Τι δείχνει η άνοδος του δείκτη VIX – Πως επηρεάζονται οι αγορές

Η παρατεταμένη απουσία της αστάθειας από την αγορά μετοχών φαίνεται να τελειώνει απότομα, με τον δείκτη VIX (Volatility Index), να πραγματοποιεί ένα αφανές ράλι, προμηνύοντας αναταράξεις στις αγορές.

Η αγορά call options άγγιξαν πρόσφατα το υψηλότερο σημείο των τελευταίων τριών ετών για τον δείκτη VIX, που αποτελεί ένα δημοφιλές «μέτρο» φόβου της αγοράς και ο οποίος κινείται συνήθως σε αντίθετη κατεύθυνση από τον δείκτη S&P 500.

Τα call buy,

που δίνουν την δυνατότητα στον ιδιοκτήτη ενός option να αγοράσει τον τίτλο σε συγκεκριμένη τιμή, υποδηλώνει ότι υπάρχει εκτίμηση πως ο VIX πιθανότατα θα κινηθεί υψηλότερα, κάτι που συνήθως αποτελεί κακό οιωνό για τις μετοχές.

«Είδαμε μια εκτίναξη του call buying στον VIX», σημειώνει ο Ryan Detrick, αναλυτής της Schaeffer Investment Research. «Δεν είναι κάτι που θέλεις να ακούσεις (διότι συνήθως αυτό συμβαίνει) πριν από ένα μεγάλο pullback».

Την τελευταία φορά που η κινητικότητα στα call options άγγιξε αυτό το επίπεδο, στις 13 Ιανουαρίου του 2010, προηγήθηκε μιας «βουτιάς» των μετοχών κατά 9% μέσα σε μόλις 4 εβδομάδες, η οποία πυροδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις ανησυχίες για την συνεχιζόμενη κρίση χρέους στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Detrick, στο αισιόδοξο σενάριο, η μεγάλη άνοδος της Δευτέρας αποτελεί μεμονωμένο γεγονός που δεν θα επαναληφθεί. Όμως η Abigail Doolittle της Seaport Group, δηλώνει ότι βλέπει προμηνύματα μιας προβληματικής περιόδου για τις αγορές μετοχών. Κατά την ίδια, υπάρχουν κάποιες ομοιότητες με το 2011, όταν ο VIX εκτινάχθηκε στις αρχές Ιουνίου και παρέμεινε σε υψηλό επίπεδο καθ’ όλη, σχεδόν, τη διάρκεια του έτους, όταν η αγορά μετοχών παρέμενε ουσιαστικά αμετάβλητη.

Ο S&P 500 θα μπορούσε να «δοκιμάσει» την περιοχή των 1.350 μονάδων –εμφανίζοντας πτώση 12% από τα τρέχοντα επίπεδα- ή ακόμα και την περιοχή των 1.267 μονάδων (πτώση 18%), τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα