Σώθηκαν τα λεφτά του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης – Εγγυάται τις συντάξεις η κυβέρνηση

Αποσύρεται η εισήγηση για το σπάσιμο του ομολόγου του ΕΝΙΑΙΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ – ΕΤΕΑ για να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις.

Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος επισήμανε ότι η πρόταση αυτή δεν θα συζητηθεί μετά από συνεννόησή του και τη σύμφωνη γνώμη του Γεν. Γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργου Ρωμανιά και του Διοικητή του ΕΤΕΑ Θανάση Καποτά.

Παράλληλα, ο κ. Στρατούλης διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο «θα συμβάλλει άμεσα στην αντιμετώπιση του ταμειακού

προβλήματος του ΕΤΕΑ και το ίδιο θα κάνει και στο μέλλον».

Τόνισε ακόμη ότι “η κυβέρνηση εγγυάται ότι «οι επικουρικές συντάξεις όχι μόνο θα καταβάλλονται κανονικά, που είναι το αυτονόητο, αλλά και χωρίς τις σφαγιαστικές μειώσεις, που θα γίνονταν εάν εφαρμόζαμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου σε συμφωνία με την τρόικα και με τις οποίες θα αφαιρούνταν κατά τη διάρκεια του 2015 από τις τσέπες των συνταξιούχων 326 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο είχαν εγγράψει στον κρατικό προϋπολογισμό».

ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Η κυβέρνηση αναγκάζεται να βάλει χέρι και σε ομόλογο ασφαλιστικού ταμείου για να πληρώσει επικουρικές συντάξεις. Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος η σχετική εισήγηση για το σπάσιμο του ομολόγου θα τεθεί σε έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ του ΕΝΙΑΙΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ – ΕΤΕΑ την Δευτέρα και αναφέρεται σε «αποδέσμευση κεφαλαίων από την ΤτΕ» και το ποσό που προτείνεται να αποδεσμευθεί είναι 100 εκατ. ευρώ.

Ο λόγος του σπασίματος του ομολόγου είναι ότι η ρευστότητα του Ταμείου δεν επαρκεί για να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις καθώς απαιτούνται 260 εκατ. ευρώ και διαθέτειμόλις 160 εκατ. ευρώ. Η τρέχουσα αξία των ομολόγων που διαθέτει το Ταμείο στο Κοινό Κεφάλαιο είναι περίπου 1.2 δισ ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η «χασούρα» από το σπάσιμο θα είναι στο 25%

Αναζητεί λοιπόν για τις συντάξεις του Ιουνίου επιπλέον 100 εκατ. και η διοίκηση του Ταμείου επέλεξε ως λύση να προχωρήσει στην ρευστοποίηση μέρους ομολόγων που διατηρεί στο Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας Ελλάδος μέχρι ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να καταβάλει τις συντάξεις.

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΡΑΞΗ

«Γίνεται μια παράνομη πράξη εφόσον δεν έχει καταργηθεί ο νόμος για την ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος» ανέφερε ο Δ. Βερβεσός πρόεδρος του Ταμείου Νομικών καθώς επισήμανε ότι η ρήτρα έχει παγώσει αλλά δεν έχει καταργηθεί η ρήτρα.

Και εκτίμησε ότι η απώλεια από το σπάσιμο του ομολόγου θα είναι στο 25% με 30%.

Keywords
Τυχαία Θέματα