ΤΑΙΠΕΔ: Ζημιές 1,02 εκ. ευρώ στο α’ 3μηνο – Επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων

Η προπαρασκευαστική εργασία των προηγούμενων μηνών και η εντατικοποίηση των ενεργειών του ΤΑΙΠΕΔ από τον Σεπτέμβριο του 2012, επέτρεψε την άμεση επιτάχυνση του συνολικού προγράμματος, σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Πρόοδος του Προγράμματος Αποκρατικοποιήσεων
Το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2013 προχώρησε ο διαγωνισμός για την πώληση του 33% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου, με την έγκριση του αρχικού σχεδίου της σύμβασης πώλησης, ενώ πλέον εισήλθε σε
τελική φάση με την αναμονή των δεσμευτικών οικονομικών προσφορών.
Προχωρά ο διαγωνισμός για την ΔΕΠΑ/ ΔΕΣΦΑ, με την έγκριση των τευχών του διαγωνισμού για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών, όπου αναμένονται πλέον οι καταθέσεις δεσμευτικών προσφορών.
Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2012 κατατέθηκαν πέντε μη δεσμευτικές προσφορές από τους παρακάτω υποψήφιους επενδυτές:
- Gazprom για την ΔΕΠΑ
- Μ&Μ GasCo για την ΔΕΠΑ
- Negusneft (Sintez Group) για την ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ
- PPF & ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την ΔΕΣΦΑ
- Socar για την ΔΕΣΦΑ
Επίσης, ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία αξιοποίησης της Κασσιώπης στην Κέρκυρα, με την αποδοχή της δεσμευτικής οικονομικής προσφοράς της NCH Capital για την απόκτηση του 100% των μετοχών Ανώνυμης Εταιρίας Ειδικού Σκοπού, στην οποία το ΤΑΙΠΕΔ θα μεταβιβάσει το δικαίωμα της επιφάνειας του ακινήτου για περίοδο 99 ετών έναντι συνολικού τιμήματος 23 εκ. Ευρώ. Η επένδυση αυτή αναμένεται να δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή κατά την περίοδο κατασκευής του ακινήτου. Επίσης εγκρίθηκε η μεταφορά του ναυτικού παρατηρητηρίου στην Κασσιώπη από την υφιστάμενη θέση του σε νέο σημείο εντός του οικοπέδου του ΤΑΙΠΕΔ, γεγονός το οποίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιοποίησή του. Εκκρεμεί η τελική έγκριση από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Επίσης βρίσκονται σε εξέλιξη οι παρακάτω διαγωνισμοί :
α. η πώληση ακινήτων σε Λονδίνο, Λευκωσία, Βρυξέλλες, Βελιγράδι, Λουμπλιάνα και Τασκένδη
β. η αξιοποίηση του Ελληνικού, με την έγκριση των τευχών της τελικής φάσης του διαγωνισμού, και την υπογραφή συμβάσεων εμπιστευτικότητας με τους προεπιλεγμένους επενδυτές. Επίσης έγιναν συναντήσεις και επισκέψεις στους χώρους του Ελληνικού από υποψήφιους επενδυτές.

Ακόμα την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2013 ξεκίνησαν και βρίσκονται σε εξέλιξη οι παρακάτω διαγωνισμοί:
α. η διαδικασία πώλησης Πλειοψηφικής Συμμετοχής στο Μετοχικό Κεφάλαιο της ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ Α.Ξ.Ε. , όπου συγκέντρωσε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον εγχώριων και διεθνών επενδυτών
β. η αξιοποίηση ακινήτου στον Αγ. Ιωάννη, Σιθωνίας Χαλκιδικής
γ. η αξιοποίηση ακινήτου στην περιοχή Παλιούρι Χαλκιδικής.
δ. η πώληση πέντε χώρων εμπορικής υποστήριξης (Χ.Ε.Υ.) που βρίσκονται στην λεωφόρο Ελευσίνας Σταυρού, Αεροδρομίου Σπάτων και την Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού
ε. η πώληση 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ
στ. η χορήγηση δικαιώματος για την αποκλειστική διοργάνωση και διεξαγωγή του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα, για 20 χρόνια
ζ. η αξιοποίηση 28 ακινήτων με την μέθοδο της πώλησης και επανεκμίσθωσης (sale & lease back), των οποίων η αξιοποίησή, πέρα από το οικονομικό όφελος, θα επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στην λειτουργικότητά τους, ενώ η αξιοποίηση των ακινήτων της Θηβών και της Λεωφόρου Κηφισίας θα βελτιώσει την αποδοτικότητα των υπηρεσιών του Δημοσίου.
Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε με την διευθέτηση 10 επιπλέον κυβερνητικών εκκρεμοτήτων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νομικών εκκρεμοτήτων που έχουν τακτοποιηθεί σε 66 σε σύνολο 87. Οι υπόλοιπες κυβερνητικές εκκρεμότητες προχωρούν σε απόλυτο συγχρονισμό με το χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ.
Τα έσοδα του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2013 ανέρχονται σε € 69 εκ. τα οποία προήλθαν από την πώληση της επικαρπίας επί του δικαιώματος αξιοποίησης του IBC.
Ταυτόχρονα, το ΤΑΙΠΕΔ έχει προχωρήσει στην προετοιμασία λοιπών περιουσιακών στοιχείων, γεγονός που θα επιτρέψει την ένταξη των παρακάτω στην αγορά εντός του δεύτερου τριμήνου του 2013:
α. Εγνατίας
β. Παραχώρηση ομάδας κρατικών αεροδρομίων
γ. Παραχώρηση ομάδας μικρών λιμένων και μαρίνων
δ. ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Επίσης το δεύτερο τρίμηνο του 2013 θα ξεκινήσει και η αξιοποίηση των εμπορικών λιμένων της χώρας.

Λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ
Στις αρχές Ιανουαρίου υπέβαλλε την παραίτησή της η κα. Ελένη Παπακωνσταντίνου από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, και αντικαταστάθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2013 από τον κ. Γεώργιο Κουτσουδάκη, o οποίος παρέμεινε στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων έως τον Μάρτιο του 2013. Επίσης τέλος Ιανουαρίου 2013 παραιτήθηκε και ο κ. Bernd Siegfried, έτερο μέλος του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων.
Επίσης τον Μάρτιο του 2013, ορίστηκε ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ο κ. Στυλιανός Σταυρίδης σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος κου. Παναγιώτη Αθανασόπουλου. Επίσης ανακλήθηκε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κα. Άννα Ζωηρού και αντικαταστάθηκε από τον κ. Γεώργιο Κουτσουδάκη.
Προώθηση του Προγράμματος Αποκρατικοποιήσεων
Οι προωθητικές ενέργειες το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2013, επικεντρώθηκαν στην ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, όσον αφορά στην συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, καθώς και την διατήρηση του ενδιαφέροντος των επενδυτών.

Οικονομικά Αποτελέσματα
Το ΤΑΙΠΕΔ το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2013 κατέγραψε ζημίες ύψους €1,02 εκ.. Τα αποτελέσματα έχουν επιβαρυνθεί από τον σχηματισμό προβλέψεων επισφαλών απαιτήσεων ύψους €307,3 χιλ., και συγκεκριμένα για το έργο των Ελληνικών Αυτοκινητοδρόμων. Το έργο είχε σταματήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, και καταβάλλονται προσπάθειες για την επανεκκίνηση του σε συνεργασία με τους συμβούλους. Η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων καταδεικνύει ότι δεν θα παραχθεί αρχικό τίμημα από την συναλλαγή από το οποίο θα μπορούσαν να παρακρατηθούν οι αμοιβές των συμβούλων. Το δε χρηματοοικονομικό όφελος του Δημοσίου, πλην της προφανούς αναπτυξιακής διάστασης, θα είναι μακροπρόθεσμης φύσης.
Επισυνάπτονται οι αναλυτικές Οικονομικές Καταστάσεις για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2013.
Επενδύσεις
Η Εταιρεία πραγματοποίησε επενδύσεις μόνο για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών της ύψους € 1,1 χιλ. σε ενσώματα πάγια και € 30,0 χιλ. σε άυλα περιουσιακά στοιχεία.

Γεγονότα μετά την ημερομηνία της κατάστασης Οικονομικής Θέσης
Τον Απρίλιο υπέβαλε την παραίτησή του από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ο κ. Αντώνιος Βαρθολομαίος.
Το Μάιο ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση του 33% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου με την πώληση στην Emma Delta Ltd, ένα επενδυτικό κεφάλαιο που το διαχειρίζεται η εταιρία Emma Delta Management Ltd με κύριους μετόχους τους Jiri Smejc (66,7%) και Γιώργο Μελισσανίδη (33,3%), έναντι αντίτιμου € 652 εκ.. Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση πώλησης μετοχών θα υπογραφεί μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Επίσης ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την πώληση ακινήτων σε Λονδίνο, Λευκωσία, Βρυξέλλες και Βελιγράδι με συνολικό αντίτιμο € 41 εκ. ως ακολούθως :
α. Για το ακίνητο στο Λονδίνο (2 Holland Park, W11 3TG), πλειοδότησε η εταιρία Richard Deitz & Marina Nacheva, με τίμημα € 27,4 εκ.
β. Για το ακίνητο στη Λευκωσία (Οδός Αγίου Προκοπίου, Έγκωμη), πλειοδότησε η εταιρία Tofarco Limited, με τίμημα € 8,3 εκ.
γ. Για το ακίνητο στις Βρυξέλλες (Oδός Montoyer 25, περιοχή Leopold), πλειοδότησε η εταιρία Home Invest Belgium, με τίμημα € 3,2 εκ.
δ. Για το ακίνητο στο Βελιγράδι (Οδός Kralja Milutina 6), πλειοδότησε η εταιρία KM6 Consortium, με τίμημα € 2,1 εκ.

Τον Απρίλιο του 2013 ξεκίνησαν οι παρακάτω διαγωνισμοί:
α. η παραχώρηση ομάδας αεροδρομίων, και συγκεκριμένα για τη συντήρηση και λειτουργία των αεροδρομίων Ρόδου, Κω, Σαντορίνης, Μυκόνου, Μυτιλήνης, Σκιάθου, Σάμου
β. η παραχώρηση ομάδας αεροδρομίων, και συγκεκριμένα για τη συντήρηση και λειτουργία των αεροδρομίων Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Άκτιο, Καβάλας, Χανίων
γ. η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Ομάδας των τουριστικών λιμένων Αλίμου, Νέας Επιδαύρου, Ύδρας και Πόρου

Λοιπά σημαντικά γεγονότα σχετικά με την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων είναι:
α. εγκρίθηκαν τα παρακάτω οκτώ επενδυτικά σχήματα που θα συνεχίσουν στην Β’ Φάση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση ακινήτου στο Παλιούρι Χαλκιδικής:
- Εταιρεία Ελληνικών Ξενοδοχείων ΛΑΜΨΑ Α.Ε
- LAMDA Έργα Ανάπτυξης Α.Ε.
- Mind Compass Overseas Ltd
- ΔΟΜΟΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε.- Τεχνικές, Εμπορικές, Βιομηχανικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις
- JSC DonskoyTabac
- Ελληνοβαλκανική Συμμετοχών Α.Ε.
- Μεντεκίδης Ιωάννης & Γεώργιος
- Isaev Igor
β. εγκρίθηκαν τα δύο επενδυτικά σχήματα που θα συνεχίσουν στην Β’ Φάση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση των Χώρων Εμπορικής Υποστήριξης (ΧΕΥ) :
- Κάντζα Ανώνυμη Εταιρεία Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης
- Ι&Σ Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε.

Ισχυρό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από διεθνείς και εγχώριους επενδυτικούς ομίλους για την αξιοποίηση του ακινήτου στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από επτά επενδυτικά σχήματα.
Επίσης, δύο ισχυροί επενδυτικοί όμιλοι εκδήλωσαν σήμερα το ενδιαφέρον τους για τη χορήγηση του δικαιώματος για την αποκλειστική διοργάνωση και διεξαγωγή του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Ελλάδα, για 20 χρόνια. Το δικαίωμα αυτό κατείχε μέχρι σήμερα ο Οργανισμός Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ).
Ακόμα, τέσσερα επενδυτικά σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση ποσοστού συμμετοχής 51% στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε («ΕΥΑΘ»).
Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε οκτώ (8) επενδυτικά σχήματα που θα συνεχίσουν στη Β’ φάση του διαγωνισμού για την πώληση και μίσθωση 28 ακινήτων, που ανήκουν στο Δημόσιο. Ισχυροί επενδυτικοί όμιλοι από την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Η.Π.Α., το Λουξεμβούργο και την Κύπρο προχωρούν στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού, το οποίο θα ξεκινήσει άμεσα
Το Μάιο έγινε επανέναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση ακινήτων σε Λουμπλιάνα και Τασκένδη.
Αναφορικά με την αξιοποίηση του ακινήτου στην περιοχή Αφάντου Ρόδου, το ΤΑΙΠΕΔ, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των ενδιαφερόμενων επενδυτών στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, και τις απόψεις που διατυπώθηκαν από τους τοπικούς φορείς στο πλαίσιο της διαδικασίας διαβούλευσης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), αποφάσισε την ακύρωση της τρέχουσας διαγωνιστικής διαδικασίας, και την έναρξη διαδικασιών για την προκήρυξη νέου σύντομου διαγωνισμού.

Keywords
ευρω, γεκ τερνα, προσφορες, δεπα, δεσφα, group, ppf, γεκ, τερνα, κερκυρα, capital, υφιστάμενη, βρυξέλλες, σταυροι, ελλαδα, εκκρεμότητες, ibc, εταιρεία, emma, delta, holland, home, μυτιληνη, θεσσαλονικη, δομοτεχνικη, οδιε, ευαθ, κυπρος, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, τελος ακινητης περιουσιας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, αποτελεσματα, ελενη, ημερομήνια, αμοιβες, δεπα, εργασια, ηνωμενο βασιλειο, λονδινο, πλαισιο, σκλαβενιτης, capital, ppf, αγορα, αννα, αφαντου, βελιγραδι, βρυξέλλες, γεγονοτα, γεγονος, γεκ τερνα, γεκ, δευτερο, δεσφα, διαστημα, δημοσιο, δομοτεχνικη, δυτικη, εγινε, εκθεση, εκκρεμότητες, ενημερωση, εργα, εξελιξη, επενδυσεις, επτα, εταιρεία, εταιρια, ετων, θεσεις εργασιας, διαγωνισμοι, κεφαλαιο, κηφισιας, λευκωσια, λειτουργια, λουξεμβουργο, νεες θεσεις εργασιας, οκτω, ανωνυμη εταιρεια, οφελος, παπακωνσταντινου, υπογραφη, συγκεκριμενα, συντηρηση, σχηματα, τασκενδη, τερνα, υφιστάμενη, ιωαννης, ακτιο, delta, δικαιωμα, emma, φακελος, holland, home, ibc, οργανα, πωληση, θεσεις
Τυχαία Θέματα