Συνεχίζεται η ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών λέει η Barclays – «Overweight» για Eurobank και Alpha

Τα βασικά στοιχεία για την ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών παραμένουν, παρά την αναταραχή στις αγορές στην περιφέρεια της ευρωζώνης, αναφέρει σε τελευταία ανάλυσή της η Barclays.

Όπως επισημαίνει, μετά από το ταξίδι της στην Αθήνα για να συναντηθεί με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, «επιβεβαιώθηκε» η άποψή

μας ότι τα βασικά στοιχεία της λειτουργικής ανάκαμψης παραμένουν ανέπαφα.

Οι δηλώσεις για τα κεφάλαια και τα stress tests της ΕΚΤ είναι ισχυρές. Οι προοπτικές για τα περιθώρια των καθαρών επιτοκίων μοιάζουν ισχυρότερα, οι νομοθετικές αλλαγές θα βοηθήσουν την αντιμετώπιση των NPLs, ενώ η Eurobank ετοιμάζεται για την πώληση δανειακών χαρτοφυλακίων της που δεν ανήκουν στον πυρήνα των δραστηριοτήτων.

Το outlook για το μέγεθος της ανάπτυξης παραμένει υποτονικό βραχυπρόθεσμα, ενώ η επίδραση από τα TLTROs πιθανώς θα είναι αυξητική και όχι μετασχηματιστική. Η αναδιάρθρωση των warrants θα μπορούσε να αποδειχθεί καταλύτης και να αυξήσει την ρευστότητα των μετοχών, αλλά οποιαδήποτε κίνηση θα έλθει μετά από τα stress tests της ΕΚΤ.

«Συνεχίζουν να μας αρέσουν οι ελληνικές τράπεζες και επαναδιατυπώνουμε τις συστάσεις overweight γα τις Eurobank και Alpha Bank», τονίζει ο οίκος, ενώ αποδίδει σύσταση equal weight στις Εθνική και Πειραιώς.

Oι πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές θα πρέπει να βελτιώσουν την μόχλευση των τραπεζών στην αντιμετώπιση των NPLs, προσθέτει η τράπεζα, και να ενισχυθεί έτσι η μείωσή τους, καθώς οι ελληνικές τράπεζες ευθυγραμμίζονται με τις συνήθεις πρακτικές και αλλού στην Ευρώπη.

Τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια παραμένουν σε καλή κατάσταση με περαιτέρω μείωση των επιτοκίων καταθέσεων και του κόστους χρηματοδότησης χονδρικής, χαλαρώνοντας διάβρωση των καθαρών εσόδων από τόκους από τη δημιουργία νέων NPLs και ομαλοποιώντας σημαντικά τις πιέσεις στα περιθώρια χορήγησης δανείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα