Τα funds κάνουν την “κοινωνική πολιτική” που δεν μπορούσαν να κάνουν οι τράπεζες – Νέες προτάσεις στους δανειολήπτες

Μεγάλη μερίδα της Κοινής Γνώμης αλλά και πολιτικά κόμματα, έχουν κατά καιρούς διερωτηθεί γιατί οι τράπεζες δεν πούλησαν στους ίδιους τους δανειολήπτες τα μη εξυπηρετούμενα  δάνειά τους, σε τιμή 50% ή και 30% αλλά προτίμησαν να τα πουλήσουν “πακέτο” στα funds σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

Οι συνήθεις απαντήσεις που δίδονται, με απλά λόγια,  είναι ότι αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει, πρώτον γιατί δεν είχαν το δικαίωμα από τους νόμους (και θα πήγαιναν φυλακή) τα

τραπεζικά στελέχη να προχωρούν σε διαγραφές τόκων ή κεφαλαίου και δεύτερον, γιατί θα αδικούσαν τους πολίτες που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, επιβραβεύοντας όχι μόνο τους μη έχοντες, αλλά και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές-μπαταχτσήδες.

Πέρασε ο καιρός, τα δάνεια πουλήθηκαν “πακέτο” σε απίστευτα χαμηλές τιμές στα funds και τα funds, μέσω εισπρακτικών εταιρειών και δικηγορικών γραφείων διεκδικούσαν το 100% των δανείων, “απειλώντας” είτε πλειστηριασμούς, είτε με κατασχέσεις.

Η πλευρά των τραπεζών, με τον “Ηρακλή” και τις κρατικές εγγυήσεις του, πέτυχε με τις τιτλοποιήσεις να απαλλαγεί από τα κόκκινα ή μη εξυπηρετούμενα δάνεια, καθάρισε τους ισολογισμούς και “χτίζει” το αύριο απαλλαγμένη από τις “αμαρτίες” του παρελθόντος. Αμαρτίες, που ουδέποτε όμως αναγνώρισε πως είναι ΚΑΙ δικές της και όχι μόνο των δανειοληπτών. (το ταγκό, χορεύεται πάντα από δύο, ποτέ με έναν). 

Η πλευρά των funds, πιέζοντας όσο μπορούσε, άρχισε να βάζει νερό στο κρασί της και να προχωρεί σε κάποιους διακανονισμούς με τους δανειολήπτες, πολλοί από τους οποίους μπήκαν στις (νέες) ρυθμίσεις και άρχισαν να πληρώνουν. Όμως, καθώς η ζωή “ακρίβυνε”, οι αρχικές ρυθμίσεις δεν περπάτησαν για πολύ και άρχισαν οι επαφές για νέες, ακόμα πιο ευνοικές για τους δανειολήπτες (μιλάμε για τα καταναλωτικά κυρίως δάνεια).

Ο καιρός περνά, τα funds δεν βλέπουν ότι μπορούν εύκολα να πάρουν αυτά που ζητούσαν στο χρόνο που είχαν για να τα εισπράξουν και …νά’ σου η απόφαση του Αρείου Πάγου που “μπλοκάρει” πλειστηριασμούς από τους εκπροσώπους των funds, τους servicers, τουλάχιστον για 6 μήνες, μέχρι να αποφασίσει οριστικά. Η κυβέρνηση δεν έκανε το “χατήρι” των servicers που ζητούσαν τροπολογία που να “απελευθερώνει” τους πλειστηριασμούς, καθώς, εκτός των άλλων, έχουμε προεκλογική περίοδο και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης είχαν βγει για το θέμα αυτό στα “κάγκελα”.

Αποτέλεσμα; 

Πληροφορίες έγκυρες, αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες, δικηγορικά γραφεία επικοινωνούν με δανειολήπτες και τους προτείνουν πάρα πολύ ευνοικές ρυθμίσεις. Καταναλωτικά δάνεια των 10.000 ευρώ (κεφάλαιο και τόκοι) για παράδειγμα, εξοφλούνται με περίπου 2000 ευρώ και μάλιστα σε 6 άτοκες δόσεις. Δίδεται και περίοδος χάρητος 2-3 μηνών.

Κερδισμένα τα funds, αφού το 10χίλιαρο το είχαν αγοράσει περίπου 300-400 το πολύ ευρώ από τις τράπεζες και εισπράττουν τελικά 2.000 ευρώ.

Κερδισμένοι και οι δανειολήπτες, η πλειοψηφία των οποίων ανήκει στην κατηγορία των “μη εχόντων”, που ξεμπερδεύουν από τον βραχνά του παρελθόντος (καλή ώρα, όπως ξεμπέρδεψαν οι αρχικοί δανειστές τους με τον Ηρακλή.

Έχει ο καιρός γυρίσματα. Για όλους. 

B&B

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα