Θάνος Μικρούτσικος: Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης

UPD: Σε ηλικία 72 ετών έφυγε από τη ζωή ο Θάνος Μικρούτσικος, ένας εκ των μεγαλύτερων Ελλήνων συνθετών.

Ο Θάνος Μικρούτσικος , πάλευε με τον καρκίνο και το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Metropolitan, εκεί όπου τον στήριζε πάντα η οικογένειά του.

Όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του η πολιτική κηδεία του θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου και ώρα 14:30 στο Πρώτο

Νεκροταφείο Αθηνών.

Μάλιστα ο ίδιος, στις 21 Δεκεμβρίου έκανε μια σημαντική και συγκινητική έκκληση εν όψει των γιορτών, μέσα από το νοσοκομείο.

«Αυτές τις μέρες στο νοσοκομείο χρειάστηκε πολλές φορές να κάνω μετάγγιση αίματος. Το ίδιο και οι άνθρωποι στους διπλανούς θαλάμους. Σκεφτόμουνα αντί για δώρο φέτος να δώσετε αίμα. Για τον Θ.Μ. Για κάποιον που το έχει ανάγκη. Αυτές τις γιορτές σκεφτείτε τους άλλους και γίνετε αιμοδότες» είχε γράψει στα social media, η πρόκειται μάλιστα για την τελευταία του ανάρτηση.

Ο Θάνος Μικρούτσικος αναχώρησε τελικά για το τελευταίο ταξίδι στις Γραμμές των Οριζόντων, αφήνοντας όλους μας λίγο πιο μικρούς και φτωχούς. Μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο  -διαγνώστηκε τον Ιούνιο του 2017- ο πληθωρικός δημιουργός, που σφράγισε με το έργο του την μεταπολιτευτική εποχή, δεν είναι πια εδώ.

Πρόφτασε εντούτοις να δώσει δυο τελευταίες αξέχαστες συναυλίες το καλοκαίρι στο κατάμεστο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Αθηνών, δυο συναυλίες αφιερωμένες στην ποίηση του Καββαδία, το έργο που σημάδεψε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο την μουσικής διαδρομή του.

Θάνος Μικρούτσικος: Πως τον αποχαιρετά η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία

Η ζωή του

Γεννημένος στην Πάτρα το 1947, ο Θάνος Μικρούτσικος ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του στο Ελληνικό Ωδείο (πιάνο, θεωρία, αρμονία) σε παιδική ηλικία. Τελειώνοντας το σχολείο, φοίτησε στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα μελέτησε αρμονία, αντίστιξη, φούγκα και σύνθεση με τον καθηγητή-συνθέτη Γ.Α. Παπαϊωάννου.

• Η πρώτη εμφάνισή του στη δισκογραφία έγινε το 1975, με το δίσκο «Πολιτικά τραγούδια». Σε ποίηση Βολφ Μπίρμαν (μετάφραση Δημοσθένη Κούρτοβικ) και Ναζίμ Χικμέτ (μετάφραση Γιάννη Ρίτσου και Γιώργου Παπαλεονάρδου), ο δίσκος ήταν η αφορμή για την πρώτη συνεργασία του με την Μαρία Δημητριάδη.

• Ακολούθησε η «Καντάτα για τη Μακρόνησο» βασισμένη στον «Πέτρινο Χρόνο»  του Γιάννη Ρίτσου στην οποία συμμετείχαν, εκτός από τη Μαρία Δημητριάδη, οι Σάκης Μπουλάς, Αφροδίτη Μάνου, Γιάννης Ζουγανέλης, Γιώργος Κιμούλης και άλλοι.

• Η «Φουέντε Οβεχούνα» (1977), για την παράσταση του έργου του Λόπε ντε Βέγκα από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος είναι η πρώτη φορά που ο Θάνος Μικρούτσικος έρχεται σε επαφή επαγγελματικά με τον χώρο του θεάτρου, όπου και θα δραστηριοποιείται συστηματικά τα χρόνια που ακολουθούν.

• Ο τέταρτος δίσκος – σταθμός αυτής της περιόδου είναι το κλασικό «Μουσική πράξη στον Μπρεχτ» (1978) όπου κάνει την εμφάνισή του για πρώτη φορά ένας από τους αγαπημένους ερμηνευτές του Θάνου Μικρούτσικου, ο Γιάννης Κούτρας.

• Και φυσικά, το 1979, ο «Σταυρός του Νότου» σε ποίηση Νίκου Καββαδία. Ο δίσκος που χαρακτήρισε όσο κανείς άλλος τον συνθέτη περιλαμβάνει ερμηνείες από τους Γιάννη Κούτρα, Αιμιλία Σαρρή και Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Ακολουθούν συναυλίες, παραστάσεις και ηχογραφήσεις με όπερες, συμφωνική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο, πειραματική μουσική καθώς και τραγούδια.

• Όμως, το επόμενο μπαμ θα γίνει το 1990 με το «Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια» σε στίχους Λίνας Νικολακοπούλου και (σε δύο τραγούδια) Χάρις Αλεξίου. Η Χαρούλα τραγουδά «Μια πίστα από φώσφορο» και οι Έλληνες συντονίζονται στα κύματα της φωνής της.

• Και φτάνουμε αισίως στο 1991 και στις διπλές «Γραμμές των οριζόντων». Καββαδίας ξανά, με νέες ερμηνείες από τους Γιώργο Νταλάρα, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα και τον ίδιο τον συνθέτη. Οι δίσκοι περιλαμβάνουν έξι νέα κομμάτια και, παρότι οι ανανεωμένες ενορχηστρώσεις δεν πείθουν τους πάντες,   τα τραγούδια τρυπώνουν στο μυαλό και στα σπίτια όλων.

• Ακολουθεί μια ακόμα «ανάγνωση» του ίδιου έργου, η ζωντανή ηχογράφηση των τραγουδιών σε στίχους Καββαδία από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (17 & 18 Μαρτίου 2005) με τους Γιάννη Κότσιρα, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Χρήστο Θηβαίο και Γιάννη Κούτρα.

Ανάμεσα στα παραπάνω μεσολαβούν δεκάδες έργα, για θεατρικά έργα, ταινίες, χορογραφίες, τραγούδια, μεταγραφές και επανερμηνείες.

Έχει ηχογραφήσει δεκάδες LP και CD συνεργαζόμενος με τις δισκογραφικές εταιρίες EMI- Classics, Blue Note, Polydor, Sony (CBS), Minos- Emi, Agora, Lyra, HMV, Legend κ.α.

Επίσης, έχει συνεργαστεί με πολλούς έλληνες και ξένους σκηνοθέτες γράφοντας μουσική για δεκάδες θεατρικά έργα, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε ολόκληρο τον κόσμο (Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Η.Π.Α., Ελβετία, Γερμανία, Ρουμανία, Αυστραλία κ.α.)

Το 2002 τιμήθηκε για τη μουσική του στο θέατρο με το βραβείο «Δημήτρης Μητρόπουλος» από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου (Θεατρικό Μουσείο).

ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από το 1993 ο Θάνος Μικρούτσικος αναμειγνύεται ενεργά στην πολιτική ζωή του τόπου, πρώτα από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Πολιτισμού στο πλευρό της Μελίνας Μερκούρη και στη συνέχεια ως Υπουργός Πολιτισμού  (1994-1996) .

Έχει προηγηθεί η ίδρυση του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας, του οποίου υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής το διάστημα 1986-1990.  Όμως την αγάπη τους προς την γενέτειρά του αχαϊκή πρωτεύουσα επέδειξε και στη συνέχεια, αφού χρημάτισε καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάτρα 2006» (2003-2005).

Την περίοδο του λεγόμενου «βρώμικου ’89» ο Θάνος Μικρούτσικος βρέθηκε κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου, στηλιτεύοντας την επιλογή της ηγεσίας της Αριστεράς να συγκυβερνήσει με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον οποίο ο κ. Μικρούτσικος αποκάλεσε «αρχιερέα της διαπλοκής».
Εμφανίστηκε στο πολιτικό  προσκήνιο μετά από πολλά χρόνια στο ελληνικό δημοψήφισμα του 2015, στο οποίο τάχθηκε υπέρ του «Όχι».

Τα τελευταία χρόνια ο μεγάλος μουσικός είχε ταχθεί και πάλι με το ΚΚΕ. Έδωσε τρεις μεγάλες συναυλίες για τα 100 χρόνια του κόμματος το 2018

Ο Θάνος Μικρούτσικος ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, στις τελευταίες εκλογές, στην τελευταία, τιμητική θέση.

Η μάχη με την αρρώστια

Ήταν καλοκαίρι του 2017 όταν, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο Θάνος Μικρούτσικος πήγες να κάνει ένα προληπτικό τσεκάπ, ενόψει της μεγάλης πανελλήνιας περιοδείας του. Ήταν παραγγελία της γυναίκας του, Μαρίας Παπαγιάννη, η οποία ανησυχούσε για το ζάχαρο  του συνθέτη.

Δυστυχώς, οι πρώτες εξετάσεις δείχνουν αιμαγγείωμα, το οποίο αποδεικνύεται καρκίνος στο συκώτι. Το μοναδικό αισιόδοξο σημείο είναι ότι, όπως αποδεικνύεται μετά από κάμποσα μερόνυχτα αγωνίας, ο καρκίνος δεν έχει κάνει μετάσταση στα οστά. Όμως, έχουν πειραχτεί τρεις λεμφαδένες.

Ακολουθεί χειρουργείο και χημειοθεραπείες. Και εντατική δουλειά… «Ξυπνάω στις 8 το πρωί και δουλεύω. Μετά τη χημειοθεραπεία βάζω πρόβα 7-9 και ο γιατρός τρελαίνεται. Έχει αποδειχτεί και ιατρικά πως αν δώσεις κατάθλιψη στον καρκίνο είναι το καλύτερό του. Ε, λοιπόν, εγώ θα τον δυσκολέψω όσο μπορώ» αναφέρει ο συνθέτης στην ίδια συνέντευξή του.

Θάνος Μικρούτσικος: Μια συνέντευξη στη LIFO που αξίζει να διαβάστε

Keywords
εφυγε, ζωη, θανος μικρουτσικος, θανος, metropolitan, κηδεία, αθηνα, media, καλοκαιρι, ηρωδειο, πατρα, μετάφραση, θεατρο, μπρεχτ, μπαμ, Αννα Νταλαρα, νέα, blue, note, sony, cbs, emi, agora, hmv, legend, ελλαδα, γαλλια, παπανδρεου, δημοψηφισμα 2015, ΚΚΕ, εκλογες, lifo, κινηση στους δρομους, τασσω καββαδια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, δημοψηφισμα, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, εφη σαρρη, ιταλια εκλογες, εκλογες 2015, ξανα, hmv, αυστραλια, αφροδιτη, βελγιο, γερμανια, ζαχαρο, ιταλια, καταθλιψη, μουσικη, πλαισιο, ρουμανια, ταινιες, τραγουδια, φεστιβαλ αθηνων, χημειοθεραπεια, ωρα, emi, lifo, sony, αγαπη, αιμα, αξιζει, αλεξιου, αρμονια, αφορμη, γινει, δευτερα, διαστημα, δωσει, δωρο, εγινε, ελβετια, αιμιλια, ενεργα, εργα, εμφάνιση, εξετασεις, εξι, εποχη, ερχεται, ετων, εφημεριδα, ζουγανελης, κηδεία, ιδια, ιδιο, ιδρυση, ηλικια, θεωρια, ηχογραφηση, καββαδιας, καρκινος, κυματα, κιμουλης, κρατικο, μεγαρο μουσικης, μπαμ, μαρια, μυαλο, παντα, ποιηση, οικογενεια, οστα, παπακωνσταντινου, πρωι, σακης μπουλας, συκωτι, συνεχεια, σκηνοθετες, σπιτια, σχολειο, τμημα, φεστιβαλ, φυσικα, φορα, ωδειο, agora, blue, δωσεις, γινετε, ιατρικα, legend, media, metropolitan, νεκροταφειο, νοσοκομειο, note, πηγες, ταξιδι, θανου, ξεκινησε, χορογραφιες
Τυχαία Θέματα