Σε θετικό έδαφος τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Θετικά ξεκίνησαν οι ευρωπαϊκές αγορές τη νέα εβδομάδα διαπραγμάτευσης, με τους επενδυτές να προσβλέπουν στις συνομιλίες υψηλού κινδύνου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας τις επόμενες ημέρες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,53% στις 445 μονάδες. Ο Euro Stoxx 50 κερδίζει 0,48% στις 4.217 μονάδες.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη κερδίζει 0,31% στις 15.280 μονάδες, όπως και ο γαλλικός CAC 40, ο οποίος ενισχύεται 0,41%

στις 7.073 μονάδες. Παρόμοια εικόνα και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον δείκτη FTSE 100 να βρίσκεται στις 7.399 μονάδες, με κέρδη 0,53%. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει 0,71% στις 28.707 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί κατά 0,48% στις 9.417 μονάδες.

Στο επίκεντρο των επενδυτών και η απόφαση της Moody’s, η οποία υποβάθμισε την Παρασκευή τις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας των ΗΠΑ σε «αρνητικές» από «σταθερές», υποδεικνύοντας μια απότομη αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους και την «εδραιωμένη πολιτική πόλωση».

Στις κυβερνήσεις, τους εργοδότες και τους εργαζομένους της ευρωζώνης πέταξε την «καυτή πατάτα» της αναχαίτισης των πληθωριστικών τάσεων που πλήττουν την ευρωπαϊκή οικονομία, ο επικεφαλής της Bundesbank, Χοακίμ Νάγκελ, μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο, σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Οικονομικού και Χρηματοπιστωτικού Κέντρου (European Economic and Financial Centre).

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας, ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι για το ζήτημα της τιθάσευσης του πληθωρισμού δεν έχουν «ευθύνη» μόνο οι κεντρικές τράπεζες, αλλά και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε σχέση με τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, οι επιχειρήσεις οι οποίες στοχεύουν στη μέγιστη κερδοφορία αλλά και οι εργαζόμενοι που διεκδικούν υψηλότερους μισθούς.

Σε μεικτά πρόσημα κινήθηκαν οι  αγορές Ασίας-Ειρηνικού, καθώς οι επενδυτές αναμένουν περισσότερα οικονομικά στοιχεία ενόψει των συνομιλιών υψηλού κινδύνου μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά, εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα