Θεσσαλονίκη-Πάτρα-Κοζάνη: Οι Περιφερειάρχες ζητούν 5.000 ευρώ ανά επιχείρηση για το “λουκέτο” στο λιανεμπόριο από Δευτέρα

10:50 4/4/2021 - Πηγή: BankWars

Κοινή επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και οι Περιφερειάρχες Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, για έκτακτη ενίσχυση του λιανεμπορίου, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της Κυβέρνησης να ανασταλεί το άνοιγμα των επιχειρήσεων λιανεμπορίου στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης,

Αχαΐας και Κοζάνης.

Ζητούν έκτακτη επιχορήγηση 5.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση χωρίς κριτήρια, ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα και να καλυφθεί μέρος των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν ενόψει της προαναγγελθείσας άρσης των περιορισμών που αιφνιδίως δεν υλοποιήθηκε.

Η κυβέρνηση αναφέρει για τις αντιδράσεις που υπήρξαν από χθες στην απαγόρευση,  πως οι αποφάσεις που έχουν ανακοινωθεί θα εφαρμοστούν, αφού αφορούν μόνο στην ερχόμενη εβδομάδα και η επιτροπή των επιστημόνων θα συνεδριάσει εκ νέου την Τετάρτη (7/4), προκειμένου να εκτιμήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και να προβεί σε νέες εισηγήσεις, όπως μετέδωσε το Mega.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής των τριών Περιφερειαρχών προς τον Πρωθυπουργό είναι το εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Όπως γνωρίζετε οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης βρίσκονται σε καθεστώς πολύ αυξημένου κινδύνου με συνέπεια να έχουν επιβληθεί μέτρα πλήρους αναστολής λειτουργίας όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων (λιανεμπόριο), προτού μάλιστα επιβληθούν αντίστοιχα μέτρα στους ίδιους κλάδους άλλων περιοχών που λειτουργούσαν τότε με το σύστημα click away ή click inside.

Ήδη και ενώ στις 31.3.2021 ανακοινώθηκε επίσημα η άρση των περιορισμών λειτουργίας (lockdown) αναφορικά με τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, με νεότερη απόφαση εξαιρέθηκαν ρητά του μέτρου, οι περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης με την αιτιολογία ότι στην περίπτωσή τους συντρέχουν «ειδικά επιδημιολογικά δεδομένα και τοπικά χαρακτηριστικά που επιβάλλουν τη διαφοροποίηση».

Τα ανωτέρω δεδομένα, πέρα από το γεγονός ότι ανατρέπουν κατά τρόπο αιφνίδιο – και μάλλον παράδοξο καθώς άλλες περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο δεν εξαιρέθηκαν της ρύθμισης – τον προγραμματισμό των επαγγελματιών του λιανεμπορίου στις ήδη πολλαπλώς πληγείσες περιοχές μας, επιφέρουν δυσμενέστατες συνέπειες στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων αυτών καθώς τους στερούν από τους ελάχιστους αναμενόμενους πόρους ρευστότητας μόλις 3 εβδομάδες πριν από την εορταστική περίοδο του Πάσχα. Το γεγονός δε ότι η εξαίρεση από την άρση των περιοριστικών μέτρων αφορά μόνο ελάχιστες περιοχές, συνιστά ειδική συνθήκη που χρήζει στοχευμένης ρύθμισης για την παροχή ενίσχυσης στις επιχειρήσεις αυτές υπό την μορφή εφ άπαξ αποζημίωσης, ώστε μέσω αυτής να επιδιωχθεί η κάλυψη της απώλειας ρευστότητας και των εξόδων των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου και η προστασία των θέσεων εργασίας.

Οφείλουμε δε να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο καθώς με την με αριθμ. 29013/2021 (ΦΕΚ Β’ 900/08.03.2021) απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Ενίσχυση επιχειρήσεων που παρέμειναν κατ’εξαίρεση σε αναστολή λειτουργίας κατά την περίοδο των Χριστουγέννων 2020 λόγω τοπικής ισχύος μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου Covid 19», προβλέφθηκε η κατ΄ εξαίρεση οικονομική στήριξη των σε αυτήν αναφερόμενων κλάδων (με προσδιορισμό ανά ΚΑΔ) μέσω δημοσίευσης πρόσκλησης δράσης ενίσχυσης με την μορφή αποζημίωσης ύψους 3.000 ευρώ, με την αιτιολογία ότι σε αυτές επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα επαχθέστερα των προβλεπόμενων για αντίστοιχες επιχειρήσεις στο σύνολο της επικράτειας, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου των συγκεκριμένων περιοχών στις οποίες λειτουργούσαν.

Για τον λόγο αυτό στην περίπτωση των επιχειρήσεων του λιανεμπορίου των Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης συντρέχει ειδική περίπτωση που δικαιολογεί, προς αποκατάσταση της αρχής της ισότητας, την πρόβλεψη είτε με νομοθετική ρύθμιση είτε με αντίστοιχη με την ανωτέρω δημοσίευση πρόσκλησης δράσης ενίσχυσης υπό μορφή αποζημίωσης ανά επιχείρηση και χωρίς κριτήρια (κύκλος εργασιών/εργαζόμενοι κλπ) τουλάχιστον ποσού 5.000 ευρώ, ώστε να αποκατασταθεί η ρευστότητα και να καλυφθεί μέρος των δαπανών που πραγματοποιήθηκαν ενόψει της προαναγγελθείσας άρσης των περιορισμών που αιφνιδίως δεν υλοποιήθηκε στις περιοχές μας.

Θεωρώντας ότι το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί μια ελάχιστη αναγνώριση της επιβάρυνσης που έχει επέλθει στους επαγγελματίες του λιανικού εμπορίου που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας, αναμένουμε την εκ μέρους σας εξαγγελία του σχετικού μέτρου».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Εφόσον τα μετρά πια δεν αποδίδουν πρέπει να αναζητηθούν άλλες πιο έξυπνες λύσεις όπως το click away, τόνισε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Εκτίμησε ότι η νομιμότητα θα εφαρμοστεί, όπως έχει τονίσει άλλωστε και ο εμπορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης, ωστόσο, επανέλαβε την έκκληση να αναθεωρηθεί η απόφαση το συντομότερο έστω και δοκιμαστικά ε παράδοση εκτός καταστήματος.

Ο κ. Ζέρβας σημείωσε ότι ως τοπική αρχή δεν είχε καμιά ενημέρωση ούτε για τα επιδημιολογικά στοιχειά της πόλης ούτε για τις αποφάσεις για το λιανεμπόριο, λέγοντας ότι ενημερώθηκε για τις εξελίξεις από τα μέσα ενημέρωσης.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Η κατάσταση στην Κοζάνη είναι χάλια, δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΣΚΑΪ 100,3 ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας.

Σχετικά με την απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο, εκτίμησε ότι οι επιχειρηματίες θα συμμορφωθούν, γιατί όπως τόνισε είναι μονόδρομος.

Τόνισε ότι η πιο πρόσφατη αύξηση κρουσμάτων στην περιοχή είναι εκρηκτική και μάλιστα τις τελευταίες 6 ήμερες η περιφερειακή ενότητα Κοζάνης έχει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κάτοικων σε όλη την Ελλάδα.

Ο κ. Μαλούτας σημείωσε ότι το νοσοκομείο έχει ξεπεράσει τα όριά του και αυτό που κάνει πλέον είναι να διακομίζει περιστατικά σε αλλά νοσοκομεία της δυτικής Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης.

Εξήγησε ότι ο δήμος Κοζάνης έχει το 80% των κάτοικων της περιφερειακής ενότητας αλλά το 40% των κρουσμάτων, κάτι που σημαίνει ότι η διασπορά γίνεται κυρίως εκτός της πόλης.

Ο κ. Μαλούτας υπογράμμισε ότι αυτό δείχνει πως δεν τηρούνται τα μετρά και σημείωσε πως σε ορισμένες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας γίνονταν συγκεντρώσεις στα σπίτια, ενώ λειτουργούσαν και εκκλησίες.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ

Στους δρόμους προκειμένου να διαμαρτυρηθούν βγήκαν σήμερα το πρωί καταστηματάρχες στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης, οι οποίοι αντιδρούν έντονα στην αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να μην ανοίξουν τελικά τα μαγαζιά τους την ερχόμενη Δευτέρα.

«Αν ψάχνετε για εξιλαστήριο θύμα, το βρήκατε» αναφέρει ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης.«Αν πρέπει να παραμείνουμε κλειστοί να παραμείνουμε αλλά όλοι. Τα πάντα».

Οι έμποροι της Πάτρας αποφάσισαν να ανοίξουν κανονικά τα καταστήματά τους τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το patrastimes.gr, ξεκαθάρισαν ότι θα ανοίξουν χωρίς προσωπικό.

Από τη έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου, λήφθηκε η απόφαση να προχωρήσουν σε μπαράζ κινητοποιήσεων τις επόμενες ημέρες, ξεκινώντας από την Κυριακή και την επίσκεψη του υφυπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα.

Όπως τόνισαν οι επαγγελματίες μιλώντας στο GRTimes.gr, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε απόγνωση καθώς η ελπίδα που είχαν να σηκώσουν επιτέλους ρολά τη Δευτέρα – έστω και με αυστηρούς κανόνες – ξαφνικά χάθηκε, την ώρα μάλιστα που οι ίδιοι είχαν κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες όπως είναι οι απολυμάνσεις και ο καθαρισμός των καταστημάτων τους, αλλά είχαν παραγγείλει και εμπόρευμα προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές. 

Οι ίδιοι τόνισαν ότι είναι αποφασισμένοι να ανοίξουν τα καταστήματά τους τη Δευτέρα πάρα την απόφαση της κυβέρνησης που το απαγορεύσει. “Έχουμε συμφωνήσει να ανοίξουμε όλοι τα καταστήματά μας τη Δευτέρα με κάθε κόστος. Ο λόγος είναι ότι όλο αυτό που ζούμε είναι καταστροφικό και πλέον έχουμε φτάσει στα όριά μας και δεν αντέχουμε άλλο”, τόνισε μιλώντας στο GRTimes.gr, η εκπρόσωπος των επαγγελματιών στο Δήμο Παύλου Μελά και ιδιοκτήτρια τριών καταστημάτων με είδη ένδυσης, Ιφιγένεια Τοσίδου. 

“Περιμέναμε όλοι να ανοίξουμε, έχουμε πάρει το εμπόρευμα μας, έχουμε τακτοποίηση τα καταστήματα μας, κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και μας λένε ότι δεν θα ανοίξετε. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί και θα ανοίξουμε τη Δευτέρα”, ξεκαθάρισε.

Στο σημείο όπου πραγματοποιείται η διαμαρτυρία βρέθηκε από νωρίς και ο Δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο οποίος τόνισε μιλώντας στο GRTimes.gr ότι οι επαγγελματίες, μετά τη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει το άνοιγμα των επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, είναι αναστατωμένοι.

“Υπήρχε μια χαρούμενη προσμονή τις προηγούμενες ημέρες για το δευτεριάτικο άνοιγμα και η αντίστοιχη προετοιμασία με προμήθειες προϊόντων. Αυτό ξαφνικά χθες σταμάτησε και έχει δημιουργήσει αυτή την αναστάτωση” 

Όπως είπε στη συνέχεια ο δήμαρχος, “ένα χρόνο τώρα αυτοί οι άνθρωποι έχουν κλειστά τα μαγαζιά τους με κάποια διαλείμματα, θεωρώ ότι τα οικονομικά των νοικοκυριών τους είναι σε άσχημη κατάσταση και τα χρέη των επιχειρήσεων τους μεγαλώνουν. Δεν παραγκωνίζουμε το γεγονός της πανδημίας και της υγειονομικής κρίσης η οποία βρίσκεται σε έξαρση τις τελευταίες ημέρες, όμως από την άλλη θεωρώ ότι η κυβέρνηση πρέπει να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στην υγειονομική κρίση και την οικονομική που δημιουργείται σε αυτούς τους επαγγελματίες ώστε να λυθεί το πρόβλημα “, σημείωσε ο κ. Δεμουρτζιδης.

Όπως είπε στη συνέχεια ο δήμαρχος, “ένα χρόνο τώρα αυτοί οι άνθρωποι έχουν κλειστά τα μαγαζιά τους με κάποια διαλείμματα, θεωρώ ότι τα οικονομικά των νοικοκυριών τους είναι σε άσχημη κατάσταση και τα χρέη των επιχειρήσεων τους μεγαλώνουν. Δεν παραγκωνίζουμε το γεγονός της πανδημίας και της υγειονομικής κρίσης η οποία βρίσκεται σε έξαρση τις τελευταίες ημέρες, όμως από την άλλη θεωρώ ότι η κυβέρνηση πρέπει να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στην υγειονομική κρίση και την οικονομική που δημιουργείται σε αυτούς τους επαγγελματίες ώστε να λυθεί το πρόβλημα “, σημείωσε ο κ. Δεμουρτζιδης.

 

Πηγη: GRTimes.gr

Αντιδράσεις στην Κοζάνη

«Αν ψάχνετε για εξιλαστήριο θύμα, το βρήκατε» αναφέρει ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης.

«Αν πρέπει να παραμείνουμε κλειστοί να παραμείνουμε αλλά όλοι. Τα πάντα», σημειώνεται στην ανακοίνωση που δημοσιεύει το kozanimedia.gr.

Ολόκληρη η ανακοίνωση: 

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Ύστερα από τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων η κυβέρνηση έκανε δεκτή την αναστολή λειτουργίας του λιανεμπορίου σε τρείς Περιφερειακές ενότητες μία εκ των οποίων αυτή της Κοζάνης έως και την Δευτέρα 12 Απριλίου.

Για άλλη μια φορά δεν υπάρχει ούτε στοιχειώδης σεβασμός προς τους εμπόρους που από την Τετάρτη ετοιμάζονταν να ανοίξουν πάλι τα καταστήματα με δικές τους εισηγήσεις, της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Άνοιξε – κλείστε, προσοχή – ανάπαυση!!

Η αλήθεια είναι πως αυτή τη φορά η εικόνα του επιδημιολογικού φορτίου μας προβλημάτιζε όλους πάρα πολύ και στην πλειοψηφία των συναδέλφων υπήρχε έντονος προβληματισμός για το αν θα έπρεπε να ανοίξουμε την δεδομένη στιγμή’ όταν βλέπουμε το σύστημα υγείας τόσο επιβαρυμένο με τους ανθρώπους του ΕΚΑΒ και τους γιατρούς του Νοσοκομείου να κάνουν τα πάντα για να κρατήσουν ανθρώπους στη ζωή.

Είναι λυπηρό όμως να βάζουμε μόνο εμείς πλάτη και πάλι! Έχει πλέον αποδειχθεί ότι δεν ευθύνεται το λιανεμπόριο για την εξέλιξη της πανδημίας στην περιοχή μας. Και ενώ σε όλες τις περιοχές, που επίσης είναι υγειονομικά επιβαρυμένες, το λιανεμπόριο ανοίγει σαν βαλβίδα εκτόνωσης εδώ παραμένει κλειστό. Αν αυτό δεν είναι δυο μέτρα και δυο σταθμά τι είναι; Το Λιανεμπόριο είναι για άλλη μια φορά το εξιλαστήριο θύμα.

Αν πρέπει να παραμείνουμε κλειστοί να παραμείνουμε αλλά ΌΛΟΙ. ΤΑ ΠΑΝΤΑ! Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να ζούμε το θέατρο του παραλόγου με κλειστά καταστήματα, αλλά με ουρές στα σούπερ μάρκετ, ουρές στις Τράπεζες, ουρές στα καταστήματα τηλεπικοινωνιών, ουρές στις λαϊκές αγορές που συνεχίζουν να πωλούν προϊόντα τα οποία δεν είναι πρώτης ανάγκης. Αν δεν κλείσουν τα πάντα από ότι φαίνεται δεν υπάρχει σωτηρία! Το σωστό και δίκαιο αυτό δεν είναι; Αν αυτό φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο τότε πρέπει να εστιάσουμε στην ατομική ευθύνη, στο σεβασμό του συνανθρώπου μας, στην εντατικοποίηση των ελέγχων και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου για να λειτουργήσει και εδώ όπως σε όλες τις άλλες Περιφέρειες!

Πλέον η απελπισία μας είναι τεράστια μιας και βλέπουμε να μην έχουμε την οικονομική βοήθεια για να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας αλλά ούτε και τη βοήθεια ρευστότητας που ζητάμε από την αρχή της πανδημίας για να διατηρήσουμε τα καταστήματά ανοιχτά και με εμπορεύματα. Απαιτούμε εκτός όλων των άλλων που κατατίθενται εδώ και ένα χρόνο, η επιστρεπτέα προκαταβολή 7 να περιέχει αλγόριθμο που να διπλασιάζει τα ποσά που θα δίνονται σε επιχειρήσεις της Περιφερειακής μας ενότητας και επιτέλους να δοθούν οικονομικές αποζημιώσεις για το στοκ των εμπορευμάτων που έχει δημιουργηθεί από την προηγούμενη χρονιά αλλά και την συσσώρευση των υποχρεώσεων προς τρίτους που συνεχίζεται  αμείωτη!

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης

Δίκιο έχουν οι έμποροι Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Κοζάνης – Μέτρα ναι, ψυχίατρος όχι!

Keywords
θεσσαλονικη, κοζανη, δευτερα, ευρω, απο δευτερα, ελλαδα, mega, click, lockdown, ρητά, βιωσιμότητα, πασχα, φεκ, συγκεκριμένο, σημαίνει, σαββατο, εκαβ, θεατρο, τραπεζες, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, μετρο, κλειστα επαγγελματα, Κορμός Χριστουγέννων, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, πασχα 2012, αλλαγη ωρας 2013, ρητά, εκαβ, ιφιγενεια, ωρα, mega, αυξηση, εβδομαδες, βιωσιμότητα, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γινεται, δημος, δειχνει, ειπε, υπαρχει, ελπιδα, εβδομαδα, ενημερωση, εξελιξη, επρεπε, εσωτερικων, ευθυνη, ζερβας, ζωη, εμποροι, εικονα, ισορροπια, κυβερνηση, κειμενο, κυριε, λογο, μορφη, νοσοκομεια, παντα, ορια, πρωι, ρυθμιση, σαββατο, σεβασμος, συγκεκριμένο, συνεχεια, σουπερ μαρκετ, σπιτια, σουπερ, φορα, χαθηκε, κωνσταντινος, αγορες, ασχημη, click, δημητρης, ειδη, εκκλησιες, κλειστο, κυριακη, λαζαρος, μια φορα, νοσοκομειο, σημαίνει, σωστο, υγειας
Τυχαία Θέματα