Συρρικνώθηκε κατά 2,5% η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο

Συρρίκνωση για δεύτερο διαδοχικό μήνα κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο, στον εναρκτήριο μήνα για το τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η βιομηχανική παραγωγή τον Οκτώβριο κατέγραψε αρνητικό ρυθμό 2,5% εν συγκρίσει με τον Οκτώβριο του 2021, από -1,2% τον Σεπτέμβριο.

Ετήσιες μεταβολές Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής (Διορθωμένα στοιχεία, με βάση τον τυπικό μήνα, δηλαδή τον πραγματικό αριθμό εργάσιμων ημερών)

Σύγκριση Οκτωβρίου 2022 με
Οκτώβριο 2021 

Η μείωση του διορθωμένου ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 2,5%
τον μήνα Οκτώβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου 2021, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές
των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

1. Από τη μείωση:

• Κατά 21,6% του Δείκτη Παροχής Ηλεκτρικού Ρεύματος.

2. Από την αύξηση:

• Κατά 0,4% του Δείκτη Παροχής Νερού.

• Κατά 2,4% του Δείκτη Μεταποίησης. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων, βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών, επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού, κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, άλλων μεταποιητικών δραστηριοτήτων.

• Κατά 2,8% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη-άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου–υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, λοιπών ορυχείων και λατομείων

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η επιδείνωση του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής συγκρινόμενος σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022, καθώς επιβραδύνθηκε στο -5,1%.

Μηνιαία μεταβολή Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής (Διορθωμένα στοιχεία, με βάση τον τυπικό μήνα, δηλαδή τον πραγματικό αριθμό εργάσιμων ημερών)

Για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2021, καταγράφηκε αύξηση 3%.

Μέσοι δείκτες περιόδου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου και ποσοστιαίες μεταβολές του Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής (Διορθωμένα στοιχεία, με βάση τον τυπικό μήνα, δηλαδή τον πραγματικό αριθμό εργάσιμων ημερών)

Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Οκτωβρίου 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτεμβρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 0,6%.

Σύγκριση Οκτωβρίου 2022 με Σεπτέμβριο 2022

Η αύξηση του εποχικά διορθωμένου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 0,6% τον μήνα Οκτώβριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Σεπτέμβρη 2022, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

1. Από την αύξηση:

• Κατά 4% του Δείκτη Παροχής Νερού.

• Κατά 1,6% του Δείκτη Μεταποίησης.

• Κατά 0,2% του Δείκτη Ορυχείων – Λατομείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα