ΤΑΙΠΕΔ: Προχωρά το σχέδιο για την εισαγωγή του «Ελ. Βενιζέλος» στο ΧΑΑ

Σε συμφωνία για το σχέδιο εισαγωγής του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο έχουν καταλήξει οι βασικοί του μέτοχοι, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης μιλώντας στο Bloomberg. Ο κ. Πολίτης παρουσίασε παράλληλα τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί για την είσοδο του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει να προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή για το 30% που κατέχει στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών,

με τον βασικό μέτοχο της εταιρείας να έχει το δικαίωμα να αποκτήσει μερίδιο 10%.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Bloomberg ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτριος Πολίτης, το Ταμείο έχει ήδη καταλήξει σε σχετική συμφωνία με τους μεγαλύτερους μετόχους και διαχειριστές, τις AviAlliance GmbH και AviAlliance Capital GmbH, που ελέγχονται αμφότερες από το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο PSP Investments.

«Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο όπου θα παρουσιάσουμε στους άλλους μετόχους και στην κυβέρνηση τις λεπτομέρειες των όσων έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας», είπε.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Ελλάδας διακίνησε πάνω από 22,7 εκατομμύρια επιβάτες το 2022, καταγράφοντας αύξηση 84% σε σχέση με το 2021.

Οι μετοχές του ΔΑΑ κατανέμονται ανάμεσα στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ – Υπερταμείο), που ελέγχει το 25% των μετοχών, το ΤΑΙΠΕΔ (30%), το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο PSP Investments (40%) και την οικογένεια Κοπελούζου (5%).

Σύμφωνα με το προσχέδιο της συμφωνίας, το ΤΑΙΠΕΔ θα διαθέσει στην Αρχική Δημόσια Προσφορά (ΙPO) το 30% των μετοχών. Η PSP θα έχει το δικαίωμα απόκτησης του 10% των μετοχών, καταβάλλοντας ένα ελεγχόμενο premium και καθιστώντας το καναδικό ασφαλιστικό ταμείο μέτοχο πλειοψηφίας.

Το προσφερόμενο ποσοστό 30% αναμένεται να αποτιμηθεί κάπου μεταξύ 800 εκατ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ, ανάλογα με την πορεία της αγοράς, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ. Το Ταμείο επιδιώκει να κλείσει η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα