Επαφές Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς για εκλογικό νόμο, Σύνταγμα – Δύσκολη η συναίνεση

Το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης και ο εκλογικός νόμος θα συζητηθούν στις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου, αρχής γενομένης από σήμερα Τρίτη.

Ο πρωθυπουργός αναζητά πολιτική συναίνεση, η οποία όμως διαφαίνεται εξαιρετικά δύσκολη, με βάση τις πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων.

To

πρόγραμμα συναντήσεων του Α. Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς
-Με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, την Τρίτη, στις 5μμ.

-Με τον γγ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, την Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι.

-Με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, την Πέμπτη, στις 4.00μμ

-Με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, την Πέμπτη, στις 6.00μμ

-Με τον επικεφαλής του “Ποταμιού”, Σταύρο Θεοδωράκη, την Παρασκευή, στις 10πμ

-Με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, την Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι

Όλες οι συναντήσεις θα γίνουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η κόντρα με τη ΝΔ

Από τη ΝΔ σημειώνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί στη συνάντηση κυρίως για να συζητήσει με τον κ. Τσίπρα τη Συνταγματική Αναθεώρηση, που «πρώτος έχει βάλει στο τραπέζι από τον περασμένο Ιανουάριο πριν καν εκλεγεί στη θέση που βρίσκεται σήμερα, και δευτερευόντως για τον εκλογικό νόμο».

Επισημαίνουν δε ότι οι θέσεις του προέδρου της ΝΔ και συνολικά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ξεκάθαρες.

«Ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δυο φορές» λένε στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, ενώ παράλληλα επισημαίνουν ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να στερήσει από τη ΝΔ την αυτοδυναμία, καθώς η νίκη είναι δεδομένη όποτε και να γίνουν οι εκλογές».

Μάλιστα, συγκρίνουν τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο (έχει αναλάβει την πρόταση για τον εκλογικό νόμο) και τον ίδιο τον πρωθυπουργό με τον Μένιο Κουτσόγιωργα, που με τον εκλογικό νόμο που είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ το 1989 δυσκόλεψε σημαντικά στο να γίνει πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Τότε η ΝΔ, στις τρίτες εκλογές με ποσοστό 47% είχε 150 έδρες και κυβέρνησε επί τριάμισι χρόνια με την ψήφο του Θ. Κατσίκη.

Σε ό,τι αφορά την Συνταγματική Αναθεώρηση, ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με συνεργάτες του, έχει σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο, πριν έξι μήνες, αναφερθεί στην αναγκαιότητα αλλαγών αναπτύσσοντας σχετικές πρωτοβουλίες.

Αυτό το ζήτημα είχε θέσει και στον κ. Τσίπρα ο οποίος, σημειώνουν, σιωπούσε επί μήνες γι’ αυτό το θέμα. «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που η πρόταση αυτή έχει σημαντική απήχηση και επιτέλους και ο κ. Τσίπρας, ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες και τους τακτικισμούς του, προσχωρεί στην πολιτική πρωτοβουλία της ΝΔ και αποδέχεται την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος» αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές της Συγγρού.

Η απάντηση του Μαξίμου

Πίεση, αδιέξοδο, απώλεια ψυχραιμίας και φόβο αποδίδουν κυβερνητικές πηγές στους “κύκλους” της ΝΔ, με αφορμή τη διοχέτευση, από την πλευρά της, παραπολιτικών αλλά και του ύφους τους, σχετικά με την επικείμενη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Μητσοτάκη για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση.
Σχολιάζοντας τη “διαρροή” των “κύκλων” της ΝΔ ότι “ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δύο φορές”, οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για “ηρωικές εκφράσεις από γουέστερν σπαγγέτι” και υπογραμμίζουν: “Επειδή, όπως φαίνεται, θα περάσουν πολλές αναμετρήσεις μέχρι ο κ. Μητσοτάκης να κερδίσει εκλογές, μήπως, στο μεταξύ, να σκεφτούμε με κριτήριο, τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο και ποιες αλλαγές είναι ώριμες για το πολιτικό σύστημα;”.

Ειδικότερα, αναφορικά με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς (“και για κάποιους που χάνουν την ψυχραιμία τους”), οι πηγές της κυβέρνησης αναφέρουν:

Πρώτον, ότι “ο πρωθυπουργός θα κάνει αυτήν την εβδομάδα επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς, με αντικείμενο τον εκλογικό νόμο και την συνταγματική αναθεώρηση”.

Δεύτερον, ότι “οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν τη Δευτέρα, όπως συμφωνήθηκε στις σχετικές επαφές -ασχέτως αν κάποιοι, φορτωμένοι με άγχος, ξεκίνησαν τα παραπολιτικά από σήμερα”. “Κατανοούμε την πίεση, το αδιέξοδο και τους φόβους «κύκλων» της ΝΔ”, σχολιάζουν.

Τρίτον, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι “οι «κύκλοι» της αξιωματικής αντιπολίτευσης διοχετεύουν, ανωνύμως, στα ΜΜΕ διάφορες ηρωικές εκφράσεις από γουέστερν σπαγγέτι (“Ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δύο φορές”..). Τους απαντούμε: επειδή, όπως φαίνεται, θα περάσουν πολλές αναμετρήσεις μέχρι ο κ. Μητσοτάκης να κερδίσει εκλογές, μήπως, στο μεταξύ, να σκεφτούμε με κριτήριο, τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο και ποιες αλλαγές είναι ώριμες για το πολιτικό σύστημα;”.

Keywords
Τυχαία Θέματα