ΤΑΙΠΕΔ: Στο προσκήνιο ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ για να πιάσει τους στόχους των ιδιωτικοποιήσεων

Νέο πλάνο ιδιωτικοποιήσεων έχει ετοιμάσει το ΤΑΙΠΕΔ με στόχο να πιάσει τους στόχους που θέτει το φετινό πρόγραμμα μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ, τον κίνδυνο για ατύχημα στον ΟΠΑΠ και την αβεβαιότητα για την κατάληξη του διαγωνισμού του ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με Τα Νέα, η αναδιάταξη του προγράμματος περιλαμβάνει τη συμμετοχή

στους βασικούς στόχους της ιδιωτικοποίησης του

Επιπλέον, όπως αναφέρουν ΤΑ ΝΕΑ, το νέο πλάνο που θα παρουσιαστεί σήμερα στους εκπροσώπους της τρόικας, προβλέπει επιτάχυνση της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ με την προκήρυξη διαγωνισμού να τοποθετείται το φθινόπωρο.

Επιτάχυνση επιχειρείται να υπάρξει επίσης με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Η ηγεσία του Ταμείου έχει ήδη συναντηθεί μία φορά με το καναδικό fund Public Sector Pension (PSP) που απέκτησε τον Μάιο το 26,7% της Hochtief Airports και μαζί τον έλεγχο του μάνατζμεντ στο Ελευθέριος Βενιζέλος.Δηλώσεις Σ. ΣταυρίδηΤο ενδιαφέρον των Αζέρων (Socar) για το ΔΕΣΦΑ είναι υπαρκτό και η εξαγορά της θα αποβεί διπλά καλή για τον έλληνα καταναλωτή, καθώς στο μέλλον θα υπάρχουν δυο πήγες προμήθειας φυσικού αεριού στην Ελλάδα (αζέρικο και ρωσικό) ανέφερε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης.

«Ο πρόεδρος της Socar είπε ότι όλα πανε πολύ καλά και σύντομα το δίκτυο φυσικού αεριού (ΔΕΣΦΑ) θα περιέλθει στην Socar. Eμείς καλοδεχόμαστε όποιον επενδύτη συμμετέχει και οποίος καταβάλει και καλό τίμημα είναι δίπλα καλοδεχούμενος» σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ. «Η Ελλάδα είναι εξαιρετικός επενδυτικός προορισμός» επισήμανε

Για την απόφαση της Gazprom να αποσυρθεί από το διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ σημείωσε ότι οι Ρώσοι εκτίμησαν ότι την απαιτούμενη έγκριση της Κομισιόν ή θα την έπαιρναν μετά από πολύ καιρό, ή δεν θα την έπαιρναν καθόλου.

Όσον αφορά το θέμα που έχει προκύψει μεταξύ του νέου βασικού μετόχου της ΟΠΑΠ Emma Delta, και των Lottomatica, Intralot Lotteries και Scientific Global Gaming ο κ. Σταυρίδης διευκρίνισε ότι οι εταίροι στον ΟΠΑΠ πρέπει μεταξύ τους να συμφωνήσουν τις σχέσεις τους και να υπογράψουν με το Ταμείο. «Οι σχέσεις των εταίρων δεν αφορούν το ΤΑΙΠΕΔ. Δεν είναι θέμα του ΤΑΙΠΕΔ, αλλά του ΟΠΑΠ» τόνισε, εξέφρασε όμως την αισιοδοξία ότι το θέμα θα λυθεί σύντομα.

Η εμπλοκή με ΟΠΑΠΗ διοίκηση της Emma Delta που επικράτησε στον διαγωνισμό που έγινε για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ εγείρει αξιώσεις για αλλαγή των όρων που περιελάμβανε η αποκρατικοποίηση των Λαχείων, πλειοδότης των οποίων είναι η κοινοπραξία ΟΠΑΠ (με 67%), Intralot (με 16,5%) και Scientific Games (με 16,5%). Ο διαγωνισμός των Λαχείων προέβλεπε ότι η Intralot και η Scientific Games θα έπαιρναν 3% (1,5% έκαστος) επί του συνολικού ετήσιου τζίρου των λαχείων και ο ΟΠΑΠ άλλο ένα 1,5%.

Η Emma Delta ζητά την αλλαγή των όρων, καθώς ισχυρίζεται ότι δεν είναι συμφέρουσα συμφωνία, ενώ παράλληλα ζητά το ποσοστό που κατέχει σήμερα, το 67%, να το αυξήσει στο 75% για να μπορεί να παίρνει, σε ειδικά θέματα, ο ΟΠΑΠ τις αποφάσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των άλλων δύο εταιρειών.

Η απαίτηση της Emma Delta φτάνει στα άκρα, αφού στελέχη της κοινοπραξίας διαμηνύουν ότι θα μπορούσαν μέχρι και να αποχωρήσουν από τον διαγωνισμό του ΟΠΑΠ, εφόσον υπογραφεί η συμφωνία με τα Λαχεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα