ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στην εκποίηση ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ

Αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της ενεργειακής πολιτικής στην ΕΕ, εκφράζει με ανακοίνωσή του ο τομέας ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής, ενώ κατηγορεί τον πρωθυπουργό πως «περιφέρεται στο εξωτερικό υποσχόμενος στα μεγάλα ξένα ιδιωτικά συμφέροντα την εκποίηση των δημόσιων «φιλέτων» του ενεργειακού κλάδου της χώρας μας», και εκφράζεται η αντίθεση στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων ΔΕΠΑ

και ΔΕΣΦΑ.

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ήταν και είναι σαφώς εναντίον της ιδιωτικοποίησής τους και αυτό ασχέτως του τιμήματος που πρόσφερε η μια ή η άλλη εταιρεία της μιας ή της άλλης χώρας, αναφέρει η ανακοίνωση του Τομέα Ενέργειας. Υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην πώληση των ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και γι’ αυτό το λόγο θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτραπεί αυτό, γιατί: «Θα στερήσει από τον τόπο, ένα αποτελεσματικό μοχλό κοινωνικοοικονομικής και περιφερειακής ανάπτυξης, ένα σημαντικό εργαλείο άσκησης ενεργειακής διπλωματίας, και την προώθηση σχεδίων εθνικής σημασίας (π.χ. ενεργειακοί αγωγοί). Θα παραδώσει στον ιδιώτη ένα σημαντικό δίκτυο διανομής στην Ελλάδα που δημιουργήθηκε με τη συμβολή των ελλήνων φορολογουμένων. Θα προκαλέσει επιπτώσεις στην ανάπτυξη του δικτύου προς τους καταναλωτές, και ακόμη παραπέρα αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια, επιβαρύνοντας ιδιαίτερα τα φτωχά.

Για το θέμα των αγωγών, όπως π.χ. του TAP που έχει κερδίσει πόντους μεταξύ των διαφόρων projects που έχουν παρουσιαστεί. Στο θέμα αυτό δεν μπορεί να είναι κάποιος αισιόδοξος διότι τις επιλογές της χώρας μας δεν κρίνουν τα εθνικά συμφέροντα, αλλά οι επιλογές τρίτων (π.χ. ΗΠΑ, ΕΕ) που χρόνια τώρα πιέζουν και δεν αφήνουν περιθώρια άσκησης ανεξάρτητης ενεργειακής πολιτικής. Υπάρχει πλούσια εμπειρία από την άσκηση πιέσεων για απαλλαγή κάθε σχέσης με χώρες όπως ΙΡΑΝ (για πετρέλαιο) και Ρωσίας στο φυσικό αέριο που εμποδίζουν να επιλέξουμε καθαρά και κυρίως με βάση το δικό μας εθνικό συμφέρον».

Keywords
Τυχαία Θέματα