Τι σημαίνει η αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s – Εξακολουθούν να είναι “σκουπίδια” τα ομόλογα

Την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από C σε Caa3 αναβάθμισε το βράδυ της Παρασκευής η Moody’s, διατηρώντας σταθερό το outlook.

Οικονομικοί αναλυτές, θεωρούν μεν το γεγονός θετικό, αλλά επισημαίνουν ότι η αναβάθμιση κινείται στην κατηγορία junk, δηλαδή “σκουπίδια”. Αυτό σημαίνει ότι τα κρατικά

ομόλογα της Ελλάδας εξακολουθούν να αποτελούν επένδυση υψηλού ρίσκου.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι για να στηριχτεί η θετική τάση, η Ελλάδα έχει ανάγκη από χρηματοδοτική βοήθεια και πιθανώς αυτή να αργήσει. Μετά την ακύρωση της προγραμματισμένης επίσκεψης των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα εκφράζονται αμφιβολίες κατά πόσο θα εκταμιευθεί έγκαιρα η επόμενη δόση. Ας σημειωθεί, ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είχε εκφράσει την προσδοκία το ζήτημα της δόσης να κλείσει πριν την έναρξη της ελληνικής προεδρίας.
Η αναβάθμιση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας αντανακλά τον συνδυσμό των εξής λόγων:
1) Η σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτύχει η Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματος που ακολουθεί, παρά τη χαμηλή ανάπτυξη και την πολιτική αβεβαιότητα. Ως αποτέλεσμα, η Moody’s εκτιμά πως η ελληνική κυβέρνηση θα κατορθώσει να επιτύχει (και πιθανότατα να ξεπεράσει) το στόχο για την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος τόσο το 2013, όσο και το 2014.
2) Η βελτίωση του οικονομικού outlook της Ελλάδας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Η βελτίωση αυτή υποστηρίζεται από την κυκλική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και από την πρόοδο που έχει καταγράψει η ελληνική κυβέρνηση στην κατεύθυνση εφαρμογής των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
3) Η σημαντική μείωση του βάρους (δημοσίου χρέους) της κυβέρνησης της Ελλάδας μετά τις αναδιαρθρώσεις και τη συνεχή στήριξη του επίσημου τομέα.

Original article: Τι σημαίνει η αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Moody’s – Εξακολουθούν να είναι “σκουπίδια” τα ομόλογα.

Keywords
Τυχαία Θέματα