Τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου για το 2024 – Θριαμβευτική άνοδος για την Ευρώπη

Ανατροπές έχει η τελευταία τριμηνιαία κατάταξη των πιο ισχυρών διαβατηρίων στον κόσμο, με έξι χώρες να βρίσκονται για πρώτη φορά στην κορυφή της λίστας με τα πιο πολυπόθητα ταξιδιωτικά έγγραφα για το 2024.

Οι πολίτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Σιγκαπούρης και της Ισπανίας μπορούν να απολαμβάνουν πρόσβαση χωρίς βίζα ή βίζα κατά την άφιξη σε 194 προορισμούς σε όλο τον κόσμο – ο υψηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί από τότε

που ο Δείκτης Henley Passport άρχισε να παρακολουθεί τις παγκόσμιες ταξιδιωτικές ελεύθερες ροές 19 χρόνια πριν. Ο δείκτης δημιουργήθηκε από την παγκόσμια συμβουλευτική εταιρεία ιθαγένειας και διαμονής Henley & Partners με έδρα το Λονδίνο, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά δεδομένα από τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών (IATA).

Τα ασιατικά έθνη, Ιαπωνία και Σιγκαπούρη, κυριάρχησαν στη Νο. 1 θέση τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά η νέα πεντάδα είναι μια θριαμβευτική άνοδος για την Ευρώπη, μεταδίδει το CNN. Η Φινλανδία και η Σουηδία ισοβαθμούν με τη Νότια Κορέα στη δεύτερη θέση –με εύκολη πρόσβαση σε 193 προορισμούς– ενώ στην τρίτη θέση έρχονται η Αυστρία, η Δανία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία (με 192 προορισμούς).

Το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στο Νο. 4.

Την πεντάδα κλείνει η Ελλάδα μαζί με τη Μάλτα και την Ελβετία.

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν ανέβει στην κατάταξη και βρίσκονται πλέον στο Νο. 6 μαζί με την Τσεχία και την Πολωνία. Ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η  Ουγγαρία, με πρόσβαση χωρίς βίζα σε 188 προορισμούς.

Αυξανόμενο χάσμα

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παραμένουν ο μεγαλύτερος αναρριχητής στον δείκτη την τελευταία δεκαετία, προσθέτοντας 106 προορισμούς χωρίς βίζα από το 2014 και κερδίζοντας την 11η θέση φέτος.

«Ο μέσος αριθμός προορισμών που μπορούν οι ταξιδιώτες να έχουν πρόσβαση χωρίς βίζα έχει σχεδόν διπλασιαστεί από 58 το 2006 σε 111 το 2024», λέει ο Christian H. Kaelin, πρόεδρος της Henley & Partners και δημιουργός της λίστας. «Ωστόσο, οι κάτοικοι στις κορυφαίες χώρες είναι πλέον σε θέση να ταξιδεύουν σε 166 περισσότερους προορισμούς χωρίς βίζα από ότι οι κάτοικοι του Αφγανιστάν, το οποίο βρίσκεται στην τελευταία θέση της κατάταξης με πρόσβαση σε μόλις 28 χώρες χωρίς βίζα». Η Συρία – με πρόσβαση χωρίς βίζα σε μόνο 29 προορισμούς – είναι η δεύτερη χαμηλότερη χώρα στην κατάταξη. Το Ιράκ έχει πρόσβαση σε 31 και το Πακιστάν σε 34.

Τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο για το 2024:

Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Ισπανία (194 προορισμοί)
• Φινλανδία, Νότια Κορέα, Σουηδία (193 προορισμοί)
• Αυστρία, Δανία, Ιρλανδία, Ολλανδία (192 προορισμοί)
• Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο (193 προορισμοί)
Ελλάδα, Μάλτα, Ελβετία (190 προορισμοί)
• Τσεχία, Νέα Ζηλανδία, Πολωνία (189 προορισμοί)
• Καναδάς, Ουγγαρία, Ηνωμένες Πολιτείες (188 προορισμοί)
• Εσθονία, Λιθουανία (187 προορισμοί)
• Λετονία, Σλοβακία, Σλοβενία ​​(186 προορισμοί)
• Ισλανδία (185 προορισμοί)

Keywords
Αναζητήσεις
ta-pio-ischyra-diavatiria-tou-kosmou-gia-to-2024--thriamveftiki-anodos-gia-tin-evropi.htm
Τυχαία Θέματα