Θερμό επεισόδιο “ψάχνει” η Τουρκία στο Καστελόριζο – “Κόκκινη” ελληνική γραμμή και διάβημα – Παρέμβαση λεκτική ΗΠΑ-Γερμανίας

Η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να εκδόσει NAVTEX δέσμευσης περιοχών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότιο-ανατολικά από το Καστελόριζο, έως τις 2 Αυγούστου, προκειμένου να πραγματοποιήσει σεισμολογικές έρευνες, με το πλοίο Oruc Reis υποστηριζόμενο μάλιστα από 19 πολεμικά σκάφη, οδήγησε την Ελλάδα να θέσει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε πλήρη ετοιμότητα.

Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία, αλλά διαμηνύει ότι “πρέπει να θεωρείται δεδομένη τόσο η βούληση όσο και η ικανότητα της χώρας

να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία”. «Κόκκινη γραμμή» για την ελληνική πλευρά θεωρείται η απόπειρα άσκησης οποιασδήποτε οικονομικής η ερευνητικής δραστηριότητας εντός των χωρικών της υδάτων και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΠΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει μια NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τυχόν σχέδια που έχουν για επιχειρήσεις και να αποφύγουν κινήσεις που θα αυξήσουν τις εντάσεις στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πάντως, προβληματισμό προκαλεί το σημείο της ανακοίνωσης που κάνει λόγο για “αμφισβητούμενα ύδατα”. Πολλοί, το ερμηνεύουν ως “γκριζάρισμα” της περιοχής του Καστελορίζου.

Νωρίτερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελ Μέρκελ, επικοινώνησε αργά το βράδυ της Τρίτης με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις διμερείς σχέσεις, τον τουρισμό, την Πανδημία και τις εξελίξεις σε Συρία και Λιβύη. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι η Άγκελα Μερκέλ σήκωσε το τηλέφωνο μετά την ενημέρωση που είχε από τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών που επισκέπτεται επίσημα την Αθήνα.

Για την ώρα δεν έχουν δοθεί περαιτέρω λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνομιλίας, ωστόσο υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, κάλεσε την Τουρκία «να σταματήσει τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ, κατά τη συνάντησή του στην Αθήνα με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΒΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα μετά τη νέα παράνομη τουρκική Navtex που εκδόθηκε. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ΝΑΤΟ και στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

“ Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή”, επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών.

“ Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

“ Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

“ Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας”, καταλήγει.

Δήλωση Μητσοτάκη: Η Τουρκία κάνει επιθετικές κινήσεις

Μετά τη συνάντησή του με τον Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Heiko Maas ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε:

Κύριε Υπουργέ, χαίρομαι πάρα πολύ που σας υποδέχομαι στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια συγκυρία που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να συζητάμε για την μεγάλη ευρωπαϊκή επιτυχία, το αποτέλεσμα της χθεσινής Συνόδου Κορυφής.Όμως δυστυχώς η επικαιρότητα με υποχρεώνει να ξεκινήσω από μια παρατήρηση: Η Τουρκία για ακόμα μια φορά προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο, απέναντι τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.Δεν ξέρω αν ενοχλείται καθ΄ οποιοδήποτε τρόπο από την Ευρωπαϊκή και εθνική επιτυχία η οποία διαδραματίστηκε στις Βρυξέλλες, σε κάθε περίπτωση αυτό το οποίο θέλω να σας πω είναι ότι η Ελλάδα παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα.Και βέβαια η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά.Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας αλλά πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς ότι εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο.

ΔΕΝΔΙΑΣ ΜΕ ΧΑΙΚΟ ΜΑΑΣ

Η Άγκυρα αγνοεί την προτροπή μας να δώσει τέλος στην παράνομη συμπεριφορά της, να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να τηρήσει τις δεσμεύσεις της”, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, στην οποία, όπως τόνισε, κυριάρχησαν τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως ανέφερε άλλωστε ο υπουργός Εξωτερικών, η Τουρκία λίγες ημέρες πριν στόχευσε ένα συμμαχικό γαλλικό πλοίο, επιχείρησε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού το Φεβρουάριο και το Μάρτιο στον Έβρο, ενώ η πρόσφατη απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, είναι μια “πρόκληση στην πανανθρώπινη διάσταση του μνημείου, ενός μνημείου συμβόλου της ειρηνικής συνύπαρξης και της διαφορετικότητας”.

Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι στην τελευταία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, αποφασίστηκε η “προετοιμασία ενός κειμένου επιλογών, το οποίο θα περιέχει μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν εις βάρος της Τουρκίας αν αυτή συνεχίσει την παράνομη συμπεριφορά της”.“Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο, αλλά υπό όρους και οι όροι δεν είναι ελληνικοί, αλλά αυτονόητοι, είναι η προϋπόθεση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας και των κανόνων της καλης γειτονίας. Και βεβαίως διάλογος υπό καθεστώς απειλών δεν νοείται”.

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε απολύτως λανθασμένη και ανεξήγητη την απόφαση της τουρκικής ηγεσίας για την Αγία Σοφία, καθώς μετετράπη σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς με απόφαση της ίδιας της Τουρκίας.

Όπως τόνισε, οι Έλληνες δικαιούνται να έχουν μια ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι σε αυτό το μνημείο, όμως η Ελλάδα δε θεωρεί ότι το ζήτημα είναι ελληνοτουρικό, αλλά ένα θέμα που αφορά την παγκόσμια κοινότητα και οι κινήσεις, τις οποίες θα κάνει, “αφορούν την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας και την προστασία του μνημειακού χαρακτήρα και της ιστορίας της Αγίας Σοφίας”.

Σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη, ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι έξι μήνες μετά τη διάσκεψη του Βερολίνου είναι ένα καζάνι που βράζει, ενώ επεσήμανε πως η Ευρώπη έχει καλέσει την Τουρκία να τηρήσει εποικοδομητική στάση και να σταματήσει τις παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων.

O ΣΥΡΙΖΑ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη, με αφορμή τη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες σε περιοχή στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ρόδου και του Καστελόριζου. Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο τομεάρχης της ΚΟ για θέματα Εθνικής Άμυνας, Θοδωρής Δρίτσας,ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς και ο διπλωματικός του σύμβουλος, Βαγγέλης Καλπαδάκης.

Τσίπρας: Η κυβέρνηση να μην κάνει τίποτα λιγότερο από ό,τι εμείς το 2018

ΤΟ ΚΙΝΑΛ

Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ενημερώσει άμεσα το ΝΑΤΟ (σε περίπτωση που δεν το είχε ήδη πράξει), καθώς «οι ενέργειες της Τουρκίας αφορούν περιοχές που η Ελλάδα έχει πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα».

Ερντογάν πιο προκλητικός από ποτέ

Σε όλα αυτά, η απάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν πως… η Τουρκία δεν χρειάζεται την άδεια κανενός για τα γεωτρύπανα και τα σεισμογραφικά της.

Συγκεκριμένα, ο τούρκος πρόεδρος δήλωσε για αυτή την ενέργεια πώς: «εμείς και για τα σεισμογραφικά μας σκάφη και τα γεωτρύπανα μας δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός. Οτιδήποτε προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας και οποιαδήποτε είναι τα δικαιώματα μας στην ανατολική Μεσόγειο, στα πλαίσια αυτά κάναμε τα βήματά και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο».

Keywords
εκλογες ηπα, ηπα, καστελοριζο, τουρκια, αλέξης τσίπρας, ελλαδα, ηπα, μερκελ, λιβυη, αθηνα, αοζ, νέα, νατο, κυπρος, βρυξέλλες, συριζα, τσιπρας, γεεθα, ΓΕΣ, γερμανος, αποστολακης γιωργος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος του κοσμου, αλέξης τσίπρας, το θεμα, αδεια, γεεθα, εθνικη, θεμα, κυπρου, μνημειο, σημερινη, τηλεφωνο, ωρα, αγια σοφια, αγκυρα, αυτοπεποιθηση, αφορμη, βραδυ, βρυξέλλες, δυστυχως, δηλωσεις, δοθει, δωσει, δριτσας, δρομος, ειρηνη, εμμονη, ενεργεια, ενημερωση, εξι, επικοινωνια, επρεπε, επιτυχια, ερευνα, ερευνες, ευρωπη, ιδιο, ηνωμενες πολιτειες, θοδωρης, καζανι, κυβερνηση, λαθος, λεπτομερειες, λογο, μαξιμου, μηνες, μητσοτακης, νατο, νικο, πλοιο, πτεραρχος, σεβασμος, συζητηση, σηκωσε το, συρια, σκαφη, σοφια, σχεδια, τμημα, υπουργειο εξωτερικων, φωφη, φωφη γεννηματα, φορα, χερι, χρηστος, ψυχραιμια, ασφαλεια, βηματα, δικαιωματα, ενωση, γερμανο, υπουργειο, μια φορα, θελω να, θεματα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα