Τα επιτόκια πέφτουν, οι αγορές ανακάμπτουν αλλά ανάπτυξη …γιόκ!

Η μείωση των επιτοκίων στην οποία προχώρησε η Νότια Κορέα χθες ήταν η 511η στη σειρά μείωση που έχει σημειωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2007, ενώ σήμερα ακολούθησαν η Σρι Λάνκα, το Βιετνάμ και η Ταϊβάν. Κι ενώ η πολυπόθητη ρευστότητα ώθησε σε άνοδο της αγορές, ακόμη αναμένεται επίδραση στην ανάπτυξη.

Λίγο πριν συναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της G7 – όπου βασικό θέμα συζήτησης είναι και πάλι ο νομισματικός
ακτιβισμός – η Bank of America αποτιμά τις κινήσεις που έχουν γίνει από τις κεντρικές τράπεζες από τότε που ξεκίνησε η κρίση.

Συμπέρασμα; Πέντε χρόνια αργότερα, η ανάπτυξη δεν έχει ακόμη επέλθει. «Συνδυαστικά, οι διεθνείς παράγοντες φαίνεται πως γίνονται πιο σχετικοί για τις κεντρικές τράπεζες» εξηγούν αναλυτές της Morgan Stanley σε έκθεσή τους και συμπληρώνουν: «Πιθανότατα να υπάρξουν νέες κινήσεις από τις κεντρικές τράπεζες».

Επισημαίνουν ότι ενδεχομένως να υπάρξει νέα κίνηση από το Μάριο Ντράγκι, ο οποίος άλλωστε, έχει δεσμευθεί να πράξει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να διασωθεί το ευρώ. Παράλληλα, κινήσεις αναμένονται και από το νέο διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Μάρκ Κάρνει που αναλαμβάνει τον Ιούνιο. Η Morgan Stanley προβλέπει επίσης μειώσεις επιτοκίων στηνΑυστραλία, την Πολωνία, την Τουρκία, το Ισραήλ, τη Ρωσία ίσως και την Ουγγαρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα