Τι πρέπει να γνωρίζουμε για το εμβόλιο της Pfizer και ποιές ομάδες θα πάρουν προτεραιότητα εμβολιασμού

Γράφει η  Δρ. Τζούλια Μισιτζή

Η Μεγάλη Βρετανία πήρε πρώτη την έγκριση, αλλά και οι χώρες της Ευρωπαικής ένωσης περιμένοντας προετοιμάζονται. Ήδη έχουν ανακοινωθεί οι συμβουλές της επιτροπής για τις ομάδες προτεραιότητας.

Πρώτα από όλα, όλοι πρέπει να γνωρίζουμε τι χρονικό διάστημα πρέπει να προσέχουμε μετά το εμβόλιο για να να αποκτήσουμε αντισώματα.

Στοιχεία δείχνουν υψηλά επίπεδα βραχυπρόθεσμης προστασίας από την πρώτη δόση του εμβολίου. Ωστόσο το εμβόλιο έχει δυο δόσεις. Και οι δύο θα εγχυθούν στον

δελτοειδή μυ (στο μπράτσο) και η δεύτερη δόση θα πρέπει να χορηγηθεί τουλάχιστον 21 ημέρες μετά την πρώτη.

Άρα προσέχουμε από την έναρξη της πρώτης δόσης για 4-5 εβδομάδες. Είναι πιθανό δηλαδή πως θα υπάρχει κάποια προστασία και πριν από αυτό το διάστημα, αλλά αυτός είναι ο χρόνος που θεωρείται πως ενδείκνυται για να ξεκινήσει η πλήρης προστασία. Μιά εβδομάδα μετά την δεύτερη δόση η και δύο για να είμαστε σίγουροι.

Ποιες είναι οι ομάδες προτεραιότητας;

Μεταξύ αυτών είναι τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα, και ακολουθούνται από τα άτομα που βρίσκονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου ηλικίας 16 ετών και άνω.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Ηλίας Μοσιαλος οι ομάδες κινδύνου όπως προσδιορίζονται από την επιτροπή είναι άτομα με

χρόνια αναπνευστική νόσος, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), της κυστικής ίνωσης και του σοβαρού άσθματοςχρόνια καρδιακή νόσος (και αγγειακή νόσος)χρόνια νεφροπάθειαχρόνια ηπατική νόσοςχρόνια νευρολογική ασθένεια συμπεριλαμβανομένης της επιληψίαςσύνδρομο Downσοβαρή μαθησιακή αναπηρίαδιαβήτηςδέκτες μοσχεύματος στερεών οργάνων, μυελού των οστών και    βλαστικών κυττάρωνορισμένοι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνοανοσοκαταστολή λόγω ασθένειας ή θεραπείαςασπληνία και σπληνική δυσλειτουργίασοβαρή παχυσαρκίασοβαρές ψυχικές ασθένειες

Τον Φεβρουάριο αναμένεται να αρχίσουν και οι εμβολιασμοί σε πολίτες άνω των 50 ετών, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός θα αρχίσει να εμβολιάζεται μέχρι τον Μάρτιο. Στόχος είναι να εμβολιαστεί το 60-70% του πληθυσμού.

Όπως φημολογείται η οργάνωση θα γίνει μέσω της άυλης συνταγογράφησης. Οι πολίτες θα πρέπει να εγγραφούν στην πλατφόρμα για την άυλη συνταγογράφηση (ως τώρα έχουν εγγραφεί περίπου 850.000).

Πηγη: healthyvoice.gr 

Keywords
Τυχαία Θέματα