Στο Λονδίνο χτυπά η καρδιά της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς – Ρεκόρ ραντεβού των εισηγμένων

08:47 2/9/2013 - Πηγή: BankWars

Mε ..ιστορικό ρεκόρ προγραμματισμένων συναντήσεων – ξεπεράστηκαν οι 1.000 – ιδιαίτερα ευρεία γκάμα ξένων funds που θα δώσουν το παρών αλλά και το αγκάθι της επικείμενης αξιολόγησης από το διεθνή οίκο FTSE στις αποσκευές τους, θα μεταβούν την εβδομάδα αυτή στο Λονδίνο τα στελέχη του ΧΑ αλλά και οι εκπρόσωποι των 27 εισηγμένων επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο 8ο Roadshow που διοργανώνει το Χρηματιστήριο στη βρετανική πρωτεύουσα.

Σαφές προβάδισμα στις προγραμματισμένες συναντήσεις έχουν οι Alpha Bank

και η Τράπεζα Πειραιώς. Δεν είναι τυχαίο που η πρώτη «ανεβάζει» διπλή ομάδα στο Λονδίνο προκειμένου να μοιρασθούν τα one to one meetings. Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ επίσης σε υψηλές θέσεις όσον αφορά στις συναντήσεις τους, περί τα 50 ραντεβού έχουν ήδη κλειστεί για την ΕΧΑΕ.

Εως και τις τελευταίες ημέρες αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των funds που δηλώνουν συμμετοχή – την Παρασκευή το απόγευμα αυτά ανέρχονταν σε 109 – αλλά και οι ξένοι fund managers που θα παραβρεθούν (αγγίζουν τους 200).

Στη φετινή εκδήλωση θα δώσουν τα παρών πέραν των «παραδοσιακών» παρουσιών και funds τα οποία για πρώτη φορά συμμετέχουν στη συγκεκριμένη εκδήλωση του ΧΑ μερικά από τα οποία επικεντρώνονται στις αναδυόμενες αγορές.

Μεταξύ των κύριων funds που θα παρευρεθούν είναι: JP Morgan, Fidelity, Lazard, Fairfax, Capital World Investors, HSBC AM, Marathon AM, Nomura AM, Schroder Investmet MGMT, Centaurus, East Capital, Elliot Advisor, Gladstone Partners, Henderson, Investec AM, Jo Hambro Capital MGMT, Lansdowne, Lupus Alpha, Rennaissance AM, UBS Wealth MGMT, Wellington MGMT INTL, GAM, Marathon AM, SAC Global Invest, Υοrk Capital.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα funds που θα βρεθούν φέτος στο Λονδίνο διαχειρίζονται συνολικά κεφάλαια που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.

Τα ραντεβού με FTSE

Μεταξύ των συναντήσεων που θα έχουν ως εισηγμένη εταιρεία με ξένους διαχειριστές, οι εκπρόσωποι της ΕΧΑΕ έχουν προγραμματίσει επαφές με στελέχη του οίκου FTSE προκειμένου να ενημερώσουν τους τελευταίους για τις προόδους που έχει σημειώσει η εγχώρια αγορά και για τα ζητήματα που ακόμα παραμένουν «ανοικτά» για τους Άγγλους.

Με δεδομένη την …εμπειρία μετάβασης του ΧΑ σε αναδυόμενη αγορά δύο φορές εντός του 2013 (Russell Investments και ΜSCI) αλλά και λαμβάνοντας υπόψη πως μία τέτοια εξέλιξη και από την πλευρά των FTSE ενδεχoμένως να δώσει και επισήμως το πράσινο φως σε συγκεκριμένα funds να επενδύσουν στην Ελλάδα, οι εκπρόσωποι του Χρηματιστηρίου δηλώνουν απολύτως ψύχραιμοι και θυμίζουν πως τα τελευταία 3 χρόνια – υπό αντίστοιχα αντίξοες συνθήκες – το ΧΑ διατηρείται στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών.

Η φορολόγηση

Από την άλλη πλευρά, συγκεκριμένη απάντηση δε θα έχουν ούτε φέτος τα στελέχη της ΕΧΑΕ σχετικά με την επιβολή ή όχι φόρου υπεραξίας από τις αρχές του 2014. Τονίζουν πάντως πως σε συνεργασία με την Επιτροπή κεφαλαιαγοράς και τους λοιπούς φορείς της αγοράς προγραμματίζουν συναντήσεις με στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών εντός του μήνα προκειμένου να επιτευχθεί εγκαίρως κατάργηση του φόρου και όχι μία ακόμα παράταση στην έναρξη ισχύος του.

Επιστρέφοντας στο φετινό roadshow, σε ειδικό πάνελ που θα συντονίζει εκπρόσωπος του Bloomberg, οι κ.κ. Ηλίας Λέκκος (διευθυντής οικονομικής ανάλυσης και αγορών της Τράπεζας Πειραιώς), Μιχ. Μασουράκης (διευθυντής οικονομικών μελετών της Alpha Bank) και Πλ. Μονοκρούσσος (βοηθός Γενικού Διευθυντή και επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Eurobank) θα αναφερθούν εκτενώς σε όλα τα βήματα ανάπτυξης που έχουν συντελεστεί από τον περυσινό Σεπτέμβριο έως σήμερα και αφορούν στην εγχώρια οικονομία.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα