Σούπερ Λιγκ: Με μαιμού πέναλτι Ολυμπιακός- Αστέρας 3-1 – Νίκες ΑΕΚ, Λεβαδειακού

Ο Ολυμπιακός δυσκολεύτηκε πολύ από τον Αστέρα Τρίπολης στα πρώτα 70 λεπτά στο άδειο «Γ. Καραϊσκάκης», αλλά από τη στιγμή που ο Φορτούνης άνοιξε το σκορ στο 73΄, με αμφισβητούμενο πέναλτι, οι φιλοξενούμενοι κατέρρευσαν και δέχθηκαν άλλα δύο γκολ για το τελικό 3-1.

Το δεύτερο σημείωσε επίσης ο διεθνής μεσοεπιθετικός στο 80΄ και το τρίτο ο Ιντέγε στο 86΄, ενώ για την ομάδα της Τρίπολης μείωσε στις καθυστερήσεις ο Γιάννου, που πήρε το ριμπάουντ

ύστερα από την απόκρουση του Ρομπέρτο στο πέναλτι που εκτέλεσε ο ίδιος.

Για την ομάδα του Πειραιά αυτή ήταν η 11η νίκη σε ισάριθμους αγώνες στη φετινή Σούπερ Λίγκα, επίτευγμα με το οποίο ισοφάρισε το ρεκόρ που διαρκούσε από την εποχή του Μάρτον Μπούκοβι και την αγωνιστική περίοδο 1966-1967.

Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν επιθετικά στο «παγωμένο» φαληρικό γήπεδο, είχαν ένα αξιόλογο συρτό σουτ του Κασάμι στο 2΄ που απέκρουσε δύσκολα ο Μπαντής, αλλά σταδιακά η καλή τακτική των Αρκάδων περιόρισε τους κινδύνους για την εστία του Έλληνα τερματοφύλακα.

Οι φιλοξενούμενοι κράτησαν μάλλον εύκολα μακριά από την περιοχή τους οποιοδήποτε κίνδυνο, είδαν τον βοηθό να ανακόπτει λανθασμένα με οφ σάιντ τον Παπαδόπουλο στο 20΄ και ουσιαστικά κινδύνεψαν μόνο στη φάση του 31ου λεπτού, όταν στο παράλληλο γύρισμα του Ντουρμάζ ο Ιντέγε σούταρε άουτ σε… περίπου άδεια εστία!

Στο 51΄ η πειραϊκή ομάδα είχε δεύτερη πολύ μεγάλη ευκαιρία, που χάθηκε επειδή ο Ντουρμάζ δεν επέδειξε τον ποδοσφαιρικό αλτρουισμό που απαιτείται σε ανάλογες περιπτώσεις: ο Σουηδός διεθνής μπήκε στην περιοχή μόνος από δεξιά αλλά αντί να “κόψει” την μπάλα δίπλα σε κάποιον από τους αμαρκάριστους συμπαίκτες του προτίμησε να τελειώσει μόνος τη φάση και ο Μπαντής απέκρουσε σε κόρνερ.

Όσο η ώρα περνούσε ο Ολυμπιακός έδειχνε τελείως εκτός ρυθμού, ενώ και οι αλλαγές του Σίλβα με τους Φουστέρ και Ερνάνι δεν βοήθησαν, με τον δεύτερο να πελαγοδρομεί σε πολύ απλές φάσεις και να μην μπορεί να συνδυαστεί με συμπαίκτη του, ακόμη κι αν εκείνος βρισκόταν 2-3 μέτρα μακριά του!

Ως εκ τούτου ήταν πασιφανές ότι η λύση για την ομάδα του Σίλβα θα ερχόταν από κάποια στατική φάση, όπως κι έγινε δηλαδή. Αφού στο 70΄ η αριστοτεχνική εκτέλεση φάουλ του Ντουρμάζ σταμάτησε στο δοκάρι του Μπαντή, που είχε αγγίξει την μπάλα, στο 72΄ και σε εκτέλεση κόρνερ ο διαιτητής Κύζας καταλόγισε πέναλτι σε μαρκάρισμα του Κουρμπέλη επί του Μιλιβόγεβιτς και ο Φορτούνης άνοιξε το σκορ από τα 11 μέτρα, στο 73΄.

Στη συνέχεια ο Αστέρας ανοίχτηκε και ο Ολυμπιακός βρήκε χώρο για να χτυπήσει με τον Φορτούνη για δεύτερη φορά στο 80΄, με ωραίο αριστερό σουτ και για τρίτη στο 86΄ με τον Ιντέγε, ενώ οι Αρκάδες μείωσαν στις καθυστερήσεις με τον Γιάννου, που σκόραρε με κεφαλιά στο «ριμπάουντ» μετά την απόκρουση του Ρομπέρτο στο πέναλτι που είχε εκτελέσει ο ίδιος και το οποίο καταλογίστηκε σε μαρκάρισμα του Ντα Κόστα στον Έλληνα επιθετικό.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Γιώργος Κύζας

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Μαζουακού – Ιγκλέσιας, Λανθαρότε, Παντελιάδης, Σανκαρέ, Κουρμπέλης, Παπαδόπουλος

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μάρκο Σίλβα): Ρομπέρτο, Μαζουακού, Σιόβας, Ντα Κόστα, Ομάρ, Κασάμι (46΄ Φουστέρ), Μιλιβόγεβιτς, Ντουρμάζ (74΄ Ντομίνγκες), Φορτούνης, Σεμπά (61΄ Ερνάνι), Ιντέγε.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (Στάικος Βεργέτης): Mπαντής, Παντελιάδης, Γκοϊάν, Σανκαρέ, Λούι, Ιγκλέσιας (71΄ Χαμντανί), Κουρμπέλης, Μάσα (82΄ Γιάννου), Νίκο Φερνάντες (66΄ Φούντας), Λανθαρότε, Παπαδόπουλος.

ΑΕΚ – ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ 2-0

Η ΑΕΚ στο β’ ημίχρονο θύμισε… κάτι από τα παλιά στην εντός έδρας αναμέτρηση με τον Παναιτωλικό και πήρε μια σχετικά εύκολη νίκη με 2-0 στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ στο ΟΑΚΑ.

Μάλιστα, η «Ένωση» αφού άνοιξε το σκορ λίγο πριν την εκπνοή του Α’ ημιχρόνου με τον Γιόχανσον, στην επανάληψη πήρε τα πάνω της, έχασε ευκαιρίες, έφτασε στο 2-0 με τον Πλατέλλα στο 74′ και τελικά στόχησε και σε πέναλτι με τον Μάνταλο στις καθυστερήσεις, χάνοντας την ευκαιία για ένα ακόμη μεγαλύτερο σκορ.

Οπως και στο προηγούμενο ματς με τον Πανθρακικό, η ΑΕΚ μπήκε πολύ δυνατά και κυριάρχησε ολοκληρωτικά στο πρώτο 20λεπτο, διάστημα στο οποίο δημιούργησε επικίνδυνες καταστάσεις. Ανάμεσά τους η κλασική ευκαιρία του Χρήστου Αραβίδη στο 15΄, όταν «άδειασε» έξοχα τον Κούσσα και σούταρε με το αριστερό, όμως η μπάλα έφυγε άουτ.

Μετά το δυναμικό ξεκίνημα, ο ρυθμός άρχισε σιγά,σιγά να πέφτει. Οι γηπεδούχοι ήταν μέτριοι, οι φιλοξενούμενοι άτονοι και όλα έδειχναν ότι οι δύο ομάδες θα πήγαιναν χωρίς γκολ στα αποδυτήρια. Ομως, στο 44ο λεπτό ο Μάνταλος εκτέλεσε κόρνερ και ο Γιάκομπ Γιόχανσον άνοιξε με κεφαλιά το σκορ, ακριβώς όπως είχε γίνει και την περασμένη εβδομάδα στην Κομοτηνή. Ξανά σκόρερ, ξανά MVP της αναμέτρησης ο Σουηδός.

Ο Γκας Πογέτ αυτή τη φορά άλλαξε πρόσωπα, όχι τακτική. Ακόμα κι έτσι, ο Ουρουγουανός κερδίζει ξανά πόντους με τις κινήσεις του αφού οι δύο αλλαγές, Τζεμπούρ και Πλατέλλας, συνδυάστηκαν στο 75΄ και ο τελευταίος έγραψε από κοντά το 2-0 καθαρίζοντας το ματς. Ενα γκολ που χρειαζόταν απεγνωσμένα ο 26χρονος μεσοεπιθετικός, που έπαιξε για πρώτη φορά στη Super League μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό (17/10). Αμέσως μετά (78΄) με «μαγικό» τακουνάκι του Τζεμπούρ, ο Μάνταλος βρέθηκε τετ-α-τετ με τον Κυριακίδη, ο οποίος απέκρουσε. Ο Αλγερινός έχασε την ευκαιρία να «σπάσει το ρόδι» για τη φετινή σεζόν λόγω… Κυριακίδη, που απέκρουσε διαδοχικές κεφαλιές του στο 88΄ και το 89΄, η δεύτερη μάλιστα ήταν επέμβαση με πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας. O Τζεμπούρ όμως ήταν ασταμάτητος και στο 3ο λεπτό των καθυστερήσεων κέρδισε πέναλτι. Το εκτέλεσε ο Μάνταλος, απέκρουσε έξοχα ο Κυριακίδης.

Στα «συν» της ΑΕΚ από το σημερινό ματς, η αμυντική λειτουργία. Σε 93 λεπτά αγώνα ο Παναιτωλικός δεν πάτησε (κυριολεκτικά) ούτε μία φορά στην αντίπαλη περιοχή. Το 4-3-3 του Πογέτ αποδίδει καρπούς στον ανασταλτικό τομέα. Μένει να γίνει το ίδιο και στον δημιουργικό. Το κακό «φεγγάρι» στο οποίο βρίσκεται ο Πέτρος Μάνταλος κάποτε θα σβήσει, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να λυθεί οριστικά το θέμα του σέντερ φορ. Ο Τζεμπούρ που σήμερα βρέθηκε σε στοιχειωδώς καλή ημέρα, κατάφερε μέσα σε είκοσι λεπτά να προσφέρει ό,τι δεν είχαν καταφέρει όλοι όσοι αγωνίστηκαν σ΄αυτή τη θέση στους προηγούμενους τρεις αγώνες της ΑΕΚ.

Διαιτητής: Γιάχος (Χίου)

Κίτρινες: Μάνταλος, Σιμόες – Παπάζογλου, Κάπελ, Μάρκος Πάουλο

Κόκκινη: Μάρκος Πάουλο (87΄-δεύτερη κίτρινη)

ΑΕΚ (Γκουστάβο Πογέτ): Μπαρόχα, Γκάλο, Κολοβέτσιος, Αρθο (85΄ Λαμπρόπουλος), Ντίντακ, Σιμόες, Γιόχανσον, Μάνταλος, Μπαρμπόσα, Αραβίδης (69΄ Τζεμπούρ), Μπουονανότε (60΄ Πλατέλλας)

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (Γιάννης Μαντζουράκης): Κυριακίδης, Μύγας (80΄ Ζαρκάδας), Κούσσας, Μάκος, Κέβιν, Παπάζογλου, Μάρκος Πάουλο, Ουαρντά (68΄ Κουτρομάνος), Βιγιαφάνες, Καπέλ (58΄ Ρουσκουγέδα), Μαρκόφσκι

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ-ΞΑΝΘΗ 1-0

Ο Λεβαδειακός ήταν καλύτερος και κέρδισε δίκαια την Ξάνθη με 1-0 στη Λιβαδειά στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Η ομάδα του Ακη Μάντζιου άνοιξε το σκορ στο 33′ με ανάποδο ψαλίδι του Ντομοβίτσκι, ενώ είχε και δύο δοκάρια. Οι τρεις βαθμοί, πάντως ήταν υπερπολύτιμοι για τον λεβαδειακό που είχε να κερδίσει από την 6η αγωνιστική του πρωταθλήματος!

Ο Λεβαδειακός μπήκε στο πρώτο ημίχρονο πιο δυνατά και έδειξε ότι θέλει πιο πολύ τους τρεις βαθμούς της νίκης. Οι ποδοσφαιριστές του Ακη Μάντζιου έλεγξαν πλήρως τον ρυθμό του αγώνα. Δεν έδωσαν κανένα περιθώριο στην Ξάνθη να γίνει απειλητική και δημιουργούσαν τη μία ευκαιρία πίσω από την άλλη. Αν μάλιστα ο Μάντζιος ήταν πιο προσεκτικός στην τελική προσπάθεια το σκορ θα ήταν πολύ μεγαλύτερο.

Τη μεγαλύτερη ευκαιρία πάντως για το Λεβαδειακό την έχασε ο έμπειρος επιθετικός στο 25’. Ο Μανωλάς έκανε τη σέντρα, ο Μάντζιος με σουτ από τη μικρή περιοχή σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι. Οχτώ λεπτά αργότερα η ασφυκτική πίεση που άσκησε ο Λεβαδειακός μετατράπηκε σε γκολ.

Ο Φαβάλι εκτέλεσε το φάουλ ο Μανωλάς με το κεφάλι βρήκε τον Ντομοβίτσκι κι αυτός με ανάποδο ψαλίδι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα κάνοντας το 1-0. Αυτό ήταν και το σκορ του ημιχρόνου.

Στην επανάληψη κι ενώ όλοι θα πίστευαν πως η Ξάνθη θα πίεζε για να ισοφαρίσει, ο Λεβαδειακός ήταν αυτός που συνέχιζε να απειλεί. Μάλιστα στο 65’ έφτασε μία ανάσα από το δεύτερο τέρμα.

Ο Μανωλάς με ωραία προσπάθεια έκανε το σουτ, αλλά η μπάλα σταμάτησε στο δοκάρι. Χρειάστηκαν να περάσουν 78’ για να απειλήσει η Ξάνθη! Υστερα από σέντρα ο Λισγάρας βρέθηκε μόνος του στην αμυνα του Λεβαδειακού, αλλά το σουτ που επιχείρησε πέρασε άουτ.

Στο 85’ ο Ελτον εκτέλεσε το φάουλ για τους φιλοξενούμενους, αλλά η μπάλα πέρασε ελάχιστα έξω. Στη συνέχεια του αγώνα δεν άλλαξε κάτι και ο Λεβαδειακός πανηγύρισε την πολύτιμη νίκη.

Διαιτητής: Μιχαήλ Κουκουλάκης (Ηρακλείου)

Κίτρινες Κάρτες: Μαχαίρας, Τσιντώνας/ Μπαξεβανίδης, Παπαστεριανός

Σκόρερ: 33’ Ντομοβίτσκι,

Λεβαδειακός (Μάντζιος): Βερέμκο (33’ λ.τρ. Τσιντώνας), Στάθης, Νικολάου, Μανωλάς, Τριποτσέρης, Μαχαίρας, Εντουίν, Γιακουμάκης, Φαβάλι (49’ λ.τρ. Μίνγκας), Ντομοβίτσκι (77’ Ναβάρο), Μάντζιος.

Ξάνθη (Λουτσέσκου): Τσέναμο, Μπαξεβανίδης, Σολτάνι, Ντα Σίλβα, Λουσέρο, Χερέα, Φάρκας, Λισγάρας, Ζαραδούκας (46’ Παπαστεριανός), Ντιμιτροφ (68’ Τριάδης), Ράνος (46’ Καπετάνος).

ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ – ΒΕΡΟΙΑ 0-0

Η Βέροια σταμάτησε την ανοδική πορεία του Πλατανιά, καθώς έφυγε από τα Περιβόλια έχοντας αποσπάσει 0-0 από την ομάδα της Κρήτης στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής και κατακτώντας ένα βαθμό που μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος στη συνέχεια του πρωταθλήματος για τη «βασίλισσα του βορρά», που παραμένει αήττητη εκτός έδρας την εφετινή περίοδο!

Το πρώτο εικοσάλεπτο κύλησε με τον Πλατανιά να υπερέχει σαφώς αλλά να μην μπορεί να δημιουργήσει ευκαιρίες, αν εξαιρεθεί ένα αξιόλογο σουτ του Μιλούνοβιτς που πέρασε λίγο άουτ από την εστία του Λόπεθ, ενώ στο 16΄ το σουτ του Άρτσε απέκρουσε ασταθώς ο Σωτηρίου και στην εξέλιξη της φάσης ο αμαρκάριστος Ναζλίδης υποδείχθηκε ορθώς σε θέση οφ σάιντ.

Ως εκ τούτου, η μοναδική… συγκίνηση στο πρώτο ημίχρονο ήταν οι δύο αναγκαστικές αλλαγές των γηπεδούχων στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, καθώς Γκνιάτιτς και Σωτηρίου τραυματίστηκαν και αντικαταστάθηκαν στο επτάλεπτο των καθυστερήσεων, «δένοντας» τα χέρια του Γιώργου Παράσχου για τη συνέχεια.

Σαν να μην έφτανε αυτό, το κακό… τρίτωσε για τους γηπεδούχους, που έχασαν και τον Γιακουμάκη λίγο μετά την έναρξη της επανάληψης! Ο Πλατανιάς αποσυντονίστηκε, η Βέροια δεν απειλούσε κι έτσι οι καλές φάσεις σε αυτό το διάστημα ήταν μετρημένες, με τον Ανγκούλο να επιχειρεί ένα επικίνδυνο αλλά άστοχο γύρισμα στο 68΄, μια κεφαλιά του Κόλα να περνά άουτ στο 74΄.

Το παιχνίδι «ζωήρεψε» λίγο από εκείνο το σημείο και ύστερα, με τον Πλατανιά να εντείνει την πίεση και να χάνει δύο σημαντικές ευκαιρίες στο 76΄ και το 78΄, όταν οι κεφαλιές των Ανγκούλο και Ράμος έφυγαν ελάχιστα πάνω από το δοκάρι του Λόπεθ, αλλά και τον Κοκκαλά να αντιδρά εξαιρετικά στις προσπάθειες του Κόλα, επίσης με το κεφάλι, στο 81΄ και το 82΄.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Σταύρος Τριτσώνης

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Ράμος, Μουνάφο – Εντζεγκέλε, Γιαννούλης, Όστοϊτς

ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ (Γιώργος Παράσχος): Σωτηρίου (45΄+ Κοκκαλάς), Κουλιμπαλί, Βάντερσον, Σελίν, Μπανανά, Γκνιάτιτς (45΄+ Ντίνας), Μενδρινός, Μουνάφο, Γιακουμάκης (65΄ Ράμος), Μιλούνοβιτς, Ανγκούλο.

ΒΕΡΟΙΑ (Γιώργος Γεωργιάδης): Λόπεθ, Μαλόν, Ετζενγκέλε, Όστοϊτς, Γιαννούλης, Μπατιόν, Άρτσε, Μαγέφσκι (90΄+ Μαραγκός), Ναζλίδης (72΄ Κόλα), Αμπντούν (62΄ Μερεμπασβίλι), Γιουσούφ.

ΠΗΓΗ: in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα