ΤΗΝ ΠΗΡΑΜΕ ΤΗ ΔΟΣΗ ΜΑΣ – ΕΥΧΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΙΝΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

22:11 8/7/2013 - Πηγή: BankWars

Σε συμφωνία για τμηματική εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Σε ανακοίνωσή του το Eurogroup εκφράζει την ικανοποίησή του για τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και την τρόικας σχετικά

με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα ενώ εκφράζει επίσης την εκτίμησή του για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι έλληνες πολίτες.

Όπως σημειώνει, σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο και η Ελλάδα έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στην εφαρμογή φορολογικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αν και σε ορισμένες περιπτώσεις η πρόοδος αυτή πραγματοποιείται με αργούς ρυθμούς.

Ακόμη ζητεί από τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, οι οποίες, τονίζει πως έχουν ήδη οδηγήσει σε αξιόλογη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, είναι το κλειδί για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Ωστόσο το Eurogroup παρατηρεί πως χρειάζεται επιπλέον δουλειά τις επόμενες εβδομάδες ώστε να εφαρμοστούν όλες εκείνες οι ενέργειες που απαιτούνται για την επόμενη εκταμίευση.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρεται στις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης έτσι ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότατα του δημόσιου τομέα και παράλληλα να συρρικνωθεί.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι τον Ιούλιο θα καταβληθούν στην Ελλάδα 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,5 δισ. θα προέλθουν από τον EFSF και 1,5 δισ. ευρώ από τις επιστροφές των κερδών από τα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης (πρόγραμμα SMP).

Επιπλέον, τον Οκτώβριο αναμένεται η εκταμίευση 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 500 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τον EFSF και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα SMP.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου αναμένεται να συνεδριάσει στις 24 Ιουλίου για την έγκριση των 1,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Βολφγκανγκ Σόιμπλε, είπε ότι δεν θα πραγματοποιηθεί άλλη συνεδρίαση του Eurogroup πριν από το Σεπτέμβριο, ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν αναφέρθηκε στην Ελλάδα λέγοντας ότι πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στην φορολογία και την διοίκηση.
Ο κ. Ρεν είπε ακόμη πως η τμηματική καταβολή της δόσης προς την Ελλάδα δεν απειλεί την οικονομία, ενώ έκανε λόγο για μια «εξαιρετική» συνεργασία με το ΔΝΤ, όσον αφορά στα πακέτα διάσωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα