ΣΥΡΙΖΑ: Σάλος από την απομάκρυνση της Πομάκα Σαμπιχά Σουλειμάν από το ευρωψηφοδέλτιο

(upd)«Ουδέποτε παραιτήθηκα από υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ναι, με απέπεμψαν» δήλωσε στον ΣΚΑΪ η Σαμπιχά Σουλεϊμάν στον ΣΚΑΪ μετά την αντικατάστασή της από τον Μεστάν Οζμάν Ουμίζ.

Τόνισε μάλιστα ότι τη Δευτέρα το απόγευμα ο γραμματέας του ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Δημήτρης Βίτσας τής τηλεφώνησε και τής ανακοίνωσε την απόσυρσή της υποψηφιότητάς της, χωρίς να τής εξηγηθεί ο λόγος.

«H Kεντρική Επιτροπή ψήφισε υπέρ εμού, ήταν πολύ ξαφνικό… ναι, με απέπεμψαν. Φαίνεται πως ήθελαν υποψήφιο τουρκικής συνείδησης…» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Σουλεϊμάν, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι «πριν από κάποια χρόνια δέχθηκα επίθεση από ανθρώπους τούρκικης καταγωγής.» «Θα το δούμε στην πορεία αν θα ξαναασχοληθώ με την πολιτική εμείς θέλουμε τα παιδιά μας να μαθαίνουν ελληνικά και να πηγαίνουν στα δημόσια σχολεία» υπογράμμισε.

Απάντηση Παππά

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει αποφάσεις όχι με βάση της μεγιστοποίηση των ποσοστών του αλλά βάσει και άλλων ισορροπιών που πρέπει να τηρούνται» είπε στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Παππάς διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, με αφορμή την υπόθεση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν.

Ο κ. Παππάς σημείωσε ότι η Θράκη είναι ευαίσθητη περιοχή και θα συνιστούσε και στα κυβερνητικά στελέχη να είναι προσεκτικοί για το πώς χειρίζονται κάποια θέματα.

«Είναι έτοιμοι να μας βρίσουν παντός καιρού» τόνισε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Είπε μάλιστα ότι είναι γνωστό και έχει γραφτεί ότι θα υπάρξει μειονοτικό ψηφοδέλτιο.

«Οι ίδιοι κύριοι οι οποίοι ανέξοδα -όπως ο κ. Γεωργιάδης- έλεγαν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ασκεί πολιτική τουρκικού προξενείου είναι εκείνοι που εξαπολύουν επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με βάση την συγκεκριμένη υποψηφιότητα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Λάκη Λαζόπουλου στο ευρωψηφοδέλτιο δήλωσε ότι θα ήταν θετική. «Έκανε τους πάντες να καταλάβουν πως τοποθετείται ο ίδιος …» τόνισε ο κ. Παππάς, προσθέτοντας ότι το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν δίνουν πολιτικά μηνύματα.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τη συμμετοχή στο ευρωψηφοδέλτιο του Μεστάν Οσμάν Ουμίζ από το χώρο της μειονότητας ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ , αποσύροντας την υποψηφιότητα της Σουλεϊμάν Σαμπιχά, απόφαση η οποία έχει προκαλέσει σάλο και ντόμινο αντιδράσεων.

Η Πομάκα ακτιβίστρια η οποία έχει βραβευθεί για την κοινωνική προσφορά της από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, μπήκε στο στόχαστρο της κριτικής των τοπικών οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του μουσουλμάνου βουλευτή, Χουσείν Ζεϊμπέκ.

Η Σαμπιχά Σουλειμάν ανήκει στην κοινότητα των ρομά της Θράκης και στο παρελθόν έχει καταγγείλει το τουρκικό προξενείο της περιοχής για εξαναγκασμό και εκτουρκισμό της μειονότητας (πομάκων και ρομά). Επίσης, στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με ιδρύματα (όπως το Νιάρχος) και την ελληνική κυβέρνηση (επί ΠΑΣΟΚ και επί Ν.Δ) για τη δημιουργία ελληνικών σχολείων στους καταυλισμούς των ρομά, που μέχρι τότε πολλά μπορούσαν να πηγαίνουν μόνο σε τουρκικά ή καθόλου. Δράση που τη μετέτρεψε σε κόκκινο πανί, όχι μόνο για το τουρκικό προξενείο, αλλά και για τα μειονοτικά στελέχη που αυτοαποκαλούνται Τούρκοι (κάποιοι είναι όντως τουρκογενείς και κάποιοι είναι πομάκοι που εκτουρκίστηκαν).

«Σε κοινή συνεδρίαση των γραμματέων των Νομαρχιακών Επιτροπών και των βουλευτών της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, παρουσία του γραμματέα της Κ.Ε. Δ. Βίτσα, αποφασίστηκε η μη συμμετοχή ως υποψήφιας στο ψηφοδέλτιο για την ευρωβουλή της Σουλεϊμάν Σαμπιχά. Ως υποψήφιος για την ευρωβουλή από τον χώρο της μειονότητας θα συμμετέχει ο Μεστάν Οσμάν Ουμίζ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Θ. Πάγκαλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ έσκυψε το κεφάλι στον Ερντογάν

Ο ΣΥΡΙΖΑ έσκυψε το κεφάλι στον Ερντογάν, σχολίασε ο Θεόδωρος Πάγκαλος, αναφορικά με την απομάκρυνση της υποψηφιότητας Σαμπιχά από το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, καλώντας όλους τους Ρομά της Ελλάδας και κυρίως τις γυναίκες να «τιμωρήσουν» τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Ο Θ. Πάγκαλος χρησιμοποίησε βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή της απομάκρυνσης της κ. Σαμπιχά, ενώ εμμέσως πλην σαφώς ταύτισε το κόμμα με την Χρυσή Αυγή. Συγκεκριμένα, προσπαθώντας να εξηγήσει την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ, διερωτήθη «γιατί το έκανε, ενώ είναι η παράταξη της ανεξαρτησίας και είχε πάει μαζί με τη Χρυσή Αυγή στο Σύνταγμα και φώναζαν «να καεί το μπουρδέλο η Βουλή» υπέρ της ανεξάρτητης Ελλάδας, δεν το ξέρω».

Μάλιστα, ο κ. Πάγκαλος έκανε λόγο ότι «το Προξενείο της Τουρκίας ασκεί εξουσία στη Θράκη» και εκτίμησε σε σχέση με την κ. Σαμπιχά ότι «την κυνήγησε και τη διέγραψε. Και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τεμενά στον Ερντογάν και κηρύσσει πίστη στα θέσφατα του Προξενείου να την απολύσει από τους συνδυασμούς, διότι δεν παραιτήθηκε, και την αντικατέστησε με έναν νεολαίο του ΣΥΡΙΖΑ, κοντινό συνεργάτη του βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ και έχει άριστες σχέσεις με το Προξενείο».

«Την έβγαλε το Προξενείο, διότι ήταν ανεξάρτητη από αυτό και είχε έρθει σε αντίθεση μαζί του και ήταν Μουσουλμάνα, Ρομά και γυναίκα, και έβαλε τον άνθρωπό του στους συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έσκυψε το κεφάλι στον Ερντογάν», είπε ο κ. Πάγκαλος ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τους τόνους.

Ο ίδιος εμμέσως αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο ιδιαίτερων σχέσεων ανάμεσα στο κόμμα με το Προξενείο αναφέροντας ότι «δεν λέω ότι τους δίνει λεφτά το Προξενείο, διότι είναι γνωστό ότι χρηματοδοτεί και κάποιους κύκλους, αλλά το έκανε μάλλον για να πάρει μερικά ψηφαλάκια».

Ο κ. Πάγκαλος αφού χαρακτήρισε «αθλιότητα» την απόσυρση της υποψηφιότητας Σαμπιχά, προειδοποίησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «θα την πατήσουν άσχημα, διότι ούτε τώρα θα πάρουν τις ψήφους. Θα τις πάρει κόμμα που φτιάχνει το Προξενείο, γιατί κάνει κόμμα. Δηλαδή, και την αθλιότητα έκαναν και ψήφους δεν θα κερδίσουν τίποτα από αυτό».

Original article: ΣΥΡΙΖΑ: Σάλος από την απομάκρυνση της Πομάκα Σαμπιχά Σουλειμάν από το ευρωψηφοδέλτιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα