Σκουπίδια: Οκτώ εταιρείες διεκδικούν το εργοστάσιο επεξεργασίας στο Γραμματικό – 127.500 τόννοι – Νέες θέσεις εργασίας

Οκτώ εταιρείες ή κοινοπραξίες εταιρειών κατέθεσαν σήμερα πρόταση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο Γραμματικό, στη Βορειανατολική Αττική.

Ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) Γιάννης Σγουρός, στη σχετική ανακοίνωση τονίζει ότι με τους διαγωνισμούς που ξεκινά ο ΕΔΣΝΑ δρομολογεί «μια μόνιμη και βιώσιμη λύση προς όφελος των πολιτών».

Ο κ. Σγουρός σημειώνει πως μέσα από τον ανταγωνιστικό διάλογο «θα προκύψουν

όλα τα στοιχεία και η βέλτιστη για το δημόσιο συμφέρον προσφορά» και τονίζει ότι «πρόκειται για το σημαντικότερο αναπτυξιακό έργο» στον νομό Αττικής. Προσθέτει δε ότι τα συγκεκριμένα έργα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας και την καταπολέμηση της ανεργίας.

Σε ό,τι αφορά το εργοστάσιο στο Γραμματικό, σημειώνεται ότι η ετήσια ποσότητα των προς διαχείριση απορριμμάτων εκτιμάται σε 127.500 τόνους, αλλά η τελική ετήσια ποσότητα θα προσδιορισθεί στον ανταγωνιστικό διάλογο.

Η διάρκεια της σύμβασης Σύμπραξης έχει εκτιμηθεί σε 27 χρόνια, αλλά η ακριβής συνολική διάρκεια και οι όροι για ενδεχόμενη παράταση της σύμβασης θα καθορισθούν, επίσης, στη διάρκεια του ανταγωνιστικού διαλόγου και θα προσδιορισθούν περαιτέρω στην πρόσκληση υποβολής δεσμευτικών προσφορών.

Εξίσου μεγάλο αναμένεται το ενδιαφέρον των επενδυτών και για τους άλλους δύο διαγωνισμούς, οι προθεσμίες των οποίων λήγουν την ερχόμενη εβδομάδα και αφορούν στις Μονάδες που θα γίνουν στη Φυλή και στα Ανω Λιόσια.

Ηδη, για τη Μονάδα στην Κερατέα έλαβαν τεύχη δημοπράτησης συνολικά 24 εταιρείες, ενώ 26 εταιρείες έδειξαν αρχικά ενδιαφέρον για τη Μονάδα στο Γραμματικό, και σήμερα και τις επόμενες δύο ημέρες θα ξεκαθαρίσουν το ποιες θα είναι οι τελικές συμμαχίες που θα «πέσουν» στη μάχη για τα έργα, που αναμένεται να αποτελέσουν το σημαντικότερο «φιλί ζωής» του κατασκευαστικού κλάδου και της αγοράς εργασίας τα τελευταία τρία χρόνια.

Υλοποίηση με ΣΔΙΤ
Τα τέσσερα έργα διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, που θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ, αναμένεται να δημιουργήσουν συνολικό κύκλο εργασιών άνω του 1,5 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσουν ακόμη 1.000 θέσεις εργασίας κατά τη φάση της κατασκευής και άλλες 1.200 κατά τη φάση της λειτουργίας.

Μέσω των διαγωνισμών αυτών, εξάλλου, η Αττική έχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να αποκτήσει σύγχρονες υποδομές για τη διαχείριση του 1,35 εκατομμυρίου τόνων απορριμμάτων που παράγει ετησίως, εφάμιλλες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να απαλλαγεί οριστικά από το παρωχημένο μοντέλο της υγειονομικής ταφής του συνόλου σχεδόν των παραγόμενων απορριμμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα