Σωτηρία από Ιταλία και Deutsche Bank;

Δεν είναι απίθανο, η Ιταλία και η Ισπανία με τα τεράστια προβλήματά τους, που σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi θα εκδηλωθούν σε ελάχιστους μήνες, να οδηγήσουν τη Γερμανία στο να βάλει πολύ νερό στο κρασί της σε σχέση με την ελληνική περίπτωση που βρίσκεται πλέον στο όριο.

Το βασικό σενάριο των αναλυτών της Citi  είναι ότι η Ιταλία θα υποχρεωθεί να αιτηθεί διεθνή διάσωση κάποια στιγμή εντός του 2013, λόγω ενός συνδυασμού: απώλειας της εμπιστοσύνης των αγορών, εσωτερικής πολιτικής αναταραχής (πριν ή και μετά τις εκλογές), διστακτικής υποστήριξης από τους

Ευρωπαίους εταίρους της., αλλά και επαναφοράς των πιέσεων στα κόστη δανεισμού της. Οι ίδιοι, επισημαίνουν ότι θα έχουμε αναταραχή σ την Ισπανία, πιθανόν και πριν το τέλος του 2012!

Σε πολιτικό επίπεδο, οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι κρίσιμοι για  το μέλλον της Ιταλίας, αναφέρει μεταξύ άλλων η Citi, η οποία αναμένει ότι οι αγορές στο διάστημα αυτό θα παρακολουθούν σταδιακά όλο και πιο στενά τις εξελίξεις.

Το πρόβλημα-κλειδί για την Ιταλία, αναφέρει στην έκθεσή της η Citi,  είναι και παραμένει το υψηλό επίπεδο χρέους. Παρά τις βελτιώσεις στο πρωτογενές ισοζύγιο, το οποίο φέτος αναμένεται πλεονασματικό σε ποσοστό 2,6% επί του ΑΕΠ, ο λόγος του χρέους προς το ιταλικό ΑΕΠ δεν προβλέπεται να εισέλθει σύντομα σε πτωτική τροχιά. Την ίδια στιγμή, απίθανη μοιάζει και η ενίσχυση της ανάπτυξης, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, που σημαίνει ότι καθίσταται όλο και πιο πιθανό το σενάριο ενός φαινομένου «χιονοστιβάδας» που θα συνεχίσει να αυξάνει τον λόγο χρέους/ ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο λόγος αυτός στο τέλος του 2012 θα διαμορφωθεί στο 126,6%, το 2013 αναμένεται να ξεπεράσει το 130% ενώ το 2015 υπολογίζεται ότι θα βρίσκεται στο 136%.

Aπό την πλευρά του ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Ντάβιντ Φόλκερτς-Λαντάου  πρότεινε να δοθεί και νέα οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, σε δηλώσεις του στη σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ ..

Στο ερώτημα εάν η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα νέο σχέδιο ευρωπαϊκής βοήθειας,  απάντησε:

«Εάν επιθυμούμε να διατηρήσουμε το ευρώ υπό την παρούσα μορφή του, τότε η απάντηση είναι ναι. Οι αξιώσεις της Τρόικας έχουν φθάσει στα όρια του τι μπορεί να γίνει πολιτικά ανεκτό στην Ελλάδα».

«Το ακανθώδες ερώτημα είναι πλέον τι είδους μορφή θα πρέπει να λάβει αυτή η χρηματοδότηση: νέες πιστώσεις, ή ένα νέο κούρεμα, στο οποίο θα πρέπει να συμμετάσχουν και οι δημόσιοι πιστωτές;», προσθέτει.

Keywords
Τυχαία Θέματα