Τεκμήρια αυτοκινήτου 2024: Οι προϋποθέσεις για να πληρώσεις λιγότερα – Πότε δεν θα χρεωθείς καθόλου

Τι σχέση έχει η αξία του αυτοκινήτου σου με τη φορολογική δήλωση που κάνεις κάθε χρόνο; Το αυτοκίνητο είναι τεκμήριο (απόδειξη) ενός ελάχιστου εισοδήματος.

Το Pricefox, ο σύμβουλός σου στην εξοικονόμηση και η πλατφόρμα εύρεσης κι αγοράς της πιο φθηνής ασφάλειας αυτοκινήτου, έχει συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία που χρειάζεσαι για τα τεκμήρια αυτοκινήτου, καθώς και τις προϋποθέσεις για να πληρώσεις λιγότερα ή να μην χρεωθείς ακόμη και τίποτα!

Τι είναι τα τεκμήρια
και πώς λειτουργούν

Το κράτος έχει εφαρμόσει το σύστημα αξιολόγησης περιουσιακών στοιχείων, γνωστό ως τεκμήρια, ως ένα εργαλείο για να περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Βασίζεται στη λογική ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία κάποιου πρέπει να συνοδεύονται και από αντίστοιχα έξοδα.

Αν, όμως, το εισόδημα που δηλώνεις στην εφορία δεν συνάδει με αυτά τα έξοδα, τότε η φορολογία υπολογίζεται βάσει των τεκμηρίων, που αποτελούν μια εκτίμηση του πραγματικού σου εισοδήματος.

Για παράδειγμα, αν έχεις πολυτελή αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και άλλα πολυτελή αγαθά, αλλά οι δηλώσεις σου φαίνονται να μην αντανακλούν την πραγματική σου οικονομική κατάσταση, τότε η εφορία θα υπολογίσει τη φορολογία σου βάσει των τεκμηρίων. Αυτό σημαίνει ότι θα φορολογηθείς σαν να είχες το εισόδημα που αντιπροσωπεύει τα τεκμήριά σου.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα αυτοκίνητα και άλλα οχήματα θεωρούνται τεκμήρια και επηρεάζουν την εκτίμηση του συνολικού εισοδήματος, με βάση τους κυβισμούς τους.

Πώς υπολογίζονται τα τεκμήρια αυτοκινήτων;

Τα τεκμήρια αυτοκινήτων υπολογίζονται βάσει των κυβικών του κινητήρα τους.

Υπάρχουν τρεις βασικές κατηγορίες:

200 έως 2.000 κυβικά: 600€ ανά 100 κυβικά.000 έως 3.000 κυβικά: 900€ ανά 100 κυβικά.Πάνω από 3.000 κυβικά: 1.200€ ανά 100 κυβικά.

Για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο 1.000 κυβικών με πρώτη άδεια κυκλοφορίας το 2020 έχει τεκμήριο 4.000€. Αν το ίδιο αυτοκίνητο είχε πρώτη άδεια το 2017, το τεκμήριο είναι 2.800€, και αν είχε πρώτη άδεια το 2010, το τεκμήριο είναι 2.000€.

Ποιες οι προϋποθέσεις για να μειωθούν τα τεκμήρια αυτοκινήτων

Τα τεκμήρια αυτοκινήτων μειώνονται, όσο παλιώνει και το όχημά σου.

Πιο συγκεκριμένα:

Για οχήματα 5-10 ετών: Έκπτωση 30%Για οχήματα άνω των 10 ετών: Έκπτωση 50%Ποιες αλλαγές έρχονται στα τεκμήρια αυτοκινήτων το 2024

-Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Για οχήματα άνω των 50.000€, το τεκμήριο υπολογίζεται βάσει της λιανικής τιμής αγοράς προ φόρου με ελάχιστο τεκμήριο 4.000€.

-Μείωση φόρου πολυτελείας: Για οχήματα άνω των 1.929 κυβικών και ηλικίας έως 10 έτη, η μείωση είναι 30%.

Τι πρέπει να ισχύει για να εξαιρεθείς από τα τεκμήρια αυτοκινήτου

Για να εξαιρεθείς από τα τεκμήρια αυτοκινήτου θα πρέπει να ισχύει μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Να είσαι κάτοχος ηλεκτρικού αυτοκινήτου κάτω των 50.000€Να είσαι κάτοχος ιστορικού αυτοκινήτου με πιστοποιητικό αυθεντικότηταςΝα είσαι κάτοχος αυτοκινήτου για άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%Τι γίνεται στην περίπτωση που θέλεις να αγοράσεις αυτοκίνητο που δεν δικαιολογείται από το εισόδημά σου

Αν θέλεις να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο που δεν δικαιολογείται από το εισόδημα που δηλώνεις, υπάρχει τρόπος να το αποκτήσεις αρκεί να ισχύει κάτι από τα παρακάτω:

Ανάλωση κεφαλαίου: Αξιοποιείς χρήματα από προηγούμενες φορολογικές χρονιές. Πιο συγκεκριμένα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα χρήματα που έχουν αποταμιευτεί από προηγούμενες φορολογικές περιόδους.

Για παράδειγμα, αν τα τελευταία 5 χρόνια είχες εισοδήματα 15.000€ και τα 10.000€ από αυτά ήταν τεκμήρια, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα υπόλοιπα 25.000€ για την αγορά αυτοκινήτου χωρίς να επιβαρυνθείς με επιπλέον φόρο.

Γονική παροχή: Αντίστοιχα, αν οι γονείς σου έχουν αποταμιεύσει χρήματα από προηγούμενες φορολογικές χρονιές, μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα χρήματα για να σου αγοράσουν αυτοκίνητο χωρίς να επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το φόρο πολυτελείας αυτοκινήτων

Ο φόρος πολυτελείας είναι ένας πρόσθετος φόρος που επιβάλλεται στα αυτοκίνητα με μεγάλο κυβισμό, λόγω της αυξημένης οικονομικής δυνατότητας του ιδιοκτήτη και του υψηλότερου κόστους που συνδέεται με τη πολυτελή διαβίωση.

Για τα αυτοκίνητα, ο φόρος πολυτελείας υπολογίζεται ως εξής:

Για κινητήρες με κυβισμό από 1.929 έως 2.500 κυβικά εκατοστά, πολλαπλασιάζοντας την ετήσια αντικειμενική δαπάνη με συντελεστή 5%.Για κινητήρες με κυβισμό πάνω από 2.500 κυβικά εκατοστά, πολλαπλασιάζοντας την ετήσια αντικειμενική δαπάνη με συντελεστή 13%.Ποιοι εξαιρούνται από τον φόρο πολυτελείας;

Απαλλαγή από τον φόρο πολυτελείας παρέχεται στα:

επιβατικά ΙΧ αυτοκίνητα για αναπήρους, τα οποία δεν υπόκεινται ούτε σε τέλη κυκλοφορίας.αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί στην Ελλάδα ή σε κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου για περισσότερο από 10 χρόνια.

Το Pricefox, εκτός από συμβουλές εξοικονόμησης, σου παρέχει τη δυνατότητα σύγκρισης ασφαλειών αυτοκινήτου, μηχανής και κάθε οχήματος, ενώ εξειδικευμένοι σύμβουλοι βρίσκονται στη διάθεσή σου για να σε βοηθήσουν να επιλέξεις την πιο συμφέρουσα επιλογή εξοικονομώντας έως και 40%.

Keywords
Αναζητήσεις
tekmiria-aftokinitou-2024-oi-proypotheseis-gia-na-pliroseis-ligotera--pote-den-tha-chreotheis-katholou.htm
Τυχαία Θέματα