Συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα με τη Διοίκηση του ΣΒΒΕ

Σήμερα Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 18.00μ.μ. πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΒΒΕ με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα.
Ο Πρόεδρος του ΣΒΒΕ κ. Αθανάσιος Σαββάκης τόνισε τη σημασία και το ρόλο της μεταποίησης στην Κεντρική Μακεδονία, και γι΄ αυτό ζήτησε την επαναφορά της μεταποίησης στο επίκεντρο της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Για την τεκμηρίωση των λεγομένων του, ανέφερε τέσσερα ενδεικτικά ποσοτικά στοιχεία τα οποία είναι απολύτως αντιπροσωπευτικά της σημαντικής συνεισφοράς της βιομηχανίας στην ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας:

Η βιομηχανία στην ΠΚΜ:
-Συμβάλλει με 19,6% στο σχηματισμό της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας, ενώ η βιομηχανία στο σύνολο της χώρας συμβάλλει κατά 15,5%. (δηλαδή + 4,1% πάνω από το ποσοστό της χώρας)
-Πραγματοποιεί άνω του 22% των εξαγωγών της χώρας, αφού ακόμη και τα γεωργικά προϊόντα και οι πρώτες ύλες ενέχουν οπωσδήποτε κάποιο ποσοστό μεταποίησης.
-Παράγει το 18%, που είναι περίπου 3,5 δις €, της συνολικής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας του συνόλου της μεταποίησης στη χώρα.
-Απασχολεί το 20% των εργαζομένων της μεταποίησης στη χώρα, οι οποίοι, ανέρχονται σε πάνω από 80.000, ενώ, απασχολεί το 19 % του συνόλου των εργαζομένων στην ΠΚΜ περισσότερο δηλαδή κατά 2,4 % από το 16,6% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό σε επίπεδο χώρας.

Επιπλέον τόνισε ότι με την ανεργία να ανέρχεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο 30,1%, το δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι μόνον η ενίσχυση της παραγωγικής βάσης τα επόμενα χρόνια μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη δημιουργία πραγματικής ανάπτυξης.

Τέλος, ο κ. Σαββάκης, μεταξύ άλλων, έθεσε τα ακόλουθα θέματα προς συζήτηση προς τον κ. Τζιτζικώστα:
1.Το σχεδιασμό του νέου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) και τις θέσεις της βιομηχανίας στο πλαίσιο της εφαρμογής του. Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΒΒΕ επέδωσε στον κ. Τζιτζικώστα πολυσέλιδο υπόμνημα με προτεινόμενες δράσεις βιομηχανικής πολιτικής και ενίσχυσης της μεταποίησης, για τη συμπερίληψή τους στο σχεδιασμό του νέου ΠΕΠ της Περιφέρειας.
2.Οι δράσεις που θα πρέπει να ληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, ούτως ώστε η βιομηχανική περιοχή Θεσσαλονίκης να ξαναγίνει η σημαντικότερη στη χώρα.
3.Η θεσμοθέτηση της βιομηχανικής συγκέντρωσης του λακκώματος σε πραγματικό ΒΙΟΠΑ.
4.Η διασφάλιση της λειτουργίας των υφιστάμενων βιομηχανικών εγκαταστάσεων που εμπίπτουν στην οδηγία SEVEZO, και,
5.Η ολοκλήρωση της σύνδεσης με τη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης με ΕΟ Κατερίνης (ΠΑΘΕ) και ΕΟ Θεσσαλονίκης – Χαλκηδόνας – Έδεσσας – Φλώρινας.

Keywords
Τυχαία Θέματα