Σουδάν: Απέτυχε και η δεύτερη προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός

Απέτυχε, όπως φαίνεται, και η νέα προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός στο Σουδάν, αν και τόσο ο στρατός όσο και οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα την τηρήσουν.

Η κατάπαυση του πυρός, διάρκειας 24 ωρών, επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή στις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Ελλάδας). Ωστόσο από το κεντρικό Χαρτούμ ακούγονταν συνεχώς βομβαρδισμοί, γύρω από το κτιριακό συγκρότημα όπου στεγάζεται το γενικό

επιτελείο του στρατού, καθώς και στο αεροδρόμιο της πόλης, το οποίο δεν λειτουργεί από το περασμένο Σάββατο.

Πυκνός καπνός υψωνόταν στον ουρανό και οι δρόμοι της πρωτεύουσας ήταν σχεδόν άδειοι. Ακούγονταν πυρά και ο στρατός προσπαθούσε να ανακαταλάβει ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κρίσιμης σημασίας στο βόρειο Σουδάν, σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.

Ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, που κυβερνά ντε φάκτο το Σουδάν, είχε δηλώσει ότι βρισκόταν στην έδρα του στρατού στο Χαρτούμ.

Κρυμμένοι στα σπίτια τους, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας, μιας από τις μεγαλύτερες πόλεις στην Αφρική, αντιμετωπίζουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, δεν έχουν νερό και ανησυχούν καθώς τα τρόφιμα τελειώνουν. «Σήμερα αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε ελλείψεις σε κάποια βασικά είδη», είπε η αρχιτέκτονας Χαντίλ Μοχάμεντ, εκφράζοντας ανησυχίες για την ασφάλεια του αδελφού της, ο οποίος βγήκε έξω για να βρει τρόφιμα.

Χιλιάδες κάτοικοι της πόλης, κυρίως γυναίκες με παιδιά, επιχείρησαν σήμερα να φύγουν, για να γλιτώσουν από τις μάχες.

Αύριο Παρασκευή, οι επικεφαλής του ΟΗΕ, της Αφρικανικής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου και άλλων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών θα συνεδριάσουν για να ζητήσουν και πάλι την κατάπαυση του πυρός.

Keywords
Τυχαία Θέματα