Τη γήρανση και το χρέος φοβάται η Κομισιόν-Καμπανάκι για Κύπρο

Η γήρανση του πληθυσμού, η επιδείνωση της δημοσιονομικής θέσης και η αύξηση του δημοσίου χρέους δημιουργούν ένα εξαιρετικά δύσκολο κλίμα για τη βιωσιμότητα του χρέους των χωρών της ΕΕ, αναφέρει έκθεση της Κομισιόν.

Η έκθεση αναφέρει ότι τις επόμενες δεκαετίες ο πληθυσμός της Ευρώπης θα υποστεί δραματικές δημογραφικές αλλαγές λόγω της υπογεννητικότητας και θα επιφέρει αντίκτυπο στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει μεγάλες πιέσεις για αύξηση των δημοσίων δαπανών.

Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αναφέρει

ότι οι βασικοί κίνδυνοι σε γενικές γραμμές έχουν μειωθεί μετά και τα προγράμματα προσαρμογής στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης.

Ως προς την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, η Κομισιόν υπογραμμίζει τον υψηλό κίνδυνο για την Κύπρο, αλλά και για το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία.

Ζητά την εφαρμογή μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεις στα συνταξιοδοτικά προγράμματα, ώστε μεσοπρόθεσμα να συμμορφωθούν αρκετές χώρες, όπως(Βέλγιο, Σλοβενία, Βρετανία, Τσεχία, Γαλλία, Ιταλία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Αυστρία, Πολωνία, Σλοβακία και Φινλανδία.

Keywords
Τυχαία Θέματα