Τα «παιχνίδια» με τις τραπεζικές μετοχές

17:16 8/2/2013 - Πηγή: BankWars

Οι τραπεζικές μετοχές αποτελούν βαρόμετρο για την πορεία της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, απασχολούν έντονα την επικαιρότητα λόγω των όρων ανακεφαλαιοποίησης και των παρενεργειών τους σε σχέση με τις κεφαλαιακές ανάγκες και τον χαρακτήρα που θα έχουν προσεχώς (ιδιωτικό ή κρατικό), ενώ οι επενδυτές ακόμα «ψάχνονται» για το αν είναι προς το συμφέρον τους να συμμετάσχουν στις επικείμενες ΑΜΚ. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές της χρηματιστηριακής αγοράς, πέρα από τους παραπάνω προφανείς λόγους, κάποια funds, κυρίως ξένα, αλλά και μέρος εκ των εγχώριων

κωδικών που διαθέτουν μετοχές του τραπεζικού κλάδου, έχουν στο «μικροσκόπιό» τους τον χρηματοπιστωτικό τομέα και για έναν ακόμα λόγο. Ο οποίος σχετίζεται με τις περίεργες, έντονες και απότομες, όπως τουλάχιστον οι ίδιοι οι ενασχολούμενοι τις χαρακτηρίζουν, μεταβολές και διακυμάνσεις των τραπεζικών τίτλων.

«Ψίθυροι» για το volatility διαρκείας

Επενδυτικοί πόλοι, βάζοντας κάτω διαγράμματα, συναλλαγές, φήμες, εξελίξεις και χρονικά ορόσημα, έχουν αρχίσει να «ψιθυρίζουν», εν είδει ερωτήματος, για το αν κάποια χαρτοφυλάκια ενδεχομένως κινήθηκαν κατά διαστήματα είτε προς τη long είτε προς τη short κατεύθυνση, έχοντας νωρίτερα πληροφόρηση για τις αποφάσεις που αναμένονταν σε σχέση με τους υπόλοιπους επενδυτές, οι οποίοι κινούνταν στην πλειονότητά τους βάσει των διαρροών που σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από πλευράς των τραπεζών.

Γίνεται δε λόγος για volatility διαρκείας που επί της ουσίας ξεκίνησε πριν από τρεισήμισι μήνες. Οταν, δηλαδή, είχε μόλις κορυφωθεί το ράλι στις τραπεζικές μετοχές, με αυξημένες συναλλαγές. Με τις πληροφορίες από διάφορα dealing rooms να μιλούν για τη συμμετοχή στο ανοδικό trade χαρτοφυλακίων «εγχώριας απόχρωσης», φιλικών προς τις τράπεζες κωδικών, Α/Κ, πέραν κάποιων ξένων εισροών, στον απόηχο και των προσδοκιών, εκτός από τις γενικότερες εξελίξεις, που πήγαζαν από μέρους των τραπεζών ότι τελικά οι όροι ανακεφαλαιοποίησης θα είναι θετικοί για τον κλάδο και τους ιδιώτες.

Τότε, βέβαια, ο κλάδος δέχθηκε ένα πρώτο… χαστούκι, καθώς διεφάνη ότι μάλλον δεν θα γίνει αποδεκτό το αίτημα για εγγύηση των ομολόγων από τον EFSF. Η αγορά, με τη σειρά της, δέχθηκε ισχυρές πιέσεις, με κάποιος επενδυτικούς πόλους όμως να αναρωτιούνται αν τα πρώτα «πυρά» είχαν ήδη ξεκινήσει από κωδικούς που ήταν έστω και λίγο νωρίτερα ενημερωμένοι για τις εξελίξεις, συμπαρασύροντας μετά και το retail… Πόσω μάλλον όταν συχνά πραγματοποιούνται επαφές και συναντήσεις μεταξύ τραπεζιτών και του υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο συζητούσαν και για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης.

Εντονότατες και απότομες διακυμάνσεις

Αλλά και στη συνέχεια, καθ’ όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου αλλά και μέχρι σήμερα, στις τραπεζικές μετοχές επικράτησαν εντονότατες και απότομες διακυμάνσεις. Συνδυασμένες με φήμες ότι άλλοτε ενεργοποιούνταν «πυροβολισμοί» στις μετοχές και άλλοτε στηρίξεις, ενίοτε με το μοντέλο του cross buying, δηλαδή των διασταυρωμένων αγορών, από χαρτοφυλάκια «φιλικά» προς τις τράπεζες, ενώ δημιουργήθηκε η αίσθηση, πάντα κατά τους αναλυτές και τους brokers, ότι κάποια χαρτοφυλάκια, που η αγορά ονομάζει «smart money», φρόντιζαν να εκμεταλλεύονται την… έμπνευσή τους να πουλάνε στα εκάστοτε τοπικά υψηλά και να αγοράζουν στις επόμενες χαμηλότερες στηρίξεις. Το γεγονός ότι είχαν προηγηθεί εγκαίρως είτε «σκουπίσματα», στον απόηχο των προσδοκιών που αναπτύσσονταν για μπόνους που θα δοθούν προς τις τράπεζες, είτε «αδειάσματα», αποτέλεσμα του «κρύου ντους» που πάγωνε τις προσδοκίες αυτές (είτε έβγαιναν τελικά αρνητικοί οι όροι ανακεφαλαιοποίησης, είτε προέκυπταν αρνητικές εξελίξεις-τροπολογίες), ίσως να είναι τυχαίο. Πάντως οι αναλυτές επισημαίνουν πως οι διακυμάνσεις στις τράπεζες θα συνεχιστούν καθώς παραμένουν δυο βασικά ζητήματα: Καταρχήν εάν δοθεί παράταση στην υλοποίηση των ΑΜΚ και κατά δεύτερον εάν υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις στους όρους ανακεφαλαιοποίησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα