ΣΥΡΙΖΑ τέλος, σήμερα 12 Νοεμβρίου 2023 – Αποδείχθηκε ότι σκορδαλιά χωρίς σκόρδο δεν υπάρχει – Αποχώρηση Τσακαλώτου, Τζουμάκα, μέσα υπό όρους Έφη, Τεμπονέρας

upd 23.19: Τέλος, σήμερα 12 Νοεμβρίου 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ που γνώρισε η ελληνική κοινωνία και η πολιτική σκηνή, κατατάσσοντας τον στην Αριστερά.  Μετά τη θυελλώδη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, αποδείχθηκε ότι …χωρίς σκόρδο, σκορδαλιά δεν γίνεται και ότι το κόμμα που υπό τον Αλέξη Τσίπρα έφθασε στην εξουσία δεν υπάρχει και δεν μπορεί να επαναληφθεί.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, προφανέστατα δεν αποτέλεσε συγκολλητική

ουσία στην πανσπερμία τάσεων και ιδεών του ΣΥΡΙΖΑ.  Αποδείχθηκε ότι ουσιαστικά ηγείται ενός κόμματος  με ένα στενό πυρήνα στελεχών που τον στηρίζουν, καθώς αποχώρησε η Ομπρέλα (ομάδα Τσακαλώτου), οι ομάδες της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα με αιχμηρές επιστολές  ανακοίνωσαν πως μένουν υπό όρους, ενώ   έφυγε και ο Στέφανος Τζουμάκας.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η Πέτη Πέρκα, δύο από τα 46 στελέχη της «Ομπρέλας»  δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να παραδώσουν τις έδρες τους στο κόμμα, αντίθετα με ό,τι είχε ζητήσει ο πρόεδρος  Στέφανος Κασσελάκης.

Εν τω μεταξύ, άλλοι επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογράφουν το κείμενο της ομάδας Αχτσιόγλου με το «κατηγορώ» κατά του προέδρου του κόμματος.
Πρόκειται για τη Σία Αναγνωστοπούλου (Αχαΐα), την Έφη Αχτσιόγλου (Δυτικός Τομέας Αθηνών), τον Νάσο Ηλιόπουλο (Α΄ Αθηνών), τον Δημήτρη Τζανακόπουλο (Α’ Αθηνών), τη Μερόπη Τζούφη (Ιωαννίνων) και τον Αλέξη Χαρίτση (Μεσσηνία).

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ – Απόγευμα Κυριακής

Στ. Κασσελάκης: Να επιστραφούν οι έδρες από Τσακαλώτο, Πέρκα και Κούλογλου – Κανένας λόγος πια για δημοψήφισμα

Kάλεσμα στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στην Πέτη Πέρκα να παραδώσουν την έδρα στο κόμμα απηύθυνε ο Στέφανος Κασσελάκης σε παρέμβασή του μετά την αποχώρηση της Ομπρέλας. Ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε το ίδιο και από τον Στέλιο Κούλογλου, ο οποίος εξελέγη ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. «Σεβαστείτε τη βάση του κόμματος», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, ο Στέφανος Κασσελάκης τόνισε ότι «πλέον δεν υπάρχουν διαγραφές, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος δημοψηφίσματος για κανένα θέμα. Το καταστατικό θα ισχύει πάντα για όλους.

«Σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει στενός κύκλος. Θέλετε να δουλέψετε, Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα», είπε και απηύθυνε κάλεσμα ενότητας προς τα στελέχη που υποστήριζαν την Ομπρέλα. «Έχετε χώρο εδώ μέσα και η μόνη τάση είναι η δημοκρατική από τη βάση».

Συγκεκριμένα, ο Στέφανος Κασσελάκης ανέφερε τα εξής:

«Υπάρχει μία επιστολή που έχει λάβει η γραμματεία την οποία δεν πρέπει κανείς εδώ μέσα να χειροκροτήσει. Δεν πρέπει κανείς εδώ μέσα να χειροκροτήσει για την αποχώρηση της ομπρέλας από την Κεντρική Επιτροπή

Όχι επειδή αισθάνομαι άσχημα για τα 43 άτομα που έχουν παραιτηθεί. Πολύς κόσμος που βασίζεται τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ βάσιζε τις ελπίδες σε αυτούς τους ανθρώπους.  Δεν μπορούμε να προσβάλλουμε με αλαζονεία όσους έδωσαν σταυρό σε αυτούς τους ανθρώπους εδώ μέσα

Και θέλω να πω στον κόσμο που έχει ευθυγραμμιστεί με αυτήν την πρώην τάση του ΣΥΡΙΖΑ πως έχετε χώρο εδώ μέσα. Η μόνη τάση θα είναι η δημοκρατική από τη βάση με τα όργανα να κάνουν πολιτική από εσάς για εσάς.

Υπάρχουν δυο βουλευτές που έχουν υπογράψει τον αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους θυμίζω τον κώδικα δεοντολογίας που έχουν συμφωνήσει.

Τον 2.β που λέει:

Όλοι/ες βουλευτές είναι υποχρεωμένες να τηρούν τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος. Όλοι που εκλέγονται με ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται ότι οι έδρες ανήκουν στο κόμμα και όχι στους ίδιους

Τους καλώ να δώσουν τις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ. Στις πλάτες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τις έδρες.
Και καλώ και τον κ. Κούλογλου να κάνει το ίδιο. Επιτέλους σεβαστείτε τη βάση του κόμματος, τον κώδικα δεοντολογίας που υπογράψατε.

Υπάρχει προφανώς μια πραγματικότητα το ότι πλέον δεν υπάρχουν διαγραφές, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος δημοψηφίσματος για κανένα θέμα. Το καταστατικό του κόμματος πάντα ίσχυε και πάντα θα ισχύει.

Θα ακολουθήσει ένα κείμενο απόφασης από την επιτροπή και απλά ως διαφάνεια σε όλους σας σας λέω την διατύπωση που με βρίσκει πλήρη σύμφωνο: Τα άτομα που εκτοξεύουν τέτοιες ύβρεις και συκοφαντίες δεν μπορούν να φέρουν την ιδιότητα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, δεν μπορούν να εκπροσωπούν το κόμμα. Οι πειθαρχικές κυρώσεις επιβάλλονται από την επιτροπή δεοντολογίας.

Συντρόφισσες και σύντροφοι, σήμερα αρχίζει η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως είπα και χθες και το εννοώ, δεν υπάρχει στενός κύκλος .Θέλετε να δουλέψετε, ελάτε. Ιδού η Ρόδος και το πήδημα. Ξεσκονίζω ότι έχει ειπωθεί εδώ μέσα. Από αύριο είναι μία καινούργια μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ, σας καλώ να αναλάβετε τις ευθύνες σας».

Υπάρχουν δύο βουλευτές που έχουν υπογράψει την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τους θυμίζω το άρθρο 2β του κώδικα δεοντολογίας, στον οποίο έχουν συμφωνήσει, που λέει: «Όλοι και όλες οι βουλευτές που εκλέγονται με ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύονται πολιτικά και ηθικά ότι η έδρα που… pic.twitter.com/ApJCgEb4lh

— Stefanos Kasselakis – Στέφανος Κασσελάκης (@skasselakis) November 12, 2023

ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ

Η ΟΜΑΔΑ ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ

Επιστολή ομάδας Ε. Αχτσιόγλου: Αδιανόητη επίθεση Κασσελάκη στην ιστορική διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ

Η ΟΜΠΡΕΛΑ ΤΟΥ ΕΥ.ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ

Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η «Ομπρέλα» του Ευκλείδη Τσακαλώτου – Ανοιχτή η δημιουργία νέου κόμματος – Η επιστολή αποχώρησης

Επίθεση Δραγασάκη σε Κασσελάκη

Αιχμές για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη αφήνει ο Γιάννης Δραγασάκης αναφερόμενος στις καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρηση στελεχών μετά τη θυελλώδη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος (11 -12/11/2023).
Ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε σε μια επιστολή που κατέθεσε ο ίδιος με προτάσεις για την ενότητα του κόμματος λέγοντας πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν απάντησε ποτέ ενώ δεν έφτασε ποτέ στην Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή, όπως ο ίδιος είχε ζητήσει.
Σημείωσε πως «πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη & αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του και αυτές είναι βαθιά διχαστικές και τραυματικές».
«Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά» τόνισε.
Συνέχισε λέγοντας πως η ομιλία του ήταν μία προσβολή για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως ο Στέφανος Κασσελάκης «αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας».
«Η αποχώρηση μου από τη συνεδρίαση της ΚΕ, μαζί με πολλά άλλα μέλη, ήταν επιβεβλημένη πράξη αξιοπρέπειας.

ΣΥΡΙΖΑ: Τροπολογία «φρένο» από τους «προεδρικούς» στο δημοψήφισμα – Αποχώρηση Τζουμάκα – Χωρίς Ομπρέλα και ομάδα Αχτσιόγλου η ΚΕ

Ομάδα Τεμπονέρα: Παραμένουμε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

«Είμαστε στελέχη του κόμματος, παραμένουμε σ’  αυτό υποστηρίζοντας αταλάντευτα τις αρχές» , «δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα, ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος», ενώ «δεν είναι τώρα η ώρα για «δημοψηφίσματα» διαγραφών και διευθετήσεων», τονίζουν με κοινή τους δήλωση οι Δ. Τεμπονέρας, Φ. Λαμπρινίδης, Χ. Τσιόκας και Χρ. Λαμπρίδης.

Ειδικότερα, η ομάδα Τεμπονέρα (Δίκτυο Ενωτικής Κοινωνικής Αριστεράς) και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν τα εξής:
«Α) Μετά την εκλογή του προέδρου, με δημόσια δήλωση καταστήσαμε σαφές ότι σεβόμαστε το αποτέλεσμα της εκλογικής διαδικασίας και συμπορευόμαστε.
Τονίσαμε όμως ότι η συμπόρευση μας δεν συνεπάγεται ένταξη σε επί μέρους συλλογικότητες. Είμαστε μέλη, στελέχη, του συγκεκριμένου πολιτικού φορέα και δεσμευόμαστε συνειδητά από το καταστατικό του κόμματος, τις αποφάσεις των συνεδρίων, της ΚΕ, τις αρχές και τις αξίες της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς, του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Απόλυτη προτεραιότητα είναι για μας, είναι να ανταποκριθούμε στην κατάσταση ανάγκης που έχει περιέλθει η μέση Ελληνική οικογένεια.
Β) Στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕ αναγκαστήκαμε, παρά την επιθυμία μας, να αποχωρήσουμε γιατί:
-Η εισαγωγική ομιλία του προέδρου του κόμματος συντρόφου Στέφανου Κασσελάκη ήταν αντιφατική και αποπροσανατολιστική από την αναγκαιότητα του κόμματος να εκφράσει τις λαϊκές ανάγκες και οδηγούσε νομοτελειακά σε εσωστρέφεια
-Πιστεύαμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι η ώρα της ενεργοποίησης του λαϊκού παράγοντα, και των πολλών χιλιάδων μελών και στελεχών του κόμματος, με συντεταγμένες συλλογικές λειτουργίες για την έναρξη των εξωστρεφών συνεδριακών διαδικασιών άμεσα. Δεν είναι τώρα η ώρα για «δημοψηφίσματα» διαγραφών και διευθετήσεων, για ρυθμίσεις υποστηρικτικές σε ανασφάλειες προσώπων.
Γ) Επιμένουμε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός εναλλακτικού, στις επιδιώξεις των συστημικών κέντρων, πολιτικού σχεδίου με λογισμό και όραμα που θα προβάλλει τη διέξοδο από την κρίση!
Η πρόταση που κατατέθηκε και συζητείται θα οδηγήσει στα αντίθετα.
Σε παραπομπή του συνεδρίου σε απροσδιόριστο χρόνο αλλά και χωρίς ουσιαστική συμμετοχή των μελών των στελεχών και του λαϊκού παράγοντα.
Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε λευκή επιταγή ούτε σε μονοπρόσωπα όργανα ούτε σε συσπειρώσεις χωρίς ιδεολογικό πολιτικό βάθος .
Ζητήσαμε και ζητάμε ένα εξωστρεφές συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο με κατάληξη το συνέδριο. Είμαστε στελέχη του κόμματος, παραμένουμε σ αυτό υποστηρίζοντας αταλάντευτα τις αρχές και τις αξίες που αναφέραμε εισαγωγικά».

Keywords
Αναζητήσεις
st-kasselakis-na-epistrafoun-oi-edres-apo-tsakaloto-perka-kai-kouloglou--kanenas-logos-pia-gia-dimopsifisma.htm
Τυχαία Θέματα