Συνεχίζονται οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Ευρώπη – Κορυφαίος επενδυτής οι ΗΠΑ το 2012

Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι επενδυτές στην Ευρώπη, καθώς πιστεύουν ότι η ύφεση θα τερματισθεί, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της EY, European Attractiveness Survey «Coping with the crisis, the European way».

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες προβλέπουν μια τριετή ανάκαμψη, ενώ το ένα τρίτο θεωρεί ότι θα χρειαστούν πέντε χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κίνδυνος μιας επικείμενης διάλυσης της Ευρωζώνης,

ο οποίος βάρυνε σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2012, έχει αποτραπεί.

Όσον αφορά στο 2012, οι άμεσες ξένες επενδύσεις (ΑΞΕ) στην Ευρώπη, παρέμειναν σταθερές, παρά τα συνεχιζόμενα οικονομικά προβλήματα στην Ευρωζώνη.

Η Μεγάλη Βρετανία διατήρησε την πρώτη θέση ως προς τον αριθμό των ΑΞΕ, με 697 επενδύσεις το 2012, καταγράφοντας αύξηση 3%, αν και η Γερμανία με 624 επενδύσεις και αύξηση 5% βρίσκεται τώρα πιο κοντά από ποτέ. Η Γαλλία (471), η Ισπανία (274) και το Βέλγιο (153) βρίσκονται στην τρίτη, τέταρτη και πέμπτη θέση, αντίστοιχα.

Οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης, με τις καλύτερες επιδόσεις το 2012 σε σχέση με το 2011 ήταν η Ισπανία (273), η Ιρλανδία (106), το Βέλγιο (153) και η Φινλανδία (62).

Οι ενδό-ευρωπαϊκές επενδύσεις αποτελούν την κύρια πηγή ΑΞΕ στην Ευρώπη. Ωστόσο, σε επίπεδο χωρών, οι ΗΠΑ παρέμειναν το 2012 η κύρια πηγή ΑΞΕ προς την Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας το 28% των εισερχομένων επενδύσεων (1.045), κυρίως στις υπηρεσίες προς επιχειρήσεις και τον τομέα του λογισμικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα