Το Χρηματιστήριο με “ίωση” εκλογικού πυρετού – Οι δημοσκοπήσεις θα δώσουν τον τόνο στις επόμενες εβδομάδες

Δεδομένης της απλής αναλογικής στις εκλογές της 21ης  Μαίου, κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπάρξει. Μόνο ένας ευφάνταστος, αιθεροβάμων πιστεύει πως ο Μητσοτάκης ή ο Τσίπρας, θα κάτσουν στο τραπέζι με τον Ανδρουλάκη και …για το καλό του τόπου θα αποφασίσουν να στηρίξουν κυβέρνηση χωρίς αυτούς στην πρωθυπουργία. Φαντάζεστε τον Μητσοτάκη που φέρεται να εξακολουθεί να είναι πρώτος ή τον Τσίπρα

που λέει πως θα είναι πρώτος, να κάθονται στα βουλευτικά έδρανα και να χειροκροτούν τις προγραμματικές δηλώσεις ενός “τρίτου” προσώπου, πολιτικού, τραπεζίτη ή καθηγητή;

Επειδή αυτά δεν συμβαίνουν ούτε στα παραμύθια, θα πάμε οπωσδήποτε σε δεύτερες εκλογές, τον Ιούλιο. Δεν είναι απίθανο, αλλά και στις δεύτερες αυτές εκλογές, είναι πολύ δύσκολο ο πρώτος να πάρει πάνω από το 37% που χρειάζεται για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Θα πάμε λοιπόν σε τρίτες; καθόλου απίθανο. Εκτός και αν, βουλευτές από τα εναπομείναντα στις δεύτερες εκλογές μικρά κόμματα – φυσικά και από το πρώην μεγάλο ΠΑΣΟΚ – αποφασίσουν να …αποστατήσουν και να ανέβουν στο άρμα του πρώτου κόμματος.

Ούτως έχει η κατάσταση και όσοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι θα ξεμπλέξουμε σύντομα (με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και φυσικά το χρηματιστήριο), πλανώνται (πάντα κατά τη γνώμη μας) πλάνην οικτράν. 

Καθόλου τυχαίο, που το υπουργείο Οικονομικών – ΟΔΔΗΧ προχωρεί, παρά τα υψηλά επιτόκια,  στην έκδοση ομολόγου λήξεως τον Ιούνιο του 2028 (5ετούς διάρκειας). Στόχος, να κλειδώσει το 80% των δανειακών αναγκών της χώρας για φέτος, πριν, ίσως,  εκδηλωθούν οι οποίες αναταράξεις από την προκήρυξη των εκλογών και από τα σενάρια για δεύτερες ή για τρίτες εκλογές.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για το χρηματιστήριο και τις business;

Πάγος!

Πολλά επιχειρηματικά “πλάνα” θα αναμένουν τη νέα κυβέρνηση και τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν για να βγουν ξανά από το ντουλάπι.

Στο χρηματιστήριο, θα κυριαρχούν αβεβαιότητα- προβληματισμός. Σήμα για την πορεία του θα δώσουν οι από εβδομάδας σοβαρές δημοσκοπήσεις. Αν η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα φτάσει να είναι (στα σοβαρά και όχι με μαιμουδιές) γύρω στο 5%, η αντίδραση του χρηματιστηρίου θα είναι ανοδική. Αν κινηθεί κάτω από 3%, να πούμε ένα “άντε γειά” και στις 1000 μονάδες. 

B@B

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα