχικών προσφορών προέβη σε διαπραγμάτευση με τους υποψήφιους αναδόχους προκειμένου να βελτιώσει τους όρους του έργου και τα οικονομικά οφέλη για το ελληνικό δημόσιο αλλά και για την ολοκληρωμένη έρευνα της περιοχής, τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση όλων των δυνατών στόχων.

Τα έσοδα του Δημοσίου και από τις δύο περιοχές, σε βάθος 25ετίας, υπολογίζονται σε περίπου 11 δισ. ευρώ.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, δήλωσε :

“Σήμερα ανοίγει μια νέα σελίδα για την ελληνική αγορά υδρογονανθράκων, σε συνέχεια όλων όσων έχουμε πραγματοποιήσει τα προηγούμενα δύο χρόνια. Μπαίνουμε σε τροχιά υλοποίησης της πρώτης φάσης και προσδοκούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα αναμενόμενα οφέλη θα είναι πολλαπλά: στην αύξηση των δημόσιων εσόδων, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην ανάπτυξη υποστηρικτικών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, στην παραγωγή τεχνογνωσίας και στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων”.

Keywords
Τυχαία Θέματα